kozmos.hr
Svemir

Znanstvenici otkrili svemir koji prethodi našemu?

objavljeno

Čini se da je prije našeg svemira, postojao neki drugi svemir. Radi se o konstantno ponavljajućem kozmičkom ciklusu.

„Sljedeći svemir bit će poput trenutnog – ali samo u generalnim zakonitostima, ne u svakom detalju naravno.“

Istraživači su otkrili dokaze koji upućuju na to da je drugi svemir postojao prije trenutnog. I ne samo to, nego je naš svemir samo jedna sekvenca u neprekidnom nizu svemira.

Profesor Sir Roger Penrose tvrdi da je nama poznat svemir samo najnovija stavka u dugom nizu prethodnih svemira. To je njegov odgovor i na pitanje „Što je bilo prije Velikog praska?“

Prema profesoru Penroseu, bivšem kolegi pokojnog profesora Hawkinga, naš svemir i dalje nosi ožiljke događaja iz prethodnog svemira koji je uništen prije 14 milijardi godina.

Profesor Penrose sa sveučilišta Oxford, jedan je od najpoznatijih svjetskih teorijskih fizičara. Po njemu dokazi sugeriraju da je naš svemir najnoviji primjerak u beskonačnoj seriji svemira, od kojih se svaki rađa Velikim praskom kao feniks iz pepela prijašnjeg svemira.


Prihvaćeni znanstveni model našeg svemira i svega što se nalazi u njemu (zvijezde, planeti, galaksije i dr.) smatra da je sve nastalo iz, figurativno rečeno, „ničega“ zahvaljujući čudnim i nepoznatim zakonima koji upravljaju subatomskim svijetom.

Model inflacijskog svemira uzimao se kao veliko postignuće kad je prvi put predstavljen 1970.-ih, ali uslijed novih otkrića ta teorija postaje sve više zastarjela.

Prema cikličkom modelu svemira, odgovor na pitanje što je bilo prije našeg svemira vrlo je jednostavan – drugi svemir.

Profesor Penrose i njegove kolege iz SAD-a i Poljske na veliko istražuju novu ideju. Vjeruju kako su končano pronašli konkretne tragove prethodnih svemira. Radi se o zaostaloj radijaciji iz vremena Velikog praska.

Nju su prvi otkrili astronomi još sredinom 1960.-ih. Radijacija je raširena po cijelom svemiru u obliku mikrovalova. Istraživanja su ipak pokazala kako nije ravnomjerno raspodijeljena. Astronomi misle da je nejednaka distribucija rezultat svojevrsne turbulencije tijekom Velikog praska.

Prof. Penrose i njegove kolege otkrili su kako rasprostranjenost radijacije ima veze s događajima iz nekog drugog svemira koji je postojao prije našeg.

Tim stručnjaka misli da je nama prethodni svemir, sadržavao velike količine masivnih crnih rupa. Kroz milijune godina ove crne rupe proždrle su svu materiju u svom svemiru.

Nakon izvjesnog vremena one su također nestale u eksplozijama Hawkingove radijacije.

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.