kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Arheolozi u Egiptu su otkrili gornji dio goleme statue Ramzesa II
Znanost

Arheolozi u Egiptu su otkrili gornji dio goleme statue Ramzesa II

Arheolozi u Egiptu su otkrili gornji dio goleme statue Ramzesa II
objavljeno

U sklopu nedavnih arheoloških iskopavanja u Egiptu, pronađena je gornja polovica impresivne statue koja prikazuje čuvenog faraona Ramzesa II.


Tim arheologa otkrio je gornju polovicu impozantne statue slavnog faraona Ramzesa II u blizini nekadašnjeg grada Hermopolisa (današnji el-Ashmunein), smještenog oko 250 kilometara južno od Kaira.

Visoka 3,8 metara, ova kamena skulptura prikazuje Ramzesa II, čija vladavina (od oko 1279. do 1213. prije Krista) obilježava jedno od najznačajnijih razdoblja u povijesti Egipta, odjevenog u tradicionalnu dvostruku krunu s kobra figuricom na vrhu, simbolom kraljevske moći. Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta objavilo je kako su na stražnjoj strani statue uklesani hijeroglifi s faraonovim titulama, što dodatno naglašava njegovu slavu i važnost. Pronalazak donjeg dijela statue datira iz 1930. godine, kada ga je otkrio njemački arheolog Günther Roeder. Spajanjem oba dijela, statua bi u svojoj originalnoj visini dostigla gotovo 7 metara.

Ramzesova era

Ramzesova era, tijekom 19. dinastije, označila je vrhunac egipatske moći i teritorijalnog obuhvata, prostirući se od današnjeg Sudana pa sve do Sirije. Također, za vrijeme njegove vladavine, izgrađena je nova prijestolnica Pi-Ramzes na sjeveroistoku zemlje, dok je mirovni ugovor s Hititima, koji je uključivao brak s hititskom princezom, dodatno učvrstio njegovu reputaciju kao vladara mirotvorca i diplomate. Ramzes II bio je predmet brojnih statua izrađenih tijekom i nakon njegove vladavine, uključujući i one monumentalne u Abu Simbelu, visoke 20 metara, kako navodi Sveučilište u Memphisu.


Otkriće gornjeg dijela statue rezultat je zajedničkog rada egipatsko-američkog arheološkog tima predvođenog Basemom Gehadom, arheologom iz Egipatskog ministarstva turizma i antikviteta, te Yvonom Trnka-Amrhein, docenticom klasičnih studija na Sveučilištu Colorado Boulder. U okviru istraživačkog projekta, tim također provodi radove na restauraciji bazilike Ashmunein, kršćanskog hrama posvećenog Djevici Mariji, izgrađenog na istom lokalitetu u šestom stoljeću.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.