kozmos.hr
Jeste li znali?

Poslušajte ‘riku’ Zemljinog magnetskog polja

Magnetic-field-illustration (Curiosmos)
objavljeno

Magnetsko polje, iako nevidljivo, ključno je za održavanje nastanjivosti našeg planeta, a sada ga – po prvi puta – možemo i čuti u novoj nevjerojatnoj snimci.

Magnetsko polje

Magnetsko polje ima važnu ulogu u životu na Zemlji, no do sada ga nismo mogli ni vidjeti ni čuti. ESA-ina satelitska misija Swarm mjerila je magnetske signale koje su istraživači s Tehničkog sveučilišta u Danskoj pretvorili u zvuk.

Zemlja je okružena sustavom magnetskih polja, koji se naziva magnetosfera. Magnetosfera štiti naš planet od štetnog Sunčevog i kozmičkog zračenja, ali može promijeniti oblik kao odgovor na svemirsko vrijeme koje dolazi sa Sunca (©NASA).
Zemlja je okružena sustavom magnetskih polja, koji se naziva magnetosfera. Magnetosfera štiti naš planet od štetnog Sunčevog i kozmičkog zračenja, a zanimljivo je da može promijeniti oblik kao odgovor na svemirske ‘nepogode’ (©NASA).

Zemljinim magnetskim poljem zaštićeni smo od kozmičkog zračenja i nabijenih čestica koje nose snažni vjetrovi koji struju od Sunca. U gornjoj atmosferi te se čestice sudaraju s atomima i molekulama kisika i dušika. Ovi sudari pretvaraju dio njihove energije u zeleno-plavu svjetlost koja je karakteristična za polarnu svjetlost, koja se ponekad može promatrati na velikim visinama.


Polarna svjetlost na srednjovjekovnim stećcima

Swarm sateliti

Iako polarna svjetlost prikazuje nabijene čestice sa Sunca u interakciji sa Zemljinim magnetskim poljem, sasvim je druga stvar stvarno čuti magnetsko polje koje stvara Zemlja i njegovu interakciju sa solarnim vjetrovima.

U vanjskoj jezgri, oko 3000 km ispod naših nogu – dakle, duboko prema središtu našeg planeta – užaren i uskovitlani ocean tekućeg željeza stvara većinu našeg magnetskog polja. Koristeći ESA-ine satelite Swarm, lansirane 2013. godine, istraživači pokušavaju otkriti kako se točno stvara magnetsko polje našeg planeta. Ovi sateliti mjere magnetske signale plašta, kore, oceana, ionosfere, magnetosfere i jezgre, a također proučavaju i svemirsko vrijeme.

Postoji li polarna svjetlost na drugim planetima?

Zvuk magnetskog polja

„Tim je koristio magnetske signale s ESA-inih Swarm satelita, kao i iz drugih izvora, kako bi manipulirao i kontrolirao zvučni prikaz polja jezgre,“ objašnjava Klaus Nielse, član istraživačkog tima.

Ako se poveznica slučajno ne otvara zvuku možete pristupi klikom ovdje!

Ovaj je projekt svakako spojio umjetnost i znanost na isplativ način. Točnije, ovaj audio zapis predstavlja zvuk solarne oluje i magnetsko polje kojeg stvara Zemljina jezgra. Više od 30 zvučnika ukopanih u zemlju omogućilo je istraživačima pristup intrigantnom zvučnom sustavu. Znanstvenici su rasporedili svaki uređaj tako da predstavlja drugu lokaciju na Zemlji, pokazujući kako je naše magnetsko polje fluktuiralo tijekom vremena.

Iako je zvuk tutnjave pomalo uznemirujuća, ova snimka podsjeća nas da magnetsko polje postoji i da je njegovo postojanje bitno za život na Zemlji.

Atmosfera Zemlje potencijalni detektor tamne tvari

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.