kozmos.hr
Jeste li znali?

Znanstvenici u šoku: Grmljavinske oluje haraju Arktikom

Izvor: dailyamazingthings.com
objavljeno

Znanstvenici su zbunjeni grmljavinskim olujama na Arktiku. “Meteorolozi nikad prije nisu vidjeli ovakvo nešto.”

Tri dana nezapamćenih grmljavinskih oluja

Meteorolozi su zbunjeni višednevnim grmljavinskim olujama koje su puna tri dana harale ledenim Arktikom, od Sibira do Aljaske. Radi se o vrlo čudnom fenomenu.

“Meteorolozi nikad prije nisu vidjeli išta slično”, rekao je Ed Plumb, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Fairbanksu, govoreći o olujama koje su počele prošlu subotu.

Izvor: kapkamore.cz
Izvor: kapkamore.cz

Epizode ljetnih grmljavinskih oluja u arktičkom krugu inače se izrazito rijetke, no u posljednjih deset godina njihov broj je dramatično porastao.

Stručnjaci vežu taj trend za klimatske promjene i sve veći gubitak morskog leda na krajnjem sjeveru, prema studiji objavljenoj u časopisu Geophysical Research Letters.

“S višim temperaturama to će se sve češće događati”, smatra Robert Holzworth, atmosferski fizičar sa Sveučilišta Washington u Seattlu.


https://kozmos.hr/kriosfera-zemlje-smanjuje-se-za-87-000-kvadratnih-kilometara-godisnje/

Munje izazivaju požare u borealnim šumama

Grmljavinske oluje prijete borealnim šumama uz rub Arktika jer izazivaju požare. Borealni Sibir u Rusiji dobiva više gromova nego bilo koja druga arktička regija, tvrdi Holzworth.

Izvor: nps.gov
Požar koji je zahvatio borealnu šumu. Izvor: nps.gov

U kolovozu 2019. grom je udario samo 100 kilometara od Sjevernog pola, otkrili su istraživači.

Samo na Aljasci, grmljavinska aktivnost na putu je prema trostrukom povećanju ako se nastave trenutni klimatski trendovi, pokazuju dvije studije znanstvenika iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Boulderu, državi Colorado, objavljene tijekom prošle godine u časopis Climate Dynamics.

“Ono što je nekada bilo vrlo rijetko, sada je normalno”, rekao je Rick Thoman, klimatski znanstvenik sa Sveučilišta Alaska u Fairbanksu. Kako je parada arktičkih oluja ovog tjedna pokazala, munje se pojavljuju na neočekivanim mjestima. “Ne sjećam se tri uzastupna dana ovakvih pojava” na Arktiku.

U Sibiru već tjednima izvanredno stanje

Uz nagli udar groma, Sibir je posljednjih godina imao problema sa velikim šumskim požarima. Ovaj je tjedan ruska vojska razmjestila brojne protupožarne zrakoplove kako bi zaustavila požare nad oko 2 milijuna hektara šume. Najteže je pogođena regija Jakutija koja se već tjednima nalazi pod izvanrednim stanjem.

Jakutija ili Saha (ruski: Яку́тия, Саха, jakutski: Саха) je republika u Ruskoj Federaciji smještena na ruskom Dalekom Istoku. Izvor: Wikimedia Commons.
Jakutija ili Saha je republika u Ruskoj Federaciji, smještena na ruskom Dalekom Istoku. Izvor: Wikimedia Commons.

U međuvremenu, sredinom lipnja munja je izazvala jedan od najvećih požara ovog ljeta na Aljasci, spalivši ​​više od 18 000 hektara tundre oko 200 kilometara sjeverno od arktičkog kruga, u Nacionalnom rezervatu Noatak.

Dim požara u Sibiru doseže sve do SAD-a i Kanade. Izvor: Severe Weather Europe
Dim požara u Sibiru doseže sve do SAD-a i Kanade. Izvor: Severe Weather Europe

Zagrijavanje na Arktiku također potiče rast vegetacije na tundri sjeverne Aljaske, dodajući ulje na vatru za nove požare, tvrde znanstvenici.


https://kozmos.hr/arktik-bi-mogao-pozeleniti-i-osloboditi-se-leda-kao-prije-125-000-godina/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Rosen Y. (17.7.2021.), Scientists stunned by rare Arctic lightning storms north of Alaska, Reuters.com (preuzeto 17. srpnja 2021.)

Anonymus (17.7.2021.), Znanstvenici zapanjeni učestalim pojavama munja na Arktiku: “Meteorolozi nikad prije nisu vidjeli takvo što”, Hina, zimo.dnevnik.hr (preuzeto 17. srpnja 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.