kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici su rekreirali miris mumifikacije koji se koristio prije 3500 godina
Znanost

Znanstvenici su rekreirali miris mumifikacije koji se koristio prije 3500 godina

Znanstvenici su rekreirali miris mumifikacije
objavljeno

Posjetitelji muzeja Moesgaard u Danskoj uskoro će moći doživjeti prošlost ne samo vizualno, već i olfaktivno. Interdisciplinarni tim predvođen Barbarom Huber iz MPI za geoantropologiju pažljivo je rekonstruirao miris koji se koristio za mumifikaciju (balzamiranje) prije više od 3.500 godina, opisan kao “miris vječnosti”.

Otključavanje tajni 18. dinastije

Uronivši u drevni Egipat, istraživači su se fokusirali na materijale za konzervaciju plemkinje Senetnay iz oko 1450. pr. Kr. Napredne tehnologije poput plinske kromatografije i masene spektrometrije bile su ključne u dešifriranju korištenih tvari, kako je detaljno opisano u njihovoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Scientific Reports.

Huber pojašnjava: “Naša analiza balzamnih ostataka iz opreme za balzamiranje Senetnay, otkrivene prije više od stoljeća u Dolini kraljeva, otkriva složene sastojke.” Ovi dragocjeni predmeti, sada u Muzeju August Kestner u Hannoveru, sadrže smjesu koja uključuje pčelinji vosak, biljno ulje i smole iz obitelji borovki.

Christian E. Loeben, egiptolog iz Muzeja August Kestner, dodaje: “Ova sofisticirana mješavina ne ističe samo napredne metode balzamiranja drevnih Egipćana, već i široke trgovinske mreže drevnog Egipta.”

Putovanje izvan granica Egipta

Sastav balzama ukazuje na opsežne trgovinske putove Egipta tijekom 2. tisućljeća pr. Kr. Prof. Nicole Boivin naglašava važnost ovih otkrića: “Raznolikost sastojaka ističe rane vanjske trgovinske odnose Egipta i potvrđuje Senetnayin ugled na faraonovom dvoru.”

Strane tvari poput smole crnogorice iz Mediterana i mogućih damara iz tropskih šuma jugoistočne Azije upućuju na rane i široke trgovinske veze.

Francuski parfumer Carole Calvez i senzorni muzeolog Sofia Collette Ehrich rekreirali su miris balzamiranja temeljen na spoznajama istraživača. Huber ističe da “miris vječnosti” simbolizira puno više od običnog mirisa – ovjekovječuje duboke duhovne, povijesne i kulturološke aspekte drevnoegipatskih pogrebnih običaja.

Uvođenjem ovog mirisa, muzej Moesgaard želi pružiti potpuno uranjajuće iskustvo, omogućujući posjetiteljima da se na potpuno nov način povežu s poviješću i osjete misticizam drevnog Egipta.

Osim toga, ovaj inovativni pristup pruža iskustvo prilagođeno slabovidnim osobama, omogućujući im da duboko urone u raskošnu prošlost Egipta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube