kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • 24 milijuna zvijezda u novom zvjezdanom katalogu moglo bi otkriti tajne Mliječne staze
Astronomija

24 milijuna zvijezda u novom zvjezdanom katalogu moglo bi otkriti tajne Mliječne staze

objavljeno

Međunarodni tim astronoma objavio je novi katalog koji sadrži preko 24 milijuna zvijezda. Informacije koje sadrži mogle bi se koristiti za otkrivanje tajni kemijske evolucije naše galaksije.

Tim, uključujući profesora fizike sa Sveučilišta Notre Dame Timothyja Beersa, koristio je novi pristup za mjerenje svjetlosti svake od zvijezda i određivanje količine teških metala poput željeza, kao i određivanje njihove udaljenosti, starosti i kretanja kroz svemir.

‘Zvjezdarni fosili’

Katalog od 19 milijuna patuljastih zvijezda i 5 milijuna zvijezda divova povećava naše znanje o zvijezdama koje su nastale vrlo rano u povijesti svemira.

Ovo istraživanje povećava broj ovih ranih zvijezda na više od pola milijuna. Kada je 80-ih godina Beers započeo svoj rad, znali smo za samo 20 ovih ‘zvjezdanih fosila’.

Beers je veći dio svog života posvetio galaktičkoj arheologiji, grani znanosti koja prati povijest i formiranje Mliječne staze kroz detaljno proučavanje zvijezda, plinova i drugih kozmičkih struktura.


Exotica katalog: Popis mjesta u svemiru s potencijalnim životom

Novi pristup

Prethodnim radom, Beersa i njegovi kolege prikupili su informacije o desecima tisuća zvijezda i time usavršili novi pristup koji se temelji na uzorcima vidljive svjetlosti, fotometrijski uzorcima dobivenim australskim SkyMapper Southern Survey i europskom satelitskom misijom Gaia.

Ono što su Beers i njegov tim htjeli konkretno kalibrirati bile su procjene “metaličnosti” u zvijezdama, što je obilje elemenata težih od helija (astronomi svaki element teži od helija klasificiraju kao “metal”).

Međutim, do sada je jedini način za procjenu udjela teških metala poput željeza u zvijezdama bila analiza njihovog svjetlosnog izlaza ili spektra niske i srednje razlučivosti. Ovo je bio dug i mukotrpan proces.

Za istraživače  su od posebnog interesa zvijezde s metalnošću nižom od jedan posto ili zvijezde “siromašne metalom”. One su nastale rano u povijesti našeg 13,8 milijardi godina starog svemira.

Kada je ovoj prvoj generaciji zvijezda ponestalo goriva, kolabrirale su, pokrećući eksplozije supernove koje su te teže elemente proširile po svemiru. One bi dalje formirale gradivne blokove sljedeće generacije zvijezda.

Osim svoje koristi za znanstvenike koji žele razumjeti strukture galaksija i raspodjelu elemenata, katalog zvijezda također bi mogao pomoći istraživačima koji žele identificirati tragove zvijezda koje su ostale iza patuljastih galaksija i kuglastih jata.


Koliko god impresivan katalog koji su izradili Beers, njegovi kolege u Notre Dameu i istraživači iz Kine i Australije, u popisu 24 milijuna zvijezda, ovo predstavlja samo jednu stotinu postotka od 240 milijardi zvijezda samo u Mliječnoj stazi.

Unatoč tome, Beers i njegovi kolege započinju svoj rad ističući da smo zahvaljujući velikim istraživanjima zvijezda sada u “zlatnoj eri” galaktičke arheologije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grup. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor: Robert Lea(11. veljače 2022.,) “24 Million Stars in New Stellar Catalog Could Unlock Milky Way’s Secrets,” Newsweek.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.