kozmos.hr
Jeste li znali?

10 stvari koje biste trebali znati o Svemirskim snagama Sjedinjenih Država

objavljeno

Svemirske snage Sjedinjenih Država osnovane su u prosincu 2019. godine kao odgovor na rastuću prijetnju američkoj nezaštićenoj satelitskoj mreži. Nakon Rusije i Kine koje su osnovale vlastite službene vojne svemirske snage 2015. godine, nove svemirske snage pružit će Americi ofenzivne i obrambene sposobnosti da zaštite svoje satelite od bilo kojeg potencijalnog protivnika.

Još tamo 2018. godine potpredsjednik Mike Pence najavio je da američka vlada planira stvoriti potpuno novu međuzvjezdanu vojnu podružnicu do 2020. Njegov govor i ova najava podsjetili su me na određene omiljene scene iz sjajnih filmova poput Ratova zvijezda.

Uostalom, zašto bi bila potrebna svemirska snaga koja bi se borila u svemiru i štitila nas od nadolazećih napada (ili zaštitila SAD od nadolazećih napada), kad u svemiru nema ratova? Što znači ova odluka? Postoji li nešto bitno što se skriva od nas? Ne bi li ova nova vojna grana stvorila kaos između dominantnih zemalja svijeta?

Sad kad je nova vojna grana osnovana, a usput rečeno, to je prva nova grana od kraja Drugog svjetskog rata, napokon imamo dovoljno vjerodostojnih informacija da barem u određenoj dubini razgovaramo o novim svemirskim snagama Sjedinjenih Država.

1.Svemirske snage Sjedinjenih Država pružit će ofenzivne sposobnosti u obrani interesa Amerike

Prvotna svrha potpuno novih svemirskih snaga bila je zaštita ranjive američke satelitske mreže. Dok su Rusija i Kina aktivno otkrivale novo oružje koje bi moglo onesposobiti i uništiti satelite, Amerika je zaostajala. Stoga će nove svemirske snage dati Americi ofenzivne sposobnosti potrebne za zaštitu satelitske mreže i, ako je potrebno, uništiti oružje svog protivnika.

2.Svemirske snage vjerojatno će preuzeti kontrolu nad kretanjem i sprečavanjem sudara između satelita

Vjerojatno će preuzeti zadatak praćenja i zaštite satelita od sudara, zadatak koji su do sada preuzeli određeni odjeli unutar američkog ratnog zrakoplovstva .

3.Svemirske snage omogućit će Americi da smjesti oružje u svemir

Jeste li mislili da je stavljanje oružja u svemir zabranjeno ugovorima ili zakonom? Jest, ali samo kada je u pitanju nuklearno oružje. Oružje za masovno uništavanje bilo je zabranjeno tijekom  Outer Space Treaty 1967. godine, ali “redovno” oružje može i vjerojatno će biti smješteno u svemir.

4.Godišnji proračun iznosi više od 15 milijardi USD i povećavati će se

Rečeno je da će proračun za 2021. iznositi gotovo 15,5 milijardi američkih dolara, dok će se godišnje povećavati stvaranjem novih klasificiranih programa. Iako ovaj iznos može zvučati kao puno novca, to je ništa u usporedbi s općim godišnjim proračunom Pentagona – više od 700 milijardi dolara.

5.Trenutno broji oko 16 000 pripradnika

Ovaj broj uključuje bivše pripradnike svemirskog zapovjedništva zrakoplovstva, pripradnike vojske i mornarice te pojedince koji trenutno rade u zrakoplovstvu.

6.NASA je otkrila buduće planove za suradnju s svemirskim snagama Sjedinjenih Država

Nedavna najava od 22. rujna 2020. otkrila je buduće planove za suradnju između novoosnovanih svemirskih snaga i NASA-e. Ona slijedi izvorni sporazum između neovisne agencije i prethodnika svemirskih snaga – svemirskog zapovjedništva zrakoplovstva SAD-a.

https://kozmos.hr/evo-kako-ce-izgledati-prvi-hotel-za-svemirske-turiste-2025/

7.Logotip Svemirskih snaga donio je ozbiljnu negativnu reakciju zbog sličnosti s logotipom Zapovjedništva Zvjezdane flote iz Zvjezdanih staza

Kad je predsjednik Trump najavio logotip, društvene mreže i vijesti odmah su pronašli zapanjujuću sličnost između njega i logotipa zapovjedništva Startleef iz Zvjezdanih staza.

8.Najava maskirnih uniformi donijela je novi val miješanih reakcija zajednice

Također je najavljeno da će svemirske snage također koristiti redovne maskirne uniforme vojske / zrakoplovstva, umjesto da dizajniraju potpuno nove. Razlog za potporu ovoj odluci temeljio se na troškovima. Naravno, ideja o kamuflaži u svemiru rezultirala je novim valom reakcija na društvenim mrežama. Korisnici društvenih mreža nisu prešli preko toga tjednima, što je rezultiralo nebrojenim zabavnim sadržajima na društvenim mrežama.

9.Svemirske snage neće slati vojno osoblje u svemir

Dužnosnici Svemirskih snaga bili su više nego jasni kada su rekli da se u svemir neće slati vojno osoblje. Međutim, nakon nedavne najave NASA-e, sigurno možemo očekivati ​​da ćemo u budućnosti vidjeti misije suradnje.

10.U svibnju su lansirali povjerljivi svemirski zrakoplov X-37B na potpuno novu povjerljivu misiju

Do sada su svemirske snage lansirale dva broda u svemir – vojni komunikacijski satelit u ožujku i poznati svemirski avion X-37B koji je poznat po slanju klasificiranih misija u svemir. Prethodno je pokrenut i godinama je proveo kružeći oko planeta. Ovim lansiranjem opet ne znamo ništa o stvarnoj misiji koja stoji iza njega.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube