kozmos.hr
Astronomija

Znanstvena fantastika postaje stvarnost: mogućnost stvaranja Warp pogona

objavljeno

Putovanje brže od brzine svjetlosti sada je bliže realnosti, ali ne sa trenutnim fizički poznatim modelima.

Fizičari su teoretski analizirali mogućnost stvaranja warp pogona – hipotetskog objekta koji  omogućuje putovanje prividnom brzinom bliskom superluminalnoj (sa stajališta vanjskog promatrača) zbog izobličenja prostorno-vremenskog pojasa oko putnika.

Pokazalo se da, za razliku od superluminalnih letova, za putovanja subluminalnom brzinom, ljuska takvog uređaja može biti izrađena od obične materije. Istodobno, brodski mehanizmi za ubrzanje i velika masa ljuske i dalje su problematična pitanja.

Odakle potječe izraz Warp pogon i što on znači?

Krajem prošlog stoljeća fizičar Miguel Alcubierre sa Sveučilišta u Walesu, nadahnut serijom “Zvjezdane staze”, opisao je teoretski model putovanja prividnom superluminalnom brzinom, koji ne zahtijeva upotrebu crvotočina.

Njegova je ideja bila stvoriti neku vrstu mjehura koji okružuje svemirsku letjelicu, komprimirajući prostor-vrijeme ispred svemirske letjelice i pružajući se iza. S gledišta vanjskog promatrača, takve se manipulacije mogu činiti superluminalnim letom.


Prvi trenutci života Svemira bili su popraćeni brzim širenjem prostora, a udaljenost između točaka povećavala se supersvjetlosnom brzinom, iako su fizičke brzine tijela bile manje od brzine svjetlosti.

U općenitoj relativnosti, izvor prostorno-vremenskog izobličenja je materija – to jest, njena raspodjela u prostoru određuje koliko je točno geometrija zakrivljena. Ta se veza može upotrijebiti u suprotnom smjeru – za određivanje vrste izobličenja prostora-vremena, kakva ga raspodjela materije uzrokuje i kakva svojstva ima izvorna tvar.

Za Alcubierreov Warp pogon takvo obrazloženje dovodi do činjenice da uređaj nužno mora sadržavati područja s negativnom gustoćom energije. Tako se donedavno vjerovalo da će za ovu vrstu putovanja, između ostalog, prvo trebati pronaći način za stvaranje negativne gustoće energije.

Nove mogućnosti

Warp model pogona: aksijalno simetrična ljuska sa zakrivljenim prostor-vremenom okružuje “ravno” područje u kojem se nalazi putnik. Izvori: Alexey Bobrick, Gianni Martire / Klasična i kvantna gravitacija, 2021

Alexey Bobrick i Gianni Martire iz njujorškog Laboratorija za primijenjenu perspektivnu fiziku pogona generalizirali su ideju Alcubierreova Warp pogona na širu klasu prostorno-vremenskih izobličenja nego što je znanstvenik izvorno predložio.

U proširenom modelu autori su prostor podijelili na tri područja – asimptotički ravni vanjski (odnosno praktički neiskrivljeni na velikoj udaljenosti od broda), zakrivljeni – ljuska vozila i ravni unutarnji – prostor za sam brod i putnike.

Istodobno, fizičari su se ograničili na razmatranje ljuski koje su simetrične oko osi kretanja aparata i stacionarne su sa stajališta promatrača u unutarnjem području, odnosno zahtijevaju postojanje okvira za ostatak ljuske.

Istraživači su svoju pozornost usredotočili na podrazred Warp motora, u kojem se ljuska pomiče prividnom subluminalnom brzinom (do koje je u principu moguće ubrzati običnu materiju) i koja omogućuje postojanje nepomičnih fizičkih promatrača (odnosno materijalnih tijela , a ne samo točaka odmora) u unutarnjoj regiji.

Za sferno simetrična izobličenja prostora-vremena znanstvenici su izračunali potrebnu gustoću energije na temelju parametara zakrivljenosti.

Ispostavilo se da subsvjetlosni Warp pogon dopušta ne samo negativnu već i pozitivnu gustoću energije – što znači da se, u principu, mogu stvoriti od materije na koju smo navikli.


U ovom će slučaju za promatrača vrijeme unutar broda teći sporije nego u referentnom okviru koji se kreće izvan ljuske istom brzinom. Međutim, za ljusku s masom reda Zemljine mase i radijusom od 10 metara, usporavanje će biti samo nekoliko stotinke postotka – to jest, za godinu dana unutarnje i vanjsko vrijeme razlikovat će se za samo nekoliko sati.

Uz to, autori su pronašli način da smanje ukupnu energiju broda za model s aksijalnom simetrijom pri fiksnoj brzini – za to su predložili da se ljuska spljošti u smjeru putovanja.

Prema izračunima, smanjenje uzdužne veličine broda dovest će do izravno proporcionalne (istim čimbenikom) promjene ukupne energije. To bi moglo olakšati stvaranje Warp pogona temeljenih na materiji s negativnom gustoćom energije – spljoštenom brodu trebao bi manje egzotičan materijal.

https://kozmos.hr/moguce-je-da-izvanzemaljci-koriste-crne-rupe-za-kretanje-svemirom/

Kako to možemo postići?

Znanstvenici primjećuju da se unatoč mogućnosti superluminalnog gibanja broda, u praksi ona gotovo ne razlikuje od gibanja bilo kojeg drugog fizičkog tijela budući da danas ne postoje poznati načini za ubrzavanje fizičkih predmeta do superluminalnih brzina.

Može se pretpostaviti da se neka hipotetska čestica već kreće brže od svjetlosti, ali nemoguće je ubrzati ovu česticu od uobičajene brzine do potrebne superluminalne brzine. Ljuska Warp pogona također je materijalni objekt i za njega, kao i za svako drugo tijelo, vrijedi isto- i neće biti moguće ubrzati superluminalne Warp pogone fizički poznatim metodama.

Bilo je glasina da su takve tehnologije već u razvoju, ali u svibnju 2015. NASA ih je demantirala.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bobrick, A., & Martire, G. (2021, January 06). Iopscience.
• Delbert, C. (2021, March 05). Scientists announce a physical warp drive is now possible. seriously.
• Nield, D. (n.d.). Engineers have proposed the first model for a physically possible warp drive. drive
• Yirka, B. (2021, March 04). A potential model for a real physical warp drive.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.