kozmos.hr
Astronomija

Astronomi otkrili vrlo “rijetku molekulu” na dalekoj planeti

Astronomi otkrili vrlo "rijetku molekulu" na dalekoj planeti
objavljeno

U svemiru postoji molekula koja, iako rijetka, može biti ključna za razumijevanje hladnih zvijezda, smeđih patuljaka i egzoplaneta tipa “vrući Jupiter”. Riječ je o kromovom hidridu (CrH), izuzetnoj molekuli koja je iznimno osjetljiva na temperaturne fluktuacije. Zbog svojih jedinstvenih svojstava, nazvana je “zvjezdani termometar”.

Poznata astronomkinja, dr. Laura Flagg, koja je trenutno istraživačka suradnica na Fakultetu umjetnosti i znanosti, skrenula je pažnju na ovu molekulu zbog njenog vrhunskog koncentracijskog raspona koji leži između 1.200 i 2.200 stupnjeva Kelvin. Ova informacija postaje neophodna kada istražujemo svemirske tijela koja padaju unutar ovog temperaturnog raspona.

Nedavno, dr. Flagg i njen tim s Cornella ostvarili su značajno otkriće, detektiravši prisutnost kromova hidrida u atmosferi egzoplaneta WASP-31b. Ovaj podvig, opisan u znanstvenom radu objavljenom 16. kolovoza, prva je detekcija metalnog hidrida s visokom spektralnom rezolucijom, što je iznimno važan korak naprijed u astronomiji.

Sunčeve pjege jedino su mjesto u našem solarnom sustavu gdje je do sada identificirana ova molekula. S obzirom na temperaturu sunčeve površine, koja iznosi oko 6.000 K, ova činjenica nije iznenađujuća. Međutim, druge nebeske strukture imaju temperaturu koja je prikladna za detekciju CrH.


Dr. Flagg i njen tim koristili su metode visokorezolucijske spektroskopije za analizu atmosfera egzoplaneta. Ova metoda omogućuje istraživačima da razaznaju koje elemente blokiraju svjetlost na određenim valnim duljinama, otkrivajući sastav planeta s neviđenom preciznošću.

Jedan od ključnih alata u njihovom istraživanju bio je spektrograf GRACES, smješten na Havajima. Iako su neki podaci korišteni iz arhiva iz 2017. godine, tim je koristio najnoviju tehnologiju da potvrdi svoja otkrića.

Ovim otkrićem, dr. Flagg je postavila temelj za buduća istraživanja. Njena poruka kolegama astronomima jasna je: “Tražite kromov hidrid i slične molekule u svojim podacima.” S ovim značajnim radom, nada se da će potaknuti nova otkrića koja će proširiti naše razumijevanje svemira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.