Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Znanstvenici smatraju da se na rubovima Sunčevog sustava možda krije još jedan izgubljeni planet

Izvor: Elchinator / Pixabay.
Izvor: Elchinator / Pixabay.

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet.

Orbita iza Neptuna

Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem se razmatra postojanje još jednog izgubljenog planeta veličine Zemlje ili Marsa u Sunčevom sustavu. Njegova bi se se orbita mogla nalaziti negdje iza Neptuna.

Iz simulacija nastajanja Sunčevog sustava vidljivo je da bi plinski divovi mogli potisnuti takav planet u vanjske predjele Sunčevog sustava.

Rad je objavljenu u znanstvenom časopisu Annual Review of Astronomy and Astrophysics.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Čovjek koji je denominirao Pluton sada predlaže novi planet u Sunčevom sustavu

Trenutno se možda nalazi na rubu Sunčevog sustava

Znanstvenici i dalje ulažu mnogo energije kako bi bolje razumjeli Sunčev sustav. Ne radi se samo o tome kako su nastali svi planeti, već i kako su došli do svojih trenutnih orbita.

Autori novog rada ističu kako njihove simulacije evolucije Sunčevog sustava i dalje nisu u potpunosti precizne te ne mogu objasniti aktualnu planetarnu konfiguraciju zbog nedostajućih informacija.

Jedna od osnovanih sumnja jest da se unutar ‘nedostajućih informacija’ zapravo krije planet koji je nekad davno kružio oko Sunca u vanjskim predjelima Sunčevog sustava, iza plinovitih divova; Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Moguće je da se taj planet sada nalazi na rubu Sunčevog sustava ili čak u dubokom svemiru.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

10 stvari koje biste trebali znati o Eridi, „10. planetu“ Sunčevog sustava

Nešto se ne poklapa u našem Sunčevom sustavu

Autori rada smatraju konfiguraciju planeta u našem svemirskom susjedstvu pomalo neobičnom. Imamo četiri stjenovita planeta, asteroidni pojas i četiri plinovita diva u vanjskom Sunčevom sustavu. Zatim dolaze patuljasti planeti i drugi objekti poput kometa.

Istraživači tvrde da nešto fali. Prilično je čudno da nakon niza od četiri plinovita diva slijede isključivo patuljci. Logika nalaže da bi ovdje trebalo biti planeta različitih veličina i čine se da simulacije potvrđuju njihovu sumnju.

Ako bismo dodali još jedan planet veličine Zemlje ili Marsa u vanjski Sunčev sustav, po mogućnosti između dva plinovita diva, simulacijski model postao bi puno precizniji, barem u početnim razvojnim fazama.

Naposlijetku, taj bi planet bio potisnut dublje u svemir, pridružujući se patuljcima ili odlazeći u međuzvjezdani prostor.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Znanstvenici su zaključili da ako takav planet postoji na rubu Sunčevog sustava, možda bi ga mogli uočiti koristeći neke od najmodernijih teleskopa koji su trenutno još u fazi izgradnje.

Možemo li poredati planete Sunčevog sustava između Zemlje i Mjeseca?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Yirka B. (4. listopad 2021.), Simulations suggest an Earth or Mars size planet may be lurking out beyond Neptune, Phys.org (pristupljeno 5. listopada 2021.)

Brett Gladman, Kathryn Volk, Transneptunian Space, Annual Review of Astronomy and Astrophysics, Vol. 59:203-246, September 2021, DOI: 10.1146/annurev-astro-120920-010005 (pristupljeno 5. listopada 2021.)

 

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Nove slike galaksije ponudile su nove tragove o tome kako su nastale prve zvijezde i strukture u Svemiru te pružaju indikacije da je formiranje...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Astronomija

Čovjek koji je denominirao Pluton iz statusa planeta, sada predlaže dodjeljivanje planetarne titule jednom drugom objektu. Detituliranje Plutona kao planeta ‘Ubojica planeta’, Mike Brown,...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Astronomi teoretiziraju o mogućoj vezi između čudnih orbita transneptunskih objekata i hipotetičke “Devete planete” Sunčevog sustava. Međunarodni tim astronoma, koristeći podatke iz Istraživanja tamne...

Oglas