kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici pronašli tropsku biljku za koju se mislilo da je izumrla
Znanost

Znanstvenici pronašli tropsku biljku za koju se mislilo da je izumrla

Gasteranthus extinctus, biljka za koju se mislilo da je izumrla. Izvor: Nigel Pitman @PitmanNigel / Twitter.com.
objavljeno

Znanstvenici su pronašli živuće primjerke vrste divljeg tropskog cvijeta za koju se mislilo da je izumrla.

O tome koliko su znanstvenici bili uvjereni u izumiranje ove vrste govori i sam latinski naziv

Ostaci divljeg tropskog cvijeta naračanste boje, imena Gasteranthus extinctus (‘extinctus’ – jer se navodno radilo o izumrloj vrsti), otkriveni su 80.-ih godina u ekvadroskoj šumi koja je tada bila uvelike uništena. Stručnjaci su smatrali da je ova vrsta cvijeta već izumrla, zbog čega je 2000. godine dobila i karakterističan dodatak extinctus.

Unatoč tome, u radu nedavno objavljenom u časopisu PhytoKeys, istraživači su izvjestili kako su potvrdili prvo viđenje živog Gasteranthus extinctusa u posljednjih više od 40 godina.

Šume zapadnog Ekvadora

“Extinctus je dobio svoje upečatljivo ime u svjetlu opsežnog krčenja šuma u zapadnom Ekvadoru”, navodi Dawson White, postdoktorski istraživač u čikaškom Field Museumu i suvoditelj istraživanja. “Ali ako tvrdite da je nešto nestalo, nitko to više neće ići tražiti. Još uvijek postoji mnogo važnih vrsta, iako živimo u dobu masovnog izumiranja.”


Vrsta se može pronaći na šumovitom tlu, a zrači neonsko-narančastom bojom cvjetova. „Ime roda, Gasteranthus, je grčki naziv za ‘trbušni cvijet’ Njihovi cvjetovi imaju veliku vrećicu s donje strane s malim otvorom kroz kojeg oprašivači mogu ući i izaći”, dodaje White.

G. extinctus nalazi se u podnožju Anda. Tamošnja regija, nazvana Centinela Ridge, poznata je među biolozima po tome što je dom jedinstvenog skupa biljaka koje su nestale kada su njegove šume gotovo potpuno uništene 1980-ih. Pokojni biolog E. O. Wilson čak je nazvao fenomen organizama koji izumiru kada se njihovo malo stanište uništi “Centinelan izumiranje”. Priča o Centineli također je bila lampica koja je skrenula pozornost na činjenicu da je više od 97% šuma u zapadnoj polovici Ekvadora posječeno i pretvoreno u poljoprivredno zemljište. Ono što je ostalo je tek mozaik sićušnih šumskih otoka u moru banana i pregrštu drugih usjeva.

Centinela – ‘mitsko mjesto za tropske botaničare’

“Centinela je mitsko mjesto za tropske botaničare”, objašnjava Pitman. “Ali budući da su vrste opisivali vrhunski ljudi na tom području, nitko zapravo nije dvaput znanstveno provjerao njihove nalaze. Nitko se nije vratio da potvrdi da je šuma nestala i da su te vrste izumrle.”

Ipak, otprilike u vrijeme kada je Gasteranthus extinctus prvi put opisan 2000. godine, znanstvenici su već dokazali da neke ‘žrtve izumiranja’ zapravo nisu izumrle. Još 2009. nekoliko je znanstvenika organiziralo ekspedicije u potrazi za G. extinctus, no potraga je bila bezuspješna. No, kada su White i Pitman dobili sredstva od Ženskog odbora Field Museuma za posjet Centinela Ridgeu, tim je dobio još jednu priliku provjeriti je li vrsta stvarno izumrla.

White i Pitman okupili su tim od deset botaničara iz šest različitih institucija u Ekvadoru, SAD-u i Francuskoj, uključujući Juana Guevaru, Thomasa Couvreura, Nicolása Zapatu, Xaviera Corneja i Gonzala Rivasa. U studenom 2021. stigli su u Centinelu. “To je bio prvi put da sam planirao ekspediciju u kojoj nismo bili sigurni da ćemo uopće ući u šumu, ali čim smo se spustili na tlo, pronašli smo netaknutu prirodu i uočili G. extinctus već prvog dana, unutar nekoliko sati potrage.” rekao je Pitman. “Bili smo stvarno uzbuđeni, ali i pomalo nesigurni – pomislili smo, ‘Je li moguće da nam je ovo pošlo za rukom s takvom lakoćom?’ Znali smo da moramo provjeriti nalaze sa stručnjakom.”


https://kozmos.hr/15-zanimljivosti-o-planeti-zemlji/

Što će biti sa službenim imenom cvijeta?

Tim je snimio fotografije i pokupio dijelove otpalog cvijeća, ne želeći nauditi biljkama ako su one jedine od svoje vrste koje su ostale na Zemlji. Fotografije su poslali taksonomskom stručnjaku Johnu Clark, koji je potvrdio da se radi o G. extinctus. Tim je također pronašao više pojedinaca koji su posjećivali druge fragmente šume te su prikupili muzejske uzorke kako bi potvrdili otkriće i poslali ostatke na DNA analizu.

Pitman smatra da će biljka zadržati svoje ime jer biološki kodeks nomenklature ima vrlo specifična pravila oko preimenovanja organizma. Uskrsnuće G. extinctus ne dolazi u obzir.

Nada za budućnost

“Ušli smo u Centinelu misleći da će nam slomiti srce, a umjesto toga smo se zaljubili. Pronaći G. extinctus bilo je sjajno, ali ono što nas još više veseli je pronalaženje spektakularne šume na mjestu na kojem su se znanstvenici bojali da je sve nestalo” izjavio je Pitman.

Tim je nastavio raditi s ekvadorskim konzervatorima kako bi zaštitili neke od preostalih fragmenata šume u kojima živi G. extinctus, kao i ostatak spektakularne flore Centinelan. “Ponovno otkrivanje ovog cvijeta pokazuje da nije kasno da se preokrenu čak ni najgori scenariji po bioraznolikost. To je važan dokaz da nije prekasno za istraživanje i popis biljaka i životinja u jako degradiranim šumama zapadnog Ekvadora. Nove vrste se još uvijek pronalaze, a osim toga, možemo spasiti i mnoge vrste koje su na rubu izumiranja.”

https://kozmos.hr/mamuti-su-zivjeli-u-kanadi-do-3000-godina-pr-kr/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Nigel C. A. Pitman, Dawson M. White, Juan Ernesto Guevara Andino, Thomas L. P. Couvreur, Riley P. Fortier, José Nicolás Zapata, Xavier Cornejo, John L. Clark, Kenneth J. Feeley, Mark K. Johnston, Alix Lozinguez, Gonzalo Rivas-Torres. Rediscovery of Gasteranthus extinctus L.E.Skog & L.P.Kvist (Gesneriaceae) at multiple sites in western Ecuador. PhytoKeys, 2022; 194: 33 DOI: 10.3897/phytokeys.194.79638

Bugel S. (15. travnja 2022.), Wildflower believed to be extinct for 40 years spotted in Ecuador, Theguardian.com (pristup 23. travnja 2022.)

Anonymous (15. travnja 2022.), Researchers detect a tropical plant species presumed to be extinct, News.miami.edu (pristup 23. travnja 2022.)

Field Museum. “Lost South American wildflower named ‘extinctus’ rediscovered (but still endangered).” ScienceDaily. ScienceDaily, 15 April 2022.

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.