kozmos.hr
Jeste li znali?

Stogodišnji Teslin izum možda bi tek sad mogao zaživjeti

objavljeno

Fizičari i matematičari tek su u 2021. godini otkrili mogućnosti potpune primjene Teslinog ventila. Kreirali su ventil u laboratoriju, te promatrali kako kroz njega protječe voda kod različitih brzina, tlakova i ostalih parametara.

Znanstvenici su otkrili da “ventilni vod”, koji je izumio Nikola Tesla još tamo 1916. godine, ima mogućnost propuštanja vode u samo jednom smjeru na neodređeno vrijeme, zbog specijalnih efekata turbulencije u fluidu unutar njega.

Koliko je nevjerojatan bio Teslin izum, govori to da je znanstvenicima trebalo 100 godina da bi ga u potpunosti razumjeli. Tek su sada otkrili u kojim granama znanosti bi on bio koristan.

Takozvani “Teslin ventil” je zapravo cijev neobičnog oblika, koja sadrži mnogo prepreka i bočnih prolaza, zbog čega izgleda poput riblje kosti i vijugavog toka rijeke s mnogo zavoja i otoka. Struktura koji ju je razvio Tesla uzrokuje da tekućina teče u samo jednom smjeru.

Za razliku od ostalih ventilnih vodova, za ovaj dizajn nisu potrebne opruge, klipovi ili drugi mehanički dijelovi, tako da teoretski može raditi beskonačno, dok je njegova izrada poprilično jednostavna.

Iz navedenog razloga, Teslin ventil se počeo koristiti danas za izradu mikropumpi, te ostalih manjih uređaja koji reguliraju protok tekućina.

Kako navodi Leif Ristroph, egzaktna operativna načela ovog uređaja ostala su nepoznanica znanstvenicima do nedavno. Ovakvi eksperimenti, kao i naknadne teoretske kalkulacije, govore da se Tesling ventil ponaša poput prekidača, čije stanje ovisi o tome kolika je unutarnja razina turbulencije tekućine. Kod eksperimentiranja sa tekućinama koje teku prilično sporo i ujednačeno, pokazalo se da Teslin izum gotovo upopće ne utječe( osim trenja) na kretanje tekućine, puštajući je da teče u oba smjera.

Kada se brzina protoka podigne na određenu razinu, ventil počne spriječavati vodu da teče u suprotnom smjeru, što je vjerojatno posljedica toga kako visoke razine turbulencije utječu na protok vode u bočnim kanalima ventila.

https://kozmos.hr/30-rijetkih-fotografija-nikole-tesle-koje-vjerojatno-niste-vidjeli/

Turbulencije u ovakvom tipu ventila su dosta brže, što očito omogućuje fleksibilniju kotrolu protoka. Ova karakteristika mogla bi pronaći primjene u različitim granama znanosti i tehnologije.

Znanstvenici su predložili korištenje ove značajke Teslinog ventila kod kreiranja raznih pumpi, koje su napravljene tako da mogu koristiti razne vibracije proizvedene od strane automobila, te industrijskih instalacija za pumpanje goriva, ulja, rashladnih tekućina te ostalih tekućina ili plinova. Ovo će uvelike pojednostavniti njihov dizajn i produžiti njihov vijek trajanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• EurekAlert. (n.d.). Scientists explore Tesla roads not taken — and find new potential present-day utility.
• Griffin, A. (2021, May 17). 100-year-old Tesla invention is useful in ways we hadn’t realised, scientists say.
• Nguyen, Q. M., Abouezzi, J., & Ristroph, L. (2021, May 17). Early turbulence and pulsatile flows enhance diodicity of Tesla’s macrofluidic valve.
• Young, C. (2021, May 17). Engineers Revisit 100-Year-Old Water Valve Design by Nikola Tesla.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube