kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Zvjezdarnica Višnjan glavni je motiv novog numizmatičkog kompleta

Zvjezdarnica Višnjan kao motiv novog zlatnika. Izvor: HNB/Astro.hr.
objavljeno

Zvjezdarnica Višnjan našla se kao osnovni motiv u novom numizmatičkom kompletu kojeg izdaje Hrvatska kovnica novca.

O Zvjezdarnici Višnjan

Zvjezdarnica Višnjan nalazi se u malom istarskom gradiću Višnjanu. Ova hrvatska zvjezdarnica, sa skromnom institucionalnom potporom, etablirala se među 5 najproduktivnijih zvjezdarnica u svijetu. Zvjezdarnica Višnjan nastala je još 1992. godine kao neprofitna organizacija odlukom Amaterskog astronomskog društva Višnjan. Gradnja Zvjezdarnice Tičan, nedaleko od Višnjana, gdje se još uvijek provode astronomske aktivnosti, započela je 1998., a 2002. ondje je montiran metarski teleskop Dagor. Isprve se radilo o javnoj zvjezdarnici, no daljnjim odlukama Astronomskog društva Višnjan i Znanstvenog edukacijskog centra Višnjan, 2005. godine postala je astronomski institut.

Teleskop Tičan Zvjezdarnice Višnjan. Izvor: Croatiaweek.com
Teleskop Zvjezdarnice Višnjan/Tičan. Izvor: Croatiaweek.com

Zvjezdarnica Višnjan odgovorna je za otkriće na tisuće malih objekata u svemiru (oko 1447 asteroida te čak 2 kometa). 1904 puta asistirala je u određivanju staza  opasnih asteroida i drugih objekata – po čemu je 15. u svijetu ukupno, a u posljednje dvije godine na vrtoglavom 3. mjestu. Osim astrometrije i astronomije, zvjezdarnica se bavi i edukacijskim sadržajem iz područja STEAM-a te pruža program Astro radionica. Najviše se radi s učenicima i studentima (trenutno 3,497 alumnija), zbog čega je 2001. godine pokrenuta i Ljetna škola znanosti te 2002. Znanstveni kamp mladih.


Na Zvjezdarnici Višnjan radi i jedan od najpoznatijih astronoma Korado Korlević. Korlević je prema podacima Minor Planet Discoverers, među najproduktivnijim tragačima za asteroidima odnosno malim planetima (njih tisuće), svih vremena. Od 2001. do danas, Korlević se u sklopu Astronomskog društva Višnjan bavi popularizacijom astronomije i općenito edukacijom. Član je brojnih međunarodnih astronomskih organizacija i dobitnik niza svjetskih nagrada i priznanja za svoj rad na području astronomije.

Popis astronomskih društava, udruga i zvjezdarnica u Hrvatskoj

Zvjezdarnica Višnjan kao motiv novih zlatnika

Sada se Zvjezdarnica Višnjan našla i kao motiv na službenom numizmatičkom kompletu Hrvatske kovnice novca. Autor prikaza Zvjezdarnice Višnjan je sveučilišni prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag. Numizmatički komplet izrađen je u Hrvatskoj kovnici novca, a izdaje se u maksimalno 199 komada. Prvi kompleti postali su dostupni još 5. prosinca 2022. godine.

Zlatnika "Zvjezdarnica Višnjan". Izvor: Hrvatska kovnica novca / Croatianmint.hr.
Zlatnik “Zvjezdarnica Višnjan”. Izvor: Hrvatska kovnica novca / Croatianmint.hr.

Prodaju numizmatičkog kompleta koji uključuje zlatnike s motivom Zvjezdarnice Višnjan (apoen od 1000 kuna) obavlja Hrvatska kovnica novca d.o.o., a prodajna cijena iznosi otprilike 3,141.64 € bez PDV-a. Cijena može varirati ovisno o kretanju cijene zlata na otvorenom tržištu. Ažurirane informacije mogu se pronaći na službenim stranicama Hrvatske kovnice novca.

Prema najnovijim obavijestima, zlatni numizmatički komplet trenutno je rasprodan, no određena količina bit će dostupna kod prodajnih partnera Hrvatske kovnice novca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.