kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Astrofizičari istražuju povezanost atmosferskog kisika s detekcijom izvanzemaljske tehnologije
Astronomija

Astrofizičari istražuju povezanost atmosferskog kisika s detekcijom izvanzemaljske tehnologije

Tehnološki tragovi izvanzemaljskih civilizacija (tehnosignature). Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

U nastojanju da prošire razumijevanje mogućnosti života izvan naše planete, znanstvenici šire svoje istraživanje uključujući ne samo biološke, već i tehnološke pokazatelje. Dok je značaj kisika za život već odavno prepoznat od strane astrobiologa, sada se istražuje i njegova ključna uloga u otkrivanju naprednih tehnologija na planetarnoj razini.

U novoj studiji objavljenoj u Nature Astronomy, Adam Frank, profesor fizike i astronomije na Sveučilištu u Rochesteru i autor knjige “The Little Book of Aliens” (Harper, 2023) te Amedeo Balbi, docent astronomije i astrofizike na Sveučilištu Roma Tor Vergata, iz Italije, analiziraju veze između atmosferskog kisika i potencijalnog razvoja napredne tehnologije na udaljenim planetima.

“Spremni smo pronaći tragove života na dalekim svjetovima,” ističe Frank. “No, kako uvjeti na nekom planetu mogu ukazivati na mogućnost inteligentnog života koji stvara tehnologiju? U našoj studiji razmatramo mogućnost da određeni atmosferski sastav podržava naprednu tehnologiju,” dodaje Balbi. “Zaključili smo da bi zahtjevi za atmosferom mogli biti iznimno specifični.”


Frank i Balbi naglašavaju da kisik, osim što je neophodan za disanje i metabolizam u višestaničnim organizmima, igra ključnu ulogu u razvoju vatre – temeljnog elementa tehnološke civilizacije. Također istražuju koncept “tehnosfera“, naprednih područja tehnologije koja emitiraju karakteristične signale – “tehnopotpise” – koji ukazuju na prisutnost izvanzemaljske inteligencije.

Na Zemlji je razvoj tehnologije zahtijevao dostupnost procesa otvorenog sagorijevanja – srž vatre, koja uključuje spaljivanje goriva uz prisustvo oksidansa, obično kisika. Bilo da se radi o kuhanju, obradi metala, gradnji domova ili iskorištavanju energije, sagorijevanje je bilo ključno za razvoj industrijskih društava.

Istraživanjem povijesti Zemlje, znanstvenici su zaključili da je kontrolirana upotreba vatre i napredak u metalurgiji bio moguć samo uz prisutnost značajnih koncentracija kisika u atmosferi, često iznad 18 posto. To implicira da samo planeti s značajnim količinama kisika imaju potencijal za razvijanje naprednih tehnosfera, a time i ostavljanje detektiranih tehnopotpisa.

Dodatno, iako za biološko održavanje složenog života nije potrebna ista količina kisika kao za tehnologiju, bez značajnih količina kisika vrste neće moći evoluirati u tehnološki napredne.

Frank skreće pozornost na “oxygen bottleneck“, izraz koji opisuje kritičnu prepreku u razvoju tehnoloških civilizacija na planetima s nedovoljnim količinama kisika. “Prisutnost visokih razina kisika u atmosferi je kao “uski prolaz” kroz koje civilizacija mora proći kako bi postigla tehnološki napredak,” objašnjava Frank. “Svi ostali uvjeti mogu biti povoljni, no bez kisika, tehnološki razvoj jednostavno nije moguć.”

Studija naglašava važnost davanja prednosti planetima s visokim razinama kisika u potrazi za izvanzemaljskim tehnosignaturama, što bi moglo biti presudno u otkrivanju potencijalnih tragova inteligentnog, tehnološkog života.

“Otkriće inteligentnog, tehnološkog života na drugom planetu imalo bi ogromne posljedice,” napominje Balbi. “Zbog toga moramo pristupiti mogućim otkrićima s iznimnim oprezom. Naša studija sugerira da trebamo biti skeptični prema tehnopotpisima s planeta koji ne posjeduje dovoljno atmosferskog kisika.”


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.