kozmos.hr
Svemir

Znanstvenici otkrili planet koji ne bi trebao postojati

autor
objavljeno

Tim znanstvenika otkrio je planet koji dovodi u pitanje mnoge znanstvene spoznaje o tome kako se planeti formiraju i razvijaju.

Čudno otkriće

Veliki i čudan planet upravo je otkriven kako kruži oko dvije svijetle zvijezde na južnom nebu. Riječ je o planetu koji je toliko čudan da dovodi u pitanje znanstvene spoznaje o tome kako se planeti formiraju i razvijaju.

b Centauri je dvostruki zvjezdani sustav koji se nalazi 325 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje. Novootkriveni plinoviti divovski planet je 11 puta masivniji od Jupitera, s ogromnom orbitom koja je 100 puta šira od Jupiterove – i začudo, najvjerojatnije je nastao tamo.

Astronomi koji su otkrili planet detaljno su iznijeli svoje nalaze u studiji objavljenoj u časopisu Nature. To je prvo otkriće plinovitog divovskog planeta oko zvijezde koja je više od tri puta veća od mase Sunca, a oko zvijezda ovako vrućih.


Pozadina otkrića

Markus Janson i njegov tim koristili su uređaj za snimanje egzoplaneta SPHERE na vrlo velikom teleskopu Europskog južnog opservatorija u Paranalu u Čileu kako bi istražili zvjezdani sustav.

„Nekako sam u to ušao s praznim umom“ kaže Janson za Inverse, „Mislio sam da oko zvijezda možda nema planeta, što bi bilo zanimljivo, ali bi moglo biti i puno planeta oko njih, što bi bilo još zanimljivije.“

Tim nije bio samo iznenađen što je pronašao planet tako rano u svom istraživanju, koje je održano između ožujka 2019. i travnja 2021., već su se njegove značajke pokazale još iznenađujućim.

Sustav b Centauri sastavljen je od dvije zvijezde — b Centauri A i b Centauri B. Zajedno, one teže oko šest do deset puta veće mase od Sunca. U ovom rasponu mase, trebali bi biti preveliki da bi imali veliki planet. Obje su i toplije zvijezde nego što obično nalazimo na planetima. Novo otkriće mijenja ono što znamo o formiranju planeta na nekoliko načina.

 Planet (dolje desno) kruži oko obje zvijezde u sustavu (©ESO).

Zašto je otkriće nevjerojatno?

Planet, koji su nazvali b Cen (AB)b, je 11 puta veći od mase Jupitera, najvećeg planeta Sunčevog sustava. Omjer između mase novootkrivenog egzoplaneta i njegovih zvijezda jednak je omjeru između Jupiterove mase i Sunca. Kruži oko zajedničkog centra mase između obje zvijezde na udaljenosti 560 puta većoj od one između Zemlje i Sunca. Ova orbita je čini 100 puta ekspanzivnijom od Jupiterove. Znamo samo za nekoliko objekata Sunčevog sustava koji kruže tako daleko od Sunca. „Sve u vezi s tim je u nekom smislu čudno“, kaže Janson. Ipak, jedna stvar koja nije čudna je njegova prošlost.

Orbita planeta je relativno kružna, što znači da je imao ‘miran razvoj’. Većina planeta kruži oko svoje zvijezde u eliptičnoj orbiti, što je moglo biti uzrokovano bacanjem asteroida ili drugih svemirskih stijena koje su utjecale na planete tijekom njihove rane povijesti. „Ovaj planet možda nije imao toliko nasilnu prošlost; možda je imao prilično mirnu prošlost“, kaže Janson. „Dakle, možda je nastao prilično blizu mjesta na kojem je danas otkriven.“


Važnost otkrića

Planeti nastaju od čestica plina i prašine preostalih od rođenja zvijezda. Te se čestice sudaraju, stvarajući sve veće i veće komade dok ne rezultiraju rođenjem bebe planeta.

„Ovo je tako ekstreman sustav da daje vrlo jasna ograničenja pod kojim uvjetima se planeti mogu formirati“, kaže Janson.

Otkriće planeta dovodi u pitanje vremensku skalu planetarne formacije. Ove masivne zvijezde imaju visoko energetsko zračenje, prijeteći formiranju planeta tako divovske veličine. Prije ovog nedavnog otkrića, znanstvenici su vjerovali da se planeti plinovitih divova ne formiraju oko zvijezda ove veličine.

„To znači da je stvarno teško biti u mogućnosti formirati se vrlo brzo“, kaže Janson. „Ne bi imali vremena za formiranje prije nego što disk nestane, tako da ga nemaju čime formirati.“

Otkriće također sugerira da bi se planeti možda mogli formirati u kraćem razdoblju.

Astronomi identificirali prvi poznati planet koji kruži oko tri zvijezde

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Markus Janson et al., „A wide-orbit giant planet in the high-mass b Centauri binary system,“ Nature (2021).

Anonymus (8. prosinca 2021.), „Look: Scientists Just Discovered A Gigantic Planet That Shouldn’t Exist,“ inverse.com (pristup 12. siječnja 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.