kozmos.hr
Jeste li znali?

3, 6, 9 i zašto su brojevi bili važni Nikoli Tesli

Nikola Tesla. Izvor: Curiosmos.com.
objavljeno

Nikola Tesla jedan je od najvećih izumitelja i genijalaca u povijesti, no manje je poznato da je iznimnu važnost brojevima pripisivao i u privatnom životu.

Genije

Nikola Tesla je nesumnjivo jedan od najvećih ljudskih bića koja su hodala ovom Zemljom. Bio je genij, izumitelj i pionir. Došao je do izuma i ideja puno prije nego što ih je itko drugi mogao zamisliti. A kada govorim o Tesli, volim reći da je živio daleko ispred svog vremena. Zapravo, Tesli moramo zahvaliti za velik dio onoga što danas koristimo. Jedan od njegovih najpoznatijih izuma bio je prvi motor na izmjeničnu struju.

Međutim, također je razvio tehnologiju proizvodnje i prijenosa izmjenične struje. U 1890-ima Tesla je izumio električne oscilatore, mjerače, poboljšana svjetla kao i visokonaponski transformator koji je postao poznat kao ‘Tesla Could’. Izumio je radio, iako je izum pripisan Marconiju. Naime, dvije godine prije Marconija Tesla je upravljao radio-kontroliranim veprom u malom bazenu u Madison Gardenu. Sve što imamo reći o ovom čovjeku je za svaku pohvalu.


Na današnji dan prije 165 godina, rodio se Nikola Tesla!

Nikola Tesla – ‘žrtva’ sklada i rasporeda

No Tesla je imao svoje opsesije i pokazao je nešto što bismo mogli okarakterizirati kao gotovo ritualno ponašanje. U jednom trenutku svog života Tesla je rekao da „kad biste samo upoznali veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, tada biste imali ključ svemira.“ Što je pod tim točno mislio ostaje enigma. Ipak, mnogi njegovi sljedbenici i povjesničari smatraju da je to imalo veliki značaj, ne samo za Teslu već i za budućnost čovječanstva.

Tesla bi, na primjer, obišao gradski blok točno tri puta prije nego što bi odlučio ući u zgradu. Nosio je rukavice i bojao se klica. Posuđe bi oprao s točno 18 salveta jer je taj broj djeljiv s brojevima 9, 6 i 3.

3, 6, 9, i Nikole Tesle

Ono što nam je Tesla pokušao reći gornjim citatom je misterij. Nema sumnje da je izumitelj bio jako opsjednut, između ostalog, i brojevima. Primjerice, udvostručavanjem broja 1 i 2, stvaramo obrazac brojeva koji isključuje brojeve za koje je Tesla rekao da su toliko važni. Znanstvenik po imenu Marko Rodin smatrao je da Teslini brojevi 3, 6 i 9 predstavljaju ‘vektor polja toka’ koji predstavlja put od treće do četvrte dimenzije.

No možda postoji neka vrsta ritualnog značenja u brojevima kojima je Tesla pridavao toliku važnost. Na primjer, broj tri pojavljuje se vrlo često kroz ljudsku povijest, pa čak i u najosnovnijim oblicima geometrije: piramidama. Tu je, dakako, i kršćansko Sveto Trojstvo, kao i mnoga pojavljivanja broja tri kroz povijest u religijskim konotacijama.

Trojstvo „energije, frekvencije i vibracije“

Gotovo kao da se sve u Teslinoj glavi vrti oko broja tri. U stvari, Tesla je u raznim prilikama govorio o takozvanoj „trifekti energije, frekvencije i vibracije.“ Ova tri aspekta bila su ključna za Teslu i on je bio vrlo uvjeren da energija, frekvencija i vibracija pomažu u otkrivanju tajni samog svemira.

10 Teslinih predviđanja o budućnosti koja su se obistinila

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.