kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ini astronauti su uvjereni da će ih Starliner sigurno vratiti kući unatoč nepoznatom datumu povratka
Svemir

NASA-ini astronauti su uvjereni da će ih Starliner sigurno vratiti kući unatoč nepoznatom datumu povratka

Boeingov svemirski brod Starliner, s NASA-inim astronautima Butchom Wilmoreom i Suni Williams na brodu, približava se Međunarodnoj svemirskoj postaji za autonomno spajanje dok je orbitirao 414 kilometara iznad južnog Tihog oceana. (Izvor: NASA).
objavljeno

Butch Wilmore i Suni Williams izražavaju uvjerenje da će uskoro moći krenuti natrag, ali točan datum njihovog povratka još uvijek nije poznat.


Dvoje NASA-inih astronauta koji su ‘zaglavili’ na Međunarodnoj svemirskoj postaji nakon putovanja tamo na Starlineru tvrtke Boeing, kažu da su “uvjereni” da će svemirski brod sigurno vratiti ih kući.

Butch Wilmore i Sunita Williams već više od mjesec dana borave na svemirskoj postaji, piše Live Science. Astronauti su stigli na postaju na Starlineru tvrtke Boeing, koji je nakon godina kašnjenja uspješno lansiran na svoju prvu misiju s posadom s Cape Canaveral Space Force Stationa na Floridi u 10:52 EDT 5. lipnja.

Međutim, ubrzo su se pojavili problemi. Inženjeri su otkrili pet odvojenih curenja helija u sustavu potisnika svemirskog broda i pet kvarova potisnika sustava za kontrolu reakcije (RCS), koji su ključni za sigurno usmjeravanje broda pri povratku u Zemljinu atmosferu. S obzirom na ove probleme, NASA i Boeing odgodili su povratak svemirskog broda na kasnije ovog mjeseca, ostavljajući astronaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji .


Ipak, astronauti su izjavili da su uvjereni da će se moći sigurno vratiti kući na Starlineru.

“Prošli smo kroz mnoge simulacije,” izjavila je Williams na tiskovnoj konferenciji u srijedu (10. srpnja). “Osjećam se uvjereno da bismo, ako bi došlo do problema s Međunarodnom svemirskom postajom, mogli ući u naš svemirski brod, odvojiti se, razgovarati s našim timom i pronaći najbolji način za povratak kući.”

Aktivnosti na ISS-u i problemi s potisnicima

Tijekom svog boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji , Wilmore i Williams obavljaju niz zadataka održavanja i sudjeluju u znanstvenim projektima. Jednom tjedno vraćaju se u kapsulu Starliner kako bi s inženjerima na zemlji radili na problemima s potisnicima.

Njihov boravak na postaji uglavnom je bio siguran, ali ne potpuno bez incidenata. Dana 27. lipnja, neispravni ruski satelit raspao se u orbiti, šaljući krhotine prema Međunarodnoj svemirskoj postaji i prisiljavajući Williams i Wilmorea, zajedno s ostalih sedam astronauta na postaji, da potraže zaklon u svojim svemirskim kapsulama.

Zbog ograničenog trajanja baterija, Starliner je u početku bio odobren za ostanak priključen na Međunarodnoj svemirskoj postaji samo 45 dana, čime se smanjio vremenski okvir za rješavanje problema. Srećom, NASA-ini dužnosnici revidirali su taj okvir, izjavivši da baterije mogu izdržati dodatnih 45 dana, omogućujući astronautima da ostanu u orbiti sve do jeseni.

Povjerenje u siguran povratak

Williams i Wilmore uvjereni su da će ih Starliner moći vratiti kući. “Spremni smo. Bit ćemo spremni osim ako podaci ne pokažu drugačije,” rekao je Wilmore na zasebnoj tiskovnoj konferenciji u srijedu. “Ali trenutno, na temelju onoga što znamo, apsolutno smo spremni.”

Ključ za siguran povratak Starlinera je sposobnost njegovih RCS potisnika da izvedu sigurno spuštanje. Ta sposobnost nije mnogo upitna, rekla je Williams na tiskovnoj konferenciji. Međutim, jedan potencijalni izazov za povratak kući koji nije u potpunosti procijenjen je stanje RCS potisnika.

“Saznat ćemo jesu li doista oštećeni,” rekla je Williams. “S obzirom na broj mlaznica koje imamo, mislim da ćemo vjerojatno otkriti nešto vrlo pozitivno. Mnogo smo vježbali, tako da imam dobar osjećaj da će nas ovaj svemirski brod sigurno vratiti kući, bez problema,” dodala je.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.