kozmos.hr
Znanost

Znanstvenici otkrili dupina s palčevima

objavljeno

U svijetu koji već nije dovoljno neobičan, zabilježen je dupin s priraslicama sličnim palčevima na svojim perajama. Kako izvještava Live Science, znanstvenici iz Grčkog instituta za istraživanje cetacea Pelagos dva su puta zabilježili ovu morfološki promijenjenu morsku sisavicu tijekom istraživanja brodom u poluzatvorenom Korintskom zaljevu u Grčkoj – i jednako su iznenađeni kao i mi.

“To je bio prvi put da smo u 30 godina istraživanja na otvorenom moru vidjeli ovu iznenađujuću morfologiju peraja”, rekao je Alexandros Frantzis, znanstveni koordinator Pelagosa, za Live Science, “kao i u studijama praćenja svih nasukanih dupina duž obala Grčke u posljednjih 30 godina.”

Poznat i kao Korintski zaljev, regija u kojoj je pronađeno ovo biće s palčevima dom je različitih vrsta dupina, uključujući običnog dupina, Rissove dupine i prugaste dupine. Rijedak primjerak koji su Frantzis i njegov tim svjedočili bio je prugasti dupin, kako je Frantzis rekao za web stranicu. S oko 1.300 prugastih dupina koji plivaju vodama Korintskog zaljeva, ove životinje su odvojene od ostatka svoje vrste u Sredozemnom moru – izolacija koja bi mogla objasniti kako je došlo do ove očigledno genetske abnormalnosti. Prema Frantzisu, palac na prugastom dupinu koji je vidio i kasnije fotografirao “uopće ne izgleda kao bolest”, već bi umjesto toga mogao biti “izraz nekih rijetkih i ‘nepravilnih’ gena” koji su proizašli iz međusobnog razmnožavanja izolirane vrste.


Sve u svemu, ovaj dupin s palčevima (čiji spol znanstvenici nisu odredili) nije imao problema pratiti svoje jato i viđen je kako “pliva, skače, vozi se na pramcu, igra” zajedno s ostalima, opisao je istraživač iz Pelagosa.

Koliko god bio iznenađujući ovaj dupin s palčevima iz Korinta, stručnjaci koji su govorili za Live Science rekli su da dupini tehnički imaju prste – i ovaj izgleda da neke od njih nedostaje, umjesto da ih ima višak. Znanstvenici su odavno znali da cetacei, ili skupina morskih sisavaca koja uključuje dupine, kitove i pliskavice, evoluirali su tako da imaju prednje udove ispunjene produženim falangama ili kostima prstiju. Prema švicarskoj doktorskoj studentici Bruni Farini, te kosti su raspoređene u formacije slične ljudskim “rukama” koje uključuju palčeve, ali obično su ti prsti skriveni unutar njihovih peraja.

Izražavanje stanica kod dupina dovodi do toga da se te kosti formiraju u peraje umjesto ljudskih ruku. Ali kod dupina koji su pronašli Frantzis i njegov tim, čini se da životinji nedostaju prsti i obuhvatna tkiva peraja koja ih skrivaju.

“Izgleda mi”, nastavila je Cooper, “kao da su stanice koje bi inače formirale ekvivalent naših kažiprsta i srednjih prstiju odumrle u čudnom događaju dok se peraja formirala dok je dupin još bilo u maternici.” “Kuka u obliku palca može imati neku kost unutar sebe”, rekla je Cooper, “ali sigurno nije pokretna.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.