kozmos.hr
Astronomija

Znanstvenici su otkrili planet koji ne bi trebao postojati

objavljeno

Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State otkrili su planet čija masa izaziva dosadašnje razumijevanje procesa formiranja planeta i solarnih sustava. U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Science, izvješćuje se o planetu koji je više od 13 puta masivniji od Zemlje i koji orbitira oko ultrahladne zvijezde LHS 3154, devet puta manje masivne od Sunca. Ovaj planet i zvijezda imaju omjer mase koji je stotinu puta veći od omjera mase Zemlje i Sunca.

Ovo otkriće predstavlja najmasivniji poznati planet u bliskoj orbiti oko ultrahladne patuljaste zvijezde, što se smatra izuzetkom u dosadašnjim teorijskim predviđanjima o formiranju planeta oko manjih zvijezda. Prof. Suvrath Mahadevan, Verne M. Willaman profesor astronomije i astrofizike na Penn Stateu i koautor studije, istaknuo je da ovo otkriće naglašava koliko je naše razumijevanje svemira ograničeno. “Nismo očekivali postojanje tako masivnog planeta oko zvijezde male mase,” dodao je.

Formacija zvijezde

Prema Mahadevanu, zvijezde nastaju iz velikih oblaka plina i prašine, a nakon formiranja zvijezde, materijal ostaje u orbiti oko nje, mogući preteča planeta. “Za formiranje planeta poput ovog oko zvijezde LHS 3154, disk materijala ne bi trebao imati dovoljno mase, što postavlja nove izazove u razumijevanju procesa formiranja planeta i zvijezda,” objasnio je.

Planet, nazvan LHS 3154b, otkriven je pomoću spektrografa Habitable Zone Planet Finder (HPF), razvijenog na Sveučilištu Penn State pod vodstvom Mahadevana. Instrument je specijaliziran za detekciju planeta oko ultrahladnih zvijezda, s potencijalom za tekuću vodu na svojoj površini. Mahadevan navodi da su takvi planeti teže detektirati oko zvijezda poput Sunca, ali zbog niske temperature ultrahladnih zvijezda, planeti sposobni za tekuću vodu mogu biti bliže svojim zvijezdama, omogućujući detekciju promjena u spektru zvijezda.

Važnost HPF-a

HPF se nalazi na teleskopu Hobby-Eberly u McDonald opservatoriju u Teksasu, pružajući iznimno precizna mjerenja infracrvenih signala s obližnjih zvijezda. Guðmundur Stefánsson, NASA-in Sagan Fellow iz astrofizike na Sveučilištu Princeton i glavni autor rada, naglasio je važnost HPF-a u otkrivanju neistražene populacije planeta oko najmanje masivnih zvijezda.

Megan Delamer, diplomirana studentica astronomije na Sveučilištu Penn State i koautorica studije, ističe da su trenutne teorije formiranja planeta neadekvatne za objašnjenje ovakvog otkrića. “Ovo otkriće izaziva prethodna shvaćanja o formiranju zvijezda i zahtijeva znatno veću količinu čvrstih materijala u diskovima oko zvijezda poput LHS 3154 nego što je do sada zabilježeno,” objasnila je Delamer.

Prof. Mahadevan zaključuje: “Ovo što smo otkrili predstavlja ekstremni test za sve postojeće teorije formiranja planeta. To je upravo ono što smo imali na umu prilikom izgradnje HPF-a – otkriti kako najčešće zvijezde u našoj galaksiji formiraju planete i pronaći te planete.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube