kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici upozoravaju: “Plastično kamenje” sveprisutni širom svijeta
Znanost

Znanstvenici upozoravaju: “Plastično kamenje” sveprisutni širom svijeta

objavljeno

Znanstvenici su otkrili neobične nove vrste stijena koje sadrže umjetnu plastiku na svim kontinentima s ljudskim naseljima, izvještava Newsweek. Ovaj šokantni nalaz ukazuje na alarmantnu razinu prodiranja onečišćenja plastikom u ‘prirodni’ svijet. Prema nedavno objavljenoj studiji u časopisu za okolišnu znanost i tehnologiju – Environmental Science & Technology, stijene koje uključuju umjetne plastične polimere pronađene su duž obala i unutar kopnenih područja u jedanaest zemalja diljem svijeta.

“Naša najnovija studija prva je dokumentirala otkriće plastikamenja u unutrašnjim regijama i prva je koja je zabilježila kemijsko spajanje plastike i stijene,” izjavio je suautor studije Deyi Hou, docent za okoliš na Sveučilištu Tsinghua u Kini, za Newsweek.

Polimerne stijene nisu baš dobra stvar

Prvi put kada su znanstvenici naišli na ‘plastiglomerate’ bilo je na plaži na Havajima, prije gotovo deset godina. Plastiglomerat je stijena sastavljena od mješavine sedimentnih zrnaca i drugih prirodnih ostataka (npr. školjki, drva) koje zajedno drži plastika.


“Rastaljena plastika, zrnca pijeska, dijelovi stijena, koralji, školjke i drveni otpad spojili su se tijekom gorenja u vatri na plaži Kamilo, na Havajima u SAD-u,” objašnjava Hou. “Otada su često pronađeni na plažama, kako na otocima, tako i na kontinentalnim obalama.”

Što se tiče njihovog nastanka, Hou sugerira da nisu samo rezultat topljenja plastičnog otpada u vatrama i kasnijeg hlađenja, već mogu nastati i djelovanjem valova koji udaraju o stijene na obali, uzrokujući fizičko prianjanje oceanskog plastičnog otpada na stjenovite površine. Kemijsko vezanje koje su znanstvenici opazili moguće je posljedica izlaganja plastike sunčevoj svjetlosti koja je dovela do oksidacije plastike, predlažu autori studije.

Na globalnoj razini, ovo nakupljanje plastike može umanjiti mikrobiološku raznolikost i dovesti do oslobađanja mikroplastike, koja se na kraju može akumulirati u tijelima ljudi i životinja. Ukratko, radi se o zabrinjavajućem trendu koji ne sluti dobro za budućnost prirodnih ekosustava diljem svijeta.

“Plastiglomerat predstavlja izravnu prijetnju održivosti oceana, plavoj ekonomiji i općem zdravlju čovjeka,” zaključio je Hou za Newsweek.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.