kozmos.hr
Jeste li znali?

Na današnji dan prije 165 godina, rodio se Nikola Tesla!

Izvor: croatia.hr/hr-HR
objavljeno

Fizičar, elektrotehničar i izumitelj Nikola Tesla rodio se 10. srpnja 1856. u mjestu Smiljan pored Gospića. Niže razrede škole završio je u Krajiškoj trvijalki gdje je učio njemački, matematiku i vjeronauk, dok je više razrede pohađao u Pripremnoj osnovnoj školi. Nakon toga je završio Nižu realnu i Višu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. U Grazu upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi i dobiva stipendiju Vojne krajine.

Po razvojačenju Vojne krajine i ukidanju stipendija, Tesla ne uspijeva dati drugu godinu studija te se odaje kocki i kartanju kako bi nadoknadio novčani gubitak. Od studija konačno odustaje na trećoj godini nakon čega radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću. 1880. neuspješno nastoji upisati studij u Pragu te radi na izgradnji prve telefonske centrale u Budimpešti.

Teslina rodna kuća u Smiljanu. Izvor: croatia.hr/hr-HR
Teslina rodna kuća u Smiljanu. Izvor: croatia.hr/hr-HR

Utjecaj roditelja

„Iako moram svoju inventivnost zahvaliti majčinu utjecaju, vježbe koje mi je otac davao bile su veoma korisne. Sadržavale su mnoštvo zadataka, npr. pogađanje tuđih misli, otkrivanje raznih grešaka ili izraza, ponavljanje dugih rečenica ili računanje napamet. Te su mi dnevne vježbe imale ojačati pamćenje i razum, a posebno razviti kritičnost i bile su nesumnjivo veoma korisne. Moja majka potjecala je iz jedne od najstarijih obitelji ovog kraja, koja je u sebi nosila izumiteljsku žicu. I njezin otac i njezin djed izumili su mnoga pomagala za kućanstvo, zemljoradnju i za druge svrhe. Uistinu je bila velika i izuzetno sposobna žena, hrabra i postojana, svladavala je životne oluje i izvukla iz njih mnoga iskustva.“

Izvor: croatia.hr/hr-HR.
Izvor: croatia.hr/hr-HR.

„[…] Moja je majka bila prvorazredni izumitelj i bila bi, vjerujem, postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i onih mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža. Izumila je i izradila mnoge naprave. Tkala je najljepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i sjemenje sijala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno, od zore do kasno u noć, a velik dio odjeće koju smo nosili i namještaj koji smo imali u kući – bio je djelo njezinih ruku. Kad je prošla šezdesetu, njezini prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici.„

Rad s Edisonom i osnivanje vlastite kompanije

U Parizu Tesla kreće raditi za Edisonovu tvrtku, a 1883. godine u Strasbourgu izrađuje prvi primjerak indukcijskog motora. 1884. Tesla je dobio preporuku Charlesa Batchellora te otišao u New York gdje također radi za Edisona. 1885. Tesla i Edison se razilaze pa Tesla osniva svoju kompaniju Tesla Electric & Manufacturing Company.

Nakon samo godinu dana tvrtka je propala, a već 1887. Tesla je osnovao novu Tesla Electric Company. Tada je prijavio svoje prve patente; višefazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. 1888. Tesla je ušao u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodao mu patente na bazi izmjenične struje za milijun dolara (od čega je na kraju dobio samo 60 000 $).

Daljnja karijera

1889. Tesla se vratio u Liku po prvi put nakon odlaska u SAD- 1890. istražuje struje visokih frekvencija, a nakon godinu dana izumljuje Teslinu zavojnicu. 1892. po smrti majke, ponovo dolazi u posjet europskim gradovima; London, Pariz, Zagreb, Budimpešta i Beograd.

Eksperiment u Colorado Springsu. Izvor: croatia.hr/hr-HR.
Eksperiment u Colorado Springsu. Izvor: croatia.hr/hr-HR.

1890. u Chicagu se održava prva izložba dostignuća u elektrotehnici na kojoj Tesla pokazuje pozitivne strane izmjenične energije. 1895. požar mu je zahvatio laboratorij zbog čega nije uspio objaviti otkriće elektrona i x-zraka. 1891. na Nijagarinim slapovima pušta se u rad hidrocentrala na kojoj su primijenjeni Teslini patenti na bazi izmjenične struje.

1898. Tesla je izmislio brod na daljinsko upravljanje. Zatim nastavlja istraživanja visokofrekvencijskih i visokonaponskih struja te osniva laboratorij u Colorado Springsu za svoje eksperimente. 1900. gradi sustav bežičnog prijenosa energije koji nažalost nikad nije dovršio jer mu je J.P. Morgan uskratio financiranje. 1892. Tesla patentira turbinu bez lopatica, a od 1910. do 1922. bavi se strojarstvom.

Toranj Wardenclyffe - radio odašiljač i pokusni toranj kojeg je 1901. godine počeo graditi Nikola Tesla. Izvor: croatia.hr/hr-HR.
Toranj Wardenclyffe – radio odašiljač i pokusni toranj kojeg je 1901. godine počeo graditi Nikola Tesla. Izvor: croatia.hr/hr-HR.

1919. izlazi njegova autobiografija „Moji pronalasci“. Također neki od njegovih patenata su i patent za vakumiziranje, letjelica na vertikalno polijetanje te određene faze u procesu proizvodnje sumpora, bakra i željeza.

Tesla je važan i za kasnije istraživanje svemira jer je otkrio način proizvodnje radio frekvencija, princip sklopova u predajnoj i prijamnoj anteni, principe radija te prijenosa signala na daljinu što je postalo ključom stavkom kasnijih svemirskih misija. Tesla je i svojevrstan otac radio astronomije jer je prvi snimio kozmičke radio valove 1899. u Colorado Springsu. Zanimljivo je i činjenica da se nije slagao s teorijom relativnosti, zakrivljenim prostor-vremenom i općenito Einsteinovim poimanjem svemira. Po Tesli je kasnije nazvan jedan od Mjesečevih kratera.

1893. dobiva Edisonovu medalju za postignuća u elektroinženjerstvu, a 1926. dobiva počasnu titulu doktora Sveučilišta u Zagrebu. 1937. zaradio je počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

Umro je 7. siječnja 1943. U New Yorku na 33. katu hotela New Yorker, apartman 3327.

Teslini citati

„Moj mozak je samo prijemnik, u Svemiru postoji suština iz koje dobivamo znanje, snagu i nadahnuće. Nisam dokučio tajne ove suštine, ali znam da ona postoji.“

„Znanje dolazi iz svemira; naš vid je njegov najsavršeniji prijemnik. Imamo dva oka: zemaljsko i duhovno. Treba nastojati da ona postanu jedno oko. Svemir je živ u svim svojim manifestacijama, poput kakve misleće životinje.”

“Što je za Vas elektricitet, poštovani gospodine Tesla? – Sve je elektricitet. Najprije je svjetlost, beskrajni izvor iz kojeg ističe materija i raspoređuje se u svim oblicima koji predstavljaju svemir i Zemlju sa svim njenim vidovima života. Crno je pravo lice svjetlosti; što je ne vidimo takvu, to je izuzetna milost prema čovjeku i ostalim stvorenjima. Jedna njena čestica posjeduje svjetlosnu, toplotnu, nuklearnu, radijacijsku, kemijsku, mehaničku i zasad nepoznate energije. Ona ima moć koja može pokrenuti Zemlju sa njene putanje. Ona je istinska Arhimedova poluga.”

Teorije zavjera

Navodno je CIA nakon smrti Nikole Tesle zaplijenila njegove papire u kojima su se nalazili nacrti i planovi za buduće izume. Među teoretičarima se često spominju: stroj za teleportaciju (Philadelphijski eksperiment sa brodom), auto na ‘kozmičku’ energiju, nuklearno oružje, tajno oružje za izazivanje potresa i promjene vremena te razna druga napredna superoružja.

Nažalost velika većina ovog nikad nije potvrđena i ostaju nam samo nagađanja te nada da će se u budućnost na transparentan način deklasificirati povezani dokumenti.

Hrvat, Srbin, Jugoslaven, Austro-Ugarin, Amerikanac?

Nažalost ljudi ovdje često vode debate oko porijekla čovjeka koji je kolokvijalno rečeno ‘izmislio struju’ (motor na izmjeničnu struju) – što je zapravo najvažnije. Temu porijekla je opet nedavno aktualizirao Elon Musk izjavom na Twitteru: „- Nikola Tesla rodio se u Hrvatskoj (od roditelja Srba!)“

Teslina obitelj. Izvor: Teslina rodna kuća u Smiljanu. Izvor: croatia.hr/hr-HR.
Teslina obitelj. Izvor: croatia.hr/hr-HR.

Tesla je rođen u pravoslavnoj obitelji u tadašnjoj Vojnoj Krajini (koja je malo kasnije – 1881. – ponovno ujedinjena s Banskom Hrvatskom), formalno u Austro-Ugarskoj. S obzirom da se poslije nacionalnog preporoda kod nas u pravilu pravoslavci poistovjećuju sa srpskim nacionalnim identitetom, a katolici s hrvatskim, tako se i Teslina obitelj može svrstati pod pripadnike srpskog naroda (ne ulazeći sada u razne hrvatske i srpske teze o sebi kao narodima triju vjera, teze o porijeklu Vlaha, konverzijama i sl.). Otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina (Đuka) također je dolazila iz pravoslavne svećeničke obitelji Mandića. Tesla je imao tri sestre; Milku, Angelinu i Maricu te brata Danu.

Prema određenim istraživanjima tajnog Teslinog dnevnika u Beogradskom arhivu, njegovi roditelji su, pored srpskog porijekla, imali i hrvatske pretke. Na  55. stranici, Tesla je zapisao:

“Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“

1936. kad je Vladko Maček poslao čestitku Tesli za 80. rođendan, u kojoj je pisalo; “Velikom sinu naroda srbskoga a domovine Hrvatske, vodji čovječanstva u borbi sa prirodom, čestita u ime hrvatskog naroda dr. Vladko Maček.”, Tesla mu je odgovorio: “Hvala na mnogo cijenjenoj čestitki i počasti. Jednako se ponosim moga srbskoga roda i moje hrvatske domovine. Živili svi Jugoslaveni. Nikola Tesla.”.

Tesla je na koncu većinu svog rada ostvario u SAD-u tako da ga Amerikanci smatraju ‘američkim znanstvenikom’.

https://kozmos.hr/30-rijetkih-fotografija-nikole-tesle-koje-vjerojatno-niste-vidjeli/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (Unknown), Biografija Nikole Tesle, MEMORIJALNI CENTAR „NIKOLA TESLA” SMILJAN, preuzeto 10.7.2021.

Anonymus (Unknown), Nikola Tesla – jedan od najvećih izumitelja u povijesti čovječanstva, Hrvatska turistička zajednica, preuzeto 10.7.2021.

Japec Martinko M. (2019.) Skrivan 120 g. Nevjerojatan intervju s Nikolom Teslom, express.hr

Veljković S. (20.7.2020.), Nikola Tesla vs. FBI: Što je Teslin štićenik otkrio Amerikancima o eksperimentima sa “zrakama smrti”, Večernji.hr

Simić Z. (Unknown), Neiscrpni izvor energije – tajna Nikole Tesle, dw.com

Zdelar M. (6.11.2015.) U misterioznoj je teleportaciji broda sudjelovao i sam Tesla?, 24sata.hr

Škoro I. (10.7.2015.) Nikola Tesla, inovator i vizonar! No, čije je gore list?, studentski.hr

Bobanović P. (10.8.2019.) Srbija se opet buni: “Hrvati nam kradu Teslu”, express24sata.hr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube