kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astronauti još uvijek zaglavljeni na Međunarodnoj svemirskoj postaji dok Boeing traži rješenje za Starliner
Svemir

Astronauti još uvijek zaglavljeni na Međunarodnoj svemirskoj postaji dok Boeing traži rješenje za Starliner

Starliner se spaja s ISS-om. Izvor: NASA.
objavljeno

Čini se da je pravo malo čudo bilo potrebno kako bi Boeingov Starliner stigao do Međunarodne svemirske postaje u jednom komadu, no tvrtka još uvijek nije izašla iz svih problema.


Iako je problematična letjelica uspjela napokon stići do orbitalne postaje ranije ovog mjeseca, s NASA-inim astronautima Butchom Wilmoreom i Sunijem Williamsom na brodu, putovanje nije prošlo bez poteškoća. Kako prenosi Futurism, službenici su ubrzo otkrili pet različitih curenja helija koja su utjecala na sustav potisnika Starlinera.

Prošlog tjedna, NASA je najavila kako daje Boeingu dodatna četiri dana za rješavanje pitanja povratka Wilmorea i Williamsa. Sada je agencija ponovno produžila njihov boravak dok Boeingovi inženjeri užurbano rade na utvrđivanju statusa kapsule, izvještava CNN. Ovaj potez još je jedan znak da Boeingova problematična letjelica još uvijek nije spremna za redovite posjete Međunarodnoj svemirskoj stanici u ime NASA-e.

Prema prvotnom planu, Wilmore i Williams trebali su ostati na postaji otprilike tjedan dana. Međutim, NASA je najavila kako se njihov povratak neće dogoditi prije 26. lipnja, čime se njihov boravak produžuje za najmanje tri tjedna dulje od očekivanog.


Problemi s helijem i potisnicima

Tijekom lansiranja ranije ovog mjeseca, inženjeri su otkrili curenja helija koja su utjecala na sustav potisnika Starlinera, ključnog za prilagođavanje orbite. Prvi pokušaj pristajanja na Međunarodnu svemirsku postaju nije uspio zbog kvara potisnika, što je prisililo letjelicu da zadrži poziciju na oko 260 metara od svemirske postaje.

Unatoč problemima, službenici su tada uvjeravali medije da kapsula ima deset puta više helija nego što je potrebno za manevriranje kroz svemir.

NASA-in optimizam i daljnji koraci

NASA ostaje optimistična. Steve Stich, voditelj NASA-inog programa komercijalne posade, rekao je novinarima kako nema razloga za sumnju da će se Starliner vratiti u jednom komadu, iako “stvarno želimo obraditi ostatak podataka”, prenosi CNN.

Međutim, Starliner još uvijek mora mnogo toga dokazati. Povratno putovanje letjelice uključivat će značajno zagrijavanje tijekom ponovnog ulaska u atmosferu, a zatim će usporiti svoj pad nad pustinjom “New Mexico” pomoću sustava padobrana koji je Boeing prošle godine morao preurediti zbog sigurnosnih razloga.

Ukratko, prvi Boeingov testni let s posadom do sada nije ulio mnogo povjerenja, a predstoji još mnogo izazova koje treba prevladati. Hoće li Starliner uspjeti proći sve testove i postati pouzdana letjelica za redovite misije prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, tek ćemo vidjeti. Astronauti Wilmore i Williams te cjelokupna misija ostaju u središtu pozornosti javnosti, dok NASA i Boeing nastavljaju raditi na rješavanju tehničkih izazova i sigurnosnih pitanja.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.