kozmos.hr
Znanost

Kada su drevni Egipćani prvi put mumificirali svoje mrtve?

Drevna Egipatska mumija. Zasluge: Kozmos-YAYimages.
objavljeno

Prije nego što su drevni Egipćani namjerno počeli mumificirati svoje mrtve, pustinja je to činila umjesto njih prirodno.


Drevni Egipćani su najviše poznati po svojem poštovanju prema umrlima – od podizanja veličanstvenih piramida do opremanja podzemnih grobnica bogatim blagom i artefaktima. Poznati su i po tradiciji mumificiranja, kojom su očuvali tijela preminulih kako bi im osigurali vječnost.

Početak mumifikacije?

Ali kada su ljudi u drevnom Egiptu počeli mumificirati svoje mrtve? “Počeci egipatske mumifikacije, za koje postoji jasni znanstveni dokazi, su oko 4300. godine prije Krista,” rekao je Stephen Buckley, istraživač na Sveučilištu u Yorku u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je suautor dva rada na tu temu, u e-mailu za Live Science. “Možda ćemo otkriti da se to dogodilo još ranije,” rekao je Buckley.

Ti dokazi uključuju 6300 godina stare omote mumija koje su pronađene na drevnom egipatskom groblju na lokaciji Mostagedda, oko 320 kilometara južno od Kaira. Grobnice su iskopane početkom 20. stoljeća, a omoti su preneseni u Ujedinjeno Kraljevstvo i sada se nalaze u Bolton Museumu, kako su Buckley i kolege napomenuli u studiji objavljenoj u PLOS One 2014. godine.


U studiji, znanstvenici su testirali omote i otkrili da sadrže smole koje su tipično korištene u mumifikaciji. Testovi pokazuju da su te smole napravljene od raznih sastojaka kao što su biljno ulje, životinjske masti, vosak i biljna guma. Slične smole su također korištene u kasnijim razdobljima od strane drevnih Egipćana za mumifikaciju, znanstvenici su primijetili.

Tisućljeće prije hijeroglifa

Da bismo stavili datum od 4300. godine prije Krista u kontekst, to je otprilike tisućljeće prije nego što su Egipćani razvili hijeroglife i oko 1500 godina prije nego što su počeli graditi piramide. To je također otprilike tisućljeće prije nego što je Egipat ujedinjen pod jednim faraonom. Iako najstariji dokazi o korištenju umjetnih sredstava za mumifikaciju datiraju oko 4300. godine prije Krista, Egipćani su prošli kroz prirodnu mumifikaciju čak i u ranijim vremenima.

Prirodna mumifikacija “je slučajan proces uzrokovan povoljnim uvjetima pokapanja,” kao što je biti pokopan u vrućem, suhom pijesku, rekao je Buckley. “Egipćani nisu počeli namjerno mumificirati svoje mrtve u bilo kojem trenutku kao svjesni čin,” rekao je Buckley. Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu, rekla je za Live Science u e-mailu da najraniji primjeri prirodno mumificiranih mumija datiraju iz 5000. godine prije Krista, ako ne i ranije.

I dalje je postojala prirodna mumifikacija

Čak i nakon što je razvijena umjetna mumifikacija, mnogi Egipćani su i dalje bili prirodno mumificirani jer si nisu mogli priuštiti umjetnu mumifikaciju pa su bili pokopani u pustinji. “Većina drevnih Egipćana jednostavno je stavljena u rupu u zemlji, bez ikakve pripreme” i mogli su slučajno postati prirodno mumificirani, rekao je Buckley.

Ikram je objasnila da “ne znamo što je bilo na umu drevnih Egipćana. Ali, svatko tko je bio stavljen u pješčani grob, daleko od vode, i nije bio obuhvaćen trskom/matovima ili u koži, bio bi prirodno mumificiran.”

Kako se kršćanstvo širilo Egiptom između drugog i petog stoljeća naše ere, upotreba umjetne mumifikacije je opala, prema Kraljevskom muzeju u Ontariju. Dok je drevna egipatska religija naglašavala važnost očuvanja tijela za zagrobni život, kršćanstvo to nije, napomenuo je muzej.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.