kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici vjeruju da su riješili misterij izgradnje Egipatskih piramida
Znanost

Znanstvenici vjeruju da su riješili misterij izgradnje Egipatskih piramida

Znanstvenici vjeruju da su riješili misterij izgradnje Egipatskih piramida
objavljeno

Znanstvenici su otkrili davno zakopanu granu rijeke Nil koja je nekada tekla uz više od 30 piramida u Egiptu, potencijalno rješavajući dugogodišnju misteriju kako su drevni Egipćani transportirali masivne kamene blokove za izgradnju svojih poznatih struktura. Ova 64 kilometra duga grana rijeke prolazila je pored čuvenog kompleksa piramida u Gizi i drugih monumentalnih građevina. Ovo otkriće donosi novo razumijevanje logistike i inženjerskih podviga starih Egipćana, sugerirajući da je rijeka igrala ključnu ulogu u njihovim građevinskim pothvatima, omogućujući lakši transport teških materijala.


Grana rijeke, duga 64 kilometra, prolazila je pored čuvenog kompleksa piramida u Gizi i drugih čuda, skrivena pod pustinjom i poljoprivrednim zemljištem tisućljećima, prema studiji objavljenoj u četvrtak. Postojanje rijeke objasnilo bi zašto je 31 piramida izgrađena u lancu uz sada negostoljubivi pustinjski pojas u dolini Nila prije između 4700 i 3700 godina.

Pojas u blizini drevne egipatske prijestolnice Memfis uključuje Veliku piramidu u Gizi – jedinu preživjelu strukturu sedam svjetskih čuda starog svijeta – kao i piramide Khafre i Mikerinos. Arheolozi su dugo vjerovali da su drevni Egipćani morali koristiti obližnji vodeni put za premještanje golemih materijala korištenih za izgradnju piramida.


Ahramat

“Ali nitko nije bio siguran u lokaciju, oblik, veličinu ili blizinu ovog mega vodnog puta stvarnom mjestu piramida,” izjavila je glavna autorica studije Eman Ghoneim sa Sveučilišta Sjeverna Karolina Wilmington u SAD-u za AFP. Međunarodni tim istraživača koristio je radarsku satelitsku snimku za mapiranje grane rijeke, koju su nazvali Ahramat – “piramide” na arapskom.

Radar im je dao “jedinstvenu sposobnost prodiranja kroz površinu pijeska i stvaranja slika skrivenih značajki, uključujući zakopane rijeke i drevne strukture,” rekla je Ghoneim. Istraživanja na terenu i uzorci sedimenta s tog mjesta potvrdili su prisutnost rijeke, prema studiji objavljenoj u časopisu Communications Earth & Environment. Nekoć moćna rijeka sve je više prekrivana pijeskom, potencijalno počevši tijekom velike suše prije otprilike 4200 godina, sugerirali su znanstvenici.

Piramide u Gizi stajale su na platou otprilike kilometar od obala rijeke. Mnoge od piramida imale su “ceremonijalni uzdignuti prolaz” koji je tekao uz rijeku prije nego što je završavao u Dolinskim hramovima koji su služili kao luke, rekla je Ghoneim. To ukazuje na to da je rijeka igrala “ključnu ulogu u transportu ogromnih građevinskih materijala i radnika potrebnih za izgradnju piramida,” dodala je.

Misterij pramida

Točno kako su drevni Egipćani uspjeli izgraditi tako velike i dugovječne strukture jedno je od velikih povijesnih misterija. Ti teški materijali, većinom iz južnih krajeva, “bili bi mnogo lakši za transport niz rijeku” nego preko kopna, rekla je suautorica studije Suzanne Onstine sa Sveučilišta Memphis u američkoj saveznoj državi Tennessee za AFP.

Obale rijeke mogle su biti mjesta gdje su pogrebne povorke faraona bile primljene prije nego što su njihova tijela premještena na njihovo “konačno mjesto pokopa unutar piramide,” sugerirala je. Rijeka bi također mogla objasniti zašto su piramide građene na različitim mjestima.

“Tok rijeke i njezin volumen mijenjali su se tijekom vremena, tako da su kraljevi četvrte dinastije morali donositi drugačije odluke nego kraljevi dvanaeste dinastije,” rekla je. “Otkriće me podsjetilo na intimnu povezanost između geografije, klime, okoliša i ljudskog ponašanja.”

Međutim, važno je napomenuti da, iako smo sada otkrili novu granu rijeke Nil, još uvijek nemamo konačne dokaze koji nam točno govore kako su kameni blokovi transportirani i potom podignuti za izgradnju piramida.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.