kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astronom s Harvarda tvrdi da je ‘Oumuamua vanzemaljska tehnologija
Svemir

Astronom s Harvarda tvrdi da je ‘Oumuamua vanzemaljska tehnologija

Oumuamua'. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Profesor Avi Loeb tvrdi da je međuzvjezdani objekt kojeg smo uočili u našem Sunčevom sustavu 2017. zapravo vanzemaljska tehnologija.

Međuzvjezdani objekt ‘Oumuamua

Astronomski objekti u međuzvjezdanom prostoru koji nisu gravitacijski vezani za zvijezde (kao što su asteroidi, kometi ili lutajući planeti) nazivaju se međuzvjezdanim objektima. 2017. godine čovječanstvo je po prvi put identificiralo jedan takav objekt. Nazvali smo ga ‘Oumuamua, havajska riječ koja u prijevodu znači glasnik iz daleka. Nismo imali vremena organizirati misiju za posjet objektu, budući da je, u trenutku kada su ga naši teleskopi uočili, već bio na putu izvan Sunčevog sustava. Ipak, imali smo vremena da ga donekle proučimo. Ono što smo otkrili bilo je doista neobično, a jedan od znanstvenika koji se posebno zainteresirao za objekt bio je harvardski astronom profesor Avi Loeb. Pažnju profesora nije privuklo samo to što objekt dolazi iz drugog zvjezdanog sustava, već to što su dodatna promatranja ostavljala za sobom sve više zagonetki.


Znanstvenici predlažu misiju koja bi imala za cilj sustići Oumuamuau

Solarno jedro vanzemaljske tehnološke civilizacije?

Nakon što je obavio svoju dubinsku znanstvenu analizu te prikupio dovoljno podataka, bivši predstojnik odjela za astronomiju na Harvardu priopćio je svojim kolegama da međuzvjezdani objekt ‘Oumuamua posjeduje neobične karakteristike te da postoji mogućnost da nije riječ o asteroidu ili kometu, već o vanzemaljskoj letjelici.
Loeb je u radu iz 2021. predložio koncept prema kojem bi ‘Oumuamua mogla biti sonda koju su poslale izvanzemaljske civilizacije. Ovo objašnjenje dakako je podijelilo znanstvenu zajednicu. Konkretno, Loeb je izjavio da ‘Oumuamua djeluje ‘premršavo’ te da je moguće da se radi o nekoj vrsti “solarnog jedra”.

Koncept mogućeg porijekla međuzvjezdanog objekta Oumuamua'. Izvor: S. Selkirk/ASU.
Koncept mogućeg porijekla međuzvjezdanog objekta Oumuamua’. Izvor: S. Selkirk/ASU.

Nedavna međunarodna studija pokušala je opovrgnuti Loebovu tvrdnju da je ‘Oumuamua tzv. solarno jedro – oblik pogona koji se oslanja na niski pritisak Sunčevog zračenja. Studija ovog tima prihvaćena je za objavljivanje u znanstvenom časopisu Astronomy and Astrophysics, a zaključak istraživanja glasi: “Oumuamua vjerojatno nije svjetlosno jedro.” Moguće je kvantificirati i analizirati dinamiku prodora svjetlosnog jedra, ako uopće postoji, i to se može postići pomoću naših metoda u budućim istraživanjima.” Međutim, profesor Loeb vjeruje da su njegovi podaci konačni i ostaje pri svom prvotnom zaključku. U intervjuu za The Daily Beast, profesor Loeb dodao je kako su “autori propustili spomenuti nekoliko stvari.”

Neobična refleksija svjetlost

Prema tvrdnjama međunarodnog tima predvođenog Shangfei Liuom, astronomom sa Sveučilišta Sun Yat-sen u Zhuhaiu, Kini, ‘Oumuamua bi imala veliku, ravnu površinu da se radilo o svjetlosnom jedru, dok bi svjetlost odbijena od njega bila mnogo veća od one koju smo uistinu mogli promatrati na tajanstvenom objektu. Shangfei je rekao Beastu da bi varijacija svjetline bila mnogo veća u slučaju jedra. Međutim, jedro je moglo biti oblikovano da reflektira svjetlost na neobičan način, tvrdi Loeb u svom istraživanju.

Ilustracija međuzvjezdanog objekta Oumuamua'. Izvor: NASA/JPL-Caltech.
Ilustracija međuzvjezdanog objekta Oumuamua’. Izvor: NASA/JPL-Caltech.

Profesor Loeb također je govorio o svojoj suradnji s Breakthrough Initiative – znanstvenom tvrtkom koju je osnovao rusko-izraelski milijarder Jurij Borisovič – na razvoju solarnih jedara u obliku kišobrana za Starshotove svemirske sonde. Postoji i mogućnost prema kojoj je ‘Oumuamua plovio kroz naš zvjezdani sustav kao krhotina vanzemaljske letjelice, rekao je astronom Beastu. Nije potrebno spominjati da izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze. Nažalost, iznimno je rijetko susresti međuzvjezdani objekt poput ‘Oumuamua. Zapravo, do danas smo uočili samo dva, jedan je ‘Oumuamua, a drugi je međuzvjezdani komet 2lBorisov.


Postoji li poveznica između Oumuamua-e i NLO-a?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.