kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici su pronašli misteriozni virus u Marijanskoj brazdi
Znanost

Znanstvenici su pronašli misteriozni virus u Marijanskoj brazdi

Ilustracija drevnog virusa
objavljeno

Ispod prostranstava Tihog oceana, u Marijanskoj brazdi – najdubljoj poznatoj točki na svijetu, život krije svoje tajne u hladnim i tamnim dubinama. “Gdje god postoji život, ima svoje čuvare,” komentirao je dr. Min Wang, morski virolog s Oceanološkog sveučilišta u Kini. “U Marijanskoj brazdi, tu ulogu igraju virusi.”

Dr. Wang i tim stručnjaka iz različitih dijelova svijeta predstavili su revolucionarno otkriće u časopisu Microbiology Spectrum. Otkrili su novi virus, uzorak kojeg je uzet iz sedimenta dubine 8.900 metara ispod morske površine. Ovaj bakteriofag, kako se naziva, cilja i razmnožava se unutar bakterija. Iako su bakteriofazi česti, ovaj posebno drži rekord kao najdublje pronađen u oceanima, ističe dr. Wang.

Novo identificirani virus cilja bakterije iz skupine Halomonas

Novo identificirani virus cilja bakterije iz skupine Halomonas. Ove bakterije su poznate po svojoj otpornosti na teške životne uvjete, pronađene u sedimentima dubokog mora i hidrotermalnim izvorima.

Analizirajući genetsku strukturu virusa, istraživači sugeriraju mogućnost postojanja do sada neotkrivene viralne obitelji u dubinama oceana. Ova istraživanja pružaju uvid u bogatu raznolikost, evolucijski put i složene genetske osobine ovih dubokomorskih bakteriofaga te njihove interakcije s bakterijama.

U prethodnim istraživanjima fokusirali su se na viruse koji napadaju bakterije iz reda Oceanospirallales, kojem pripada i Halomonas.

Traženje virusa unutar bakterijskih sojeva uzetih iz abisalnih dubina

Dr. Wangova ekipa surađivala je s timom pod vodstvom morskog virologa dr. Yu-Zhong Zhanga. Zajedno su tražili viruse unutar bakterijskih sojeva uzetih iz abisalnih dubina. Dr. Zhang je poznat po otkrićima mikrobnog života na najekstremnijim mjestima na Zemlji, poput ledene pustoši i zagonetne Marijanske brazde.

Daljnja istraživanja pokazala su da novi virus, nazvan vB_HmeY_H4907, obitava u ogromnim prostranstvima oceana i sličan je svojim bakterijskim domaćinima. Zanimljiva značajka ovog virusa je njegova lizogenska priroda: umjesto uništavanja bakterijske stanice, virus se integrira i razmnožava unutar nje, čime osigurava svoje genetsko nasljeđe kroz generacije bakterija.

S velikim entuzijazmom dr. Wang je istaknuo buduće smjernice istraživanja, želeći dublje proučiti odnos između ovih dubokomorskih virusa i njihovih bakterijskih domaćina. “Ekstremna staništa su pravi rudnici za otkrivanje do sada nepoznatih virusa,” zaključio je Wang.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube