kozmos.hr
Svemir

Znanstvenici otvaraju uzorak sa zadnje ljudske misije na Mjesec

objavljeno

Znanstvenici Europske svemirske agencije otvorit će uzorak sa zadnje ljudske misije na Mjesec u nadi da će uspjeti ekstraktirati lunearne plinove.

50 godina star ‘božićni dar’

Znanstvenici iz Europske svemirske agencije (ESA) ovog mjeseca otvaraju 50 godina star božićni dar s Mjeseca, navodi se u novom priopćenju ESA-e.

U četvrtak je ESA objavila da je tim spreman upotrijebiti posebno izrađeni alat za probijanje za otvaranje kontejnera s Mjesečevom zemljom iz misije Apollo 17 iz 1972. – NASA-inog posljednjeg putovanja na Mjesec do sada. Otvor će omogućiti ekstrakciju dragocjenih lunarnih plinova koji su možda sačuvani u uzorku.

„Otvaranje i analize ovih uzoraka sada, uz tehnički napredak postignut od ere Apolla, mogu omogućiti nova znanstvena otkrića na Mjesecu. To također može inspirirati i informirati novu generaciju istraživača,“ rekla je Francesca McDonald, voditeljica projekta ESA-inog doprinosa ANGSA-i.

Uzimanje uzorka

Ovo je prvi put da je ESA sudjelovala u otvaranju uzoraka tla Apollo Mjeseca, navodi se u priopćenju. Astronaut Gene Cernan sakupio je uzorak na Mjesecu iz „odrona“ koji se spustio u dolinu Taurus-Littrow, geološko obilježje u blizini mjesta slijetanja tima. Cernan je zabio cilindričnu cijev od 70 cm u površinu kako bi izvukao uzorak jezgre mjesečevog tla.

ESA u šali naziva alat za bušenje koji je izradio tijekom 16 mjeseci „Otvarač limenke Apollo“ i nada se da će naučiti lekcije koje će pomoći u budućim misijama na Mjesec i Mars. Saznavanje više o površini Mjeseca, plinu dostupnom na Zemljinom satelitu i o tome kako najbolje zadržati i vratiti uzorke moglo bi čak pomoći u NASA-inoj nadolazećoj Artemis misiji i ESA-inoj inicijativi za istraživanje Mjeseca poznatoj kao Prospect.

NASA pomiče ljudsku misiju na Mjesec najranije za 2025. godinu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (19. prosinca 2021.), „Scientists Opening Sealed Container From Final Moon Landing,“ futurism.com (pristup 20. prosinca 2021.)

 

Student povijesti koji u slobodno vrijeme voli čitati i pisati o svojim najdražim temama - povijesti, svemiru i astronomiji - te uživa u gledanju svega povezanog sa Star Warsom.