kozmos.hr
Znanost

Mogu li svemirske snimke razotkriti gradnju piramida?

objavljeno

Zagonetka izgradnje egipatskih piramida, koja je desetljećima izazivala znanstvenu znatiželju, možda je na pragu razrješenja zahvaljujući otkriću drevnog rukavca rijeke Nil u blizini Gize. Ovaj nekadašnji golemi vodotok, širok stotine metara, sada je potpuno suh, ali znanstvenici pretpostavljaju da je bio ključan za transport materijala i radnika potrebnih za izgradnju ovih monumentalnih građevina.

Analiza rasporeda piramida uz zapadnu granicu pustinje, u blizini delte Nila, sugerira da je to područje nekoć bilo povezano s velikim vodotokom, pogodnim za izvedbu velikih građevinskih projekata. Dr. Eman Ghoneim, glavna autorica studije, u razgovoru za IFLScience, ističe: “Obzirom na koncentraciju piramida u ovom području, logično je zaključiti da su postojali vodeni putevi koji su olakšavali transport materijala i radne snage na ove lokacije.”

Dr. Ghoneim dalje objašnjava misterij: “Sigurno je postojao vodeni put, neka vrsta drevne “autoceste” koju su koristili drevni Egipćani. Međutim, do sada nismo znali gdje se točno nalazio ni koje su bile njegove dimenzije.”


Piramide u doba drevne egipatske civilizacije. Izvor: Ubisoft.
Piramide u doba drevne egipatske civilizacije. Izvor: Ubisoft.

Otkriće ispod površine

U potrazi za odgovorima, dr. Ghoneim je koristila podatke dobivene radarom sa satelita, istražujući dolinu Nila iz svemira. Radarski valovi, sposobni prodrijeti kroz zemlju, otkrili su “nevidljivi svijet informacija ispod površine”, uključujući tragove presušenog korita rijeke koji se proteže na oko 100 kilometara kroz pustinju i obradiva zemljišta.

“Ovaj rukavac bio je izuzetno dug, a na pojedinim dijelovima iznimno širok, sa širinom koja je na mjestima dosezala i do pola kilometra, što je usporedivo sa širinom današnjeg Nila”, pojašnjava Ghoneim.

Istraživački tim nazvao je ovaj rukavac “Ahramat”, što na arapskom znači “Piramidni krak“, budući da se proteže od Faiyuma do Gize i prolazi kroz 38 lokacija s piramidama. Planiraju se daljnje analize uzoraka tla kako bi se utvrdilo je li rukavac bio aktivan za vrijeme izgradnje piramida u Starom i Srednjem kraljevstvu.

Premda konačni zaključci još uvijek izostaju, niz indicija sugerira da je rukavac igrao ključnu ulogu u izgradnji piramida. Ghoneim navodi: “Većina piramida imala je prilazne putove koji su završavali dolinskim hramovima, sličnim lukama ili pristaništima, a većina ovih dolinskih hramova nalazi se upravo na obali otkrivenog rukavca.”

Osim što pruža nove uvide u izgradnju piramida, ovo istraživanje bi moglo pomoći arheolozima u otkrivanju tajni drevnog Egipta i lociranju drugih izgubljenih lokacija. “Praćenjem tokova drevnih vodotoka, povećavamo šanse za otkrivanje ovih starih naselja, što je od izuzetne važnosti za razumijevanje naše povijesti i egipatske baštine”, zaključuje Ghoneim.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.