kozmos.hr
Znanost

Antarktički sedimenti otkrili DNK star milijun godina

A-photograph-showing-a-scientifi (Curiosmos)
objavljeno

Koristeći sedimente prikupljene tijekom antarktičke ‘Ekspedicije 382’ znanstvenici su otkrili drevnu DNK za koju smatraju da je stara oko milijun godina.

‘Ledene tajne’

Razumijevanje prošlih klima našeg planeta od velike je važnosti ako želimo razumjeti kako će se prirodni klimatološki ciklusi odvijati u budućnosti. Uz to važno nam je znati i kako su vanjski čimbenici u prošlosti utjecali na klimu, led i razinu mora. Stoga – kako bismo vidjeli kakva je Zemlja bila u dalekoj prošlosti – gledamo u masivne ledene ploče kojima je naš planet dom.

Koristeći dubokomorske sedimente u Škotskom moru sjeverno od antarktičkog kontinenta, znanstvenici sa Sveučilišta Tasmanije i Sveučilišta u Bonnu otkrili su najstariju dosad otkrivenu morsku DNK. Prema znanstvenicima postoje dokazi da materijal datira prije milijun godina. Prema nalazima sedimentna DNK pokazuje kako klimatske promjene mogu utjecati na oceanske ekosustave tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Ovo otkriće važno je jer pomaže shvatiti kako se prošlost, sadašnjost i budućnost morskog života oko Zemljinog zaleđenog kontinenta.

Važnost nalaza

Ovo je osobito važno s obzirom na ranjivost najveće zamrznute pustinje našeg planeta – Antarktika – na klimatske promjene. Stoga je kritično i hitno proučiti kako su polarni morski ekosustavi reagirali na promjene okoliša i klime tijekom vremena. U posljednjih nekoliko godina, sedimentna drevna DNK (sedaDNA) postala je važna tehnika za analizu prošlosti oceana – kada je i tko je tamo živio. Klimatske promjene također se mogu povezati s vremenima velikih promjena sastava. Poznavanje načina na koji će morski život oko Antarktika reagirati na klimatske promjene u budućnosti može nam pomoći da predvidimo, prilagodimo se i budemo spremni za promjene.

Klimatske prijelomne točke možda bliže nego mislimo

Koristeći sedimente prikupljene tijekom IODP ekspedicije 382: Iceberg Alley and Subantarctic Ice and Ocean Dynamics 2019. godine, međunarodni tim upotrijebio je sedaDNA za istraživanje promjena strukture morskih organizama u posljednjih milijun godina. Prvo, tim je pregledao fragmente DNK radi znakova oštećenja povezanih sa starenjem, kao i znakova kontaminacije, te se uvjerio da su signali sedaDNK autentični. Uz sve poduzete mjere opreza uspjeli su otkriti drevnu DNK staru milijun godina.

Drevna DNK – odgovor na pitanje što nam donose klimatske promjene?

Glavna istraživačica dr. Linda Armbrecht sa Sveučilišta u Tasmaniji, Australija, rekla je da je „ovo daleko najstarija autentična morska sedaDNA do danas.“ Dijatomeje su bile među organizmima za čiju je DNK otkriveno da je stara pola milijuna godina. Podatci također pokazuju da se broj dijatomeja povećao tijekom toplih klimatskih razdoblja. Mreža ishrane Škotskog mora prošla je kroz sličnu promjenu prije otprilike 14 500 godina. Dr. Michael Weber, drugi autor studije sa Sveučilišta u Bonnu, primijetio je da je ova promjena povezana s brzim porastom razine mora diljem svijeta i ogromnim gubicima antarktičkog leda zbog prirodnog zagrijavanja. Produktivnost oceana Antarktike povećala se kao rezultat zatopljenja.

Koristeći sedaDNA analizu morskih ekosustava tijekom višestrukih ledenih doba, studija pokazuje da se morska sedaDNA analiza može produžiti na stotine tisuća godina, omogućujući proučavanje morskih pomaka u cijelom ekosustavu i promjena paleoproduktivnosti tijekom vremena. Klimatske promjene u tim razdobljima također mogu pružiti uvid u to kako će ekosustav odgovoriti na sadašnje i buduće klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem.

Cijelu studiju možete pročitati u časopisu Nature Communications.

Top 10 zanimljivosti o Antarktici

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram 

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube