kozmos.hr
Astronomija

Astronomi otkrili neobičnu pojavu u središtu Mliječnog puta

Astronomi otkrili neobičnu pojavu u središtu Mliječnog puta
objavljeno

Koristeći NASA-in Chandra X-ray Observatory, astronomi su locirali ispust vrućeg plina povezan s “kanalom” koji se proteže iz središta Mliječne staze.


Korištenjem NASA-inog rendgenskog opservatorija Chandra, astronomi su otkrili neobičnu strukturu vrućeg plina koja izlazi iz središta naše galaksije. Njihova istraživanja, objavljena u časopisu The Astrophysical Journal, otkrivaju detalje o ovoj strukturi. Erupcije iz supermasivne crne rupe u središtu Mliječnog puta, poznate kao Sagittarius A* (Sgr A*), mogle su stvoriti ovu strukturu vrućeg plina. Struktura se nalazi oko 26.000 svjetlosnih godina od Zemlje i počinje u središtu galaksije, protežući se okomito na spiralni disk Mliječnog puta. Astronomi su prethodno identificirali ovu strukturu koristeći rendgenske podatke s Chandre i XMM-Newtona, misije Europske svemirske agencije (ESA) s NASA-inim doprinosima. Radio emisije otkrivene MeerKAT radio teleskopom ukazuju na učinak magnetskih polja koja okružuju plin. Najnoviji podaci s Chandre otkrivaju nekoliko rendgenskih linija koje su otprilike okomite na ravninu galaksije. Istraživači vjeruju da su to ‘zidovi tunela’, oblikovanog poput cilindra, koji pomaže usmjeriti vrući plin dok se kreće prema gore, udaljavajući se od galaktičkog centra. Novo otkriveni otvor za ispust plina nalazi se blizu vrha ove strukture, oko 700 svjetlosnih godina od središta galaksije.


“Posumnjali smo da magnetska polja djeluju kao zidovi ove strukture i da vrući plin putuje kroz njih, poput dima,” rekao je Scott Mackey sa Sveučilišta u Chicagu, koji je vodio studiju. “Sada smo otkrili otvor za ispust plina blizu vrha.” Tim smatra da je otvor za ispust plina nastao kada je vrući plin koji se diže kroz strukturu udario u hladniji plin na svom putu. Svjetlost zidova otvora za ispust plina u rendgenskim zrakama uzrokovana je udarnim valovima, sličnim akustičnim udarima nadzvučnih aviona, koji nastaju zbog sudara vrućeg i hladnog plina. Lijeva strana otvora za ispust plina vjerojatno je posebno svijetla jer plin koji se diže udara u zid tunela pod izravnijim kutom i većom snagom nego u drugim područjima. Autori studije vjeruju da vrući plin najvjerojatnije dolazi iz niza događaja koji uključuju materijal koji pada u Sgr A*, a zatim erupcije iz crne rupe koje potiskuju plin prema gore kroz ovu strukturu

Međutim, ne znaju točno koliko često se crna rupa hrani. Prethodne studije su pokazale da se dramatični rendgenski izboji događaju svakih nekoliko stotina godina na ili blizu lokacije središnje crne rupe, pa bi ti događaji mogli igrati važnu ulogu u usmjeravanju vrućeg plina prema gore kroz otvor. Astronomi također procjenjuju da galaktička crna rupa uništava i proguta zvijezdu svakih 20.000 godina. Takvi događaji bi doveli do snažnih, eksplozivnih oslobađanja energije, od kojih bi većina bila usmjerena prema gore. “Nismo sigurni dolazi li ta energija i toplina od velike količine materijala koji se odjednom ubacuje u Sgr A*, poput gomile drva koja se baca na vatru,” rekao je suautor Mark Morris sa Sveučilišta Kalifornija, Los Angeles.

Čestice i energija u otvoru za ispust plina otkrivaju podrijetlo dviju misterioznih i mnogo većih struktura oko središta Mliječnog puta: Fermi mjehurića, viđenih u gama zrakama NASA-inog Fermi teleskopa, i eROSITA mjehurića, otkrivenih ESA-inim najnovijim rendgenskim teleskopom. Oba para struktura protežu se tisućama svjetlosnih godina od središta galaksije i pružaju važne informacije o prošlim eksplozivnim aktivnostima blizu središta galaksije. Fermi i eROSITA mjehurići su usklađeni sa smjerom strukture vrućeg plina, kao i s drugom rendgenskom strukturom koja počinje u središtu galaksije i proteže se u suprotnom smjeru. Usmjereni učinci otvora za ispust plina blizu vrha ove strukture mogu zadržati vrući plin fokusiranim dok putuje prema gore, pomažući u stvaranju koherentne strukture mjehurića.


“Podrijetlo Fermi i eROSITA mjehurića predstavlja jednu od najvećih misterija u istraživanju visokoenergetskog zračenja iz naše galaksije,” rekao je suautor Gabriele Ponti iz Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku u Merateu. “Otkrili smo malu strukturu koja bi mogla igrati veliku ulogu u stvaranju ovih gigantskih mjehurića.”

Pratite Kozmos na Google Vijestima.