kozmos.hr
Jeste li znali?

10 predviđanja Nikole Tesle koja su se pokazala točnima

objavljeno

Mnoge stvari koje nas okružuju Nikola Tesla je zamislio već prije stotinu godina.

Collier’s magazin napravio je 1926. godine  intervju sa Nikolom Teslom koji je,za to vrijeme, bio prilično šokantan. U intervjuu je renomirani znanstvenik napravio poprilično nevjerojatna predviđanja za budućnost, i posebice za 21. stoljeće.

Tijekom godina je napravio mnoga predviđanja koja su se kasnije pokazala istinitima. Evo nekih primjera: “U budućnosti će se izdići potpuno novi poredak, u kojem će žene imati dominantnu ulogu.”;” Čovječanstvo će međusobno komunicirati zahvaljujući jednostavnim ručnim uređajima”;” Po zraku će letjeti bespilotni avioni”.

10 predviđanja Nikole Tesle koja su se pokazala točnima

1. Bežična povezanost

Da industrijalac John Morgan nije bio škrt u podržavanju Teslinog razvoja, moguće je da bi genijalni znanstvenik  izumio čak i internet. Tvrdio je da toranj Wardencliff (eng. Wardencliff Tower) može bežično prenositi glas, tekst i slike u bilo koji dio svijeta.


Tvrdio je da su slike već prenošene preko žica (telegrafa) na kratke udaljenosti, ali u budućnosti će bežični prijenos udaljenost učiniti neograničenom.

2. Dronovi i uređaji kojima se upravlja daljinski

Čamac bez vesla, koji sam po sebi klizi po vodi – takav se prizor pojavio pred očima onih koji su gledali Teslin demonstracijski eksperiment 1898. godine.

Koristeći daljinski upravljač, baterije i prekidače koje je on izumio, s obale je okrenuo kormilo, pokrenuo propeler i upalio bočna svjetla na brodu, što je u to vrijeme izgledalo nevjerojatno.

Zapravo, Tesla je predstavio prvi pravi prototip robota na svijetu 22 godine prije nego što je češki književnik Karel Čapek došao do same definicije takve tehnike, dok su roboti u modernim vremenima zauzeli čvrsto mjesto, te se ubrazno nastavljaju razvijati.

3. Automatizirana radna snaga

Već je 1930-ih tehnologija napredovala do te mjere da je redovite ljudske aktivnosti obavljala automatizirana radna snaga. Tesla je 1935. godine iznio predviđanje da će roboti i strojevi gotovo u cijelosti zamijeniti ljudski rad.

Iako se to još uvijek nije dogodilo, više je nego očito da strojevi već zamjenjuju ljudske ruke u mnogim industrijama, a stručnjaci to često ističu kao jedan od najvažnijih problema budućnosti kada će mnogi ljudi ostati bez posla zbog tehnologije.

4. Jeftina obnovljiva energija

Nikola Tesla izjavio je da je cijeli svijet ispunjen beskonačnom količinom energije, koja se uz odgovarajuću razinu tehničke opremljenosti može besplatno koristiti,bilo gdje i bilo kad.

Također je vjerovao da vodu možemo koristiti za stvaranje jeftine obnovljive energije koja će zamijeniti skupe izvore. Čak je želio ljudima dati besplatnu energiju, što njegovi financijeri nisu dobro prihvatili.

https://kozmos.hr/30-rijetkih-fotografija-nikole-tesle-koje-vjerojatno-niste-vidjeli/

5. Mobilni uređaji/pametni telefoni

Predvidio je da će svijet koristiti male bežične uređaje koji će kombinirati razne tehnologije i bežičnu vezu. Iako očito nije izgovorio riječi mobitel ili pametni telefon, njegov opis iz 1926. zvuči slično.


Opisao je uređaj koji bi nam omogućio da se vidimo i čujemo kao da govorimo licem u lice i bio bi dovoljno malen za nošenje u džepu.

6. Autonomna vozila

Tesla je 1898. predložio izgradnju automobilske kočije koja može samostalno izvoditi razne operacije. Trebalo je proći još 100 godina prije nego što je to postalo stvarnost, ali sada je tvrtka koja je uzela znanstvenikovo ime (Tesla) dokazala da je to tehnologija budućnosti.

7. Podizanje svijesti o očuvanju okoliša

Jedno od najvažnijih Teslinih predviđanja je porast svijesti o zaštiti okoliša, odnosno promjena globalne svijesti. Zamišljao je da će se pokreti za očuvanje okoliša oformiti do 2035. godine, ali dogodilo se to puno prije – Američka agencija za zaštitu okoliša osnovana je 35 godina kasnije, 1970. godine.

8. Emancipacija žena

Tesla je predvidio da će žene u budućnosti igrati dominantnu ulogu. Predložio je da će žene dobiti jednako obrazovanje kao i muškarci, te će početi zauzimati vodeće položaje u društvu.

9. Znanost će dobiti veću važnost u društvu

U njegovo su vrijeme politika i rat bile dominantne teme u društvu. Jedno od predviđanja Nikole Tesle sugeriralo je da će se novine u budućnosti više fokusirati na znanost umjesto na politiku, a društvo će puno više zanimati najnovija otkrića nego vođenje ratova. Iako politika još uvijek zauzima prve stranice novina,portala i društvenih mreža, ljude su općenito više zainteresirani za znanost. Pokretanje ovog portala govori u prilog toj tezi.

10. Bežične vijesti

Tesla je predvidio da će se tiskane novine zamijeniti, a vijesti dostavljati bežično. Zamišljao je da će ljudima sve informacije svakodnevno biti dostupne na bilo kojoj lokaciji.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:
• Kilson, K. (2016, March 7). Nikola Tesla’s Future Predictions Were Wrong and Right, but Uniformly Fascinating. Inverse.
• McSweeney, K., Robinson, R., & Bonderud, D. (n.d.). The intersection of technology, innovation & creativity. Now. Powered by Northrop Grumman.
• Novak, M. (2013, April 19). Nikola Tesla’s Amazing Predictions for the 21st Century. Smithsonian.com.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.