kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • 10 najvećih objekata u Svemiru za koje vjerojatno nikad niste čuli
Svemir

10 najvećih objekata u Svemiru za koje vjerojatno nikad niste čuli

Rakova-maglica
objavljeno

Najveća čuda Svemira.

Svemir je ispunjen uistinu velikim objektima. Planeti, zvijezde, galaksije i nakupine galaksija – svaka od njih može biti toliko ogromna da je, u usporedbi s njima, naš Sunčev sustav sa svojih osam planeta mali insekt u ogromnoj šumi.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i najnovijim supermoćnim teleskopima, astronomi svake godine otkriju desetke novih kometa, planeta, zvijezda i drugih svemirskih objekata. Mnogi fenomeni zasljepljuju maštu svojim svojstvima i dimenzijama, a mi smo odabrali neke od najvećih poznatih objekata u svemiru za koje možda nikada niste čuli.

Napomena: Dolje navedeni objekti ni na koji način nisu poredani po veličini.

1. UY Scuti – Najveća zvijezda

Nekad smo mislili da je naše Sunce nevjerojatne veličine. I to je tako ako ga usporedimo sa Zemljom: polumjer naše zvijezde je 109 puta veći od Zemljine i jednak je 696 000 kilometara. Sada pomnožite ovu vrijednost s 1.708 i dobit ćete polumjer UY Scuti, koji je zvijezda udaljena od nas samo 9.500 svjetlosnih godina. Štoviše, na vrhuncu pulsacija, što je oko 740 dana, radijus ovog nebeskog tijela može doseći 1.900 sunčevih radijusa.

Za usporedbu: obujam UY Scuti je oko pet milijardi puta veći od obujma Sunca, a da ga je netko smjestio u središte našeg Sunčevog sustava, tada bi se rub zvijezde protezao malo dalje od orbite Jupitera. Plin i prašina koji proizlaze iz njega raspršili bi se još i dalje, izvan orbite Plutona ili na udaljenosti od oko 400 puta veće od udaljenosti od Zemlje do Sunca. UY Scuti nije samo najveća poznata zvijezda već i jedna od najsjajnijih i najbrže gorućih zvijezda.

 

Sunce-UY-SCUTI
Usporedba veličina između našeg Sunca i UY Scutija.Izvor: Wikimedia Commons

 

2. NGC 2070 – Najveća maglica

Također zvana Tarantula, NGC 2070 je najveća poznata maglica. Pripada satelitskoj galaksiji Mliječne staze – Velikom Magellanovom oblaku, udaljenom od nas 170 000 svjetlosnih godina.

„Tarantula ”pravi je vrtić nebeskih tijela: u njegovim oblacima plina i prašine rađaju se mlade zvijezde. Neki od njih eksplodiraju u supernove, uzrokujući da mjehurići budu osvijetljeni X-zrakama. U središtu maglice nalazi se svojevrsno kozmičko rodilište – mala nakupina zvijezda R136, čija se starost procjenjuje na oko dva milijuna godina.

Prizemni pogled na maglicu Tarantula, najveći takav objekt u svemiru. Izvori: NASA, ESA, Digitalizirano nebesko istraživanje 2. Zahvalnica: Davide De Martin

3. IC 1101 – Najveća galaksija

Prema standardima spiralnih galaksija, naša Mliječna staza nije impresivne veličine: prosječne je veličine 100 000 svjetlosnih godina od ruba do ruba. Za usporedbu, IC 1101 je supergigantska eliptična galaksija u središtu nakupine galaksije Abell 2029 i prostire se na šest milijuna svjetlosnih godina. Veća je 60 puta i 2000 puta masivnija od Mliječne staze.

Da je IC 1101 na mjestu naše galaksije, progutao bi Veliki i Mali Magelanov oblak, maglicu Andromedu i galaksiju Triangulum. IC 1101 nastao je sudarom galaksije veličine Mliječnog puta i maglice Andromede.

4. Caelum – najveći superklaster

Vjerojatno znate da u kozmosu ima puno slobodnog prostora. Zapravo, većina je prazna. Galaksije i nebeski objekti nisu ravnomjerno raspoređeni, već postoje u nečemu što se nazivaju nakupine. Na identičan način postoje i masivne super nakupine poput Caeluma koji je daleko najveći u znanosti.

Prostire se na više od 900 milijuna svjetlosnih godina i dom je za više od 500 milijuna galaksija.

5. Eridanus Supervoid – hladno mjesto CMB

Astronomi su u prošlosti primijetili mnoge praznine, ali Supervoid u Eridanu se ističe svojom veličinom. Rasprostire se na 1,8 milijardi svjetlosnih godina, a znanstvenici nemaju objašnjenje o tome kako je nastao.

Dobro je znati da supervoidi zapravo nisu prazni kao što im samo ime govori, ali imaju manje kozmičkog materijala od tipičnog kozmičkog područja. Na primjer, ovaj supervoid zbunjuje znanstvenike prazninom jer ima oko 20% manje kozmičkog materijala nego što je očekivano.

Točno mjesto Eridanus Supervoida na karti kozmičke mikrovalne pozadine, koju pruža svemirska letjelica WMAP. Divovska hladna mrlja, kako se o njoj uglavnom govori, najveći je takav objekt u svemiru, ako ga uopće možemo nazvati objektom. Izvor: WMAP znanstveni tim, NASA

6. TON 618 – Najveća crna rupa

Koliko velike mogu postati crne rupe? Znamo da sigurno mogu biti velike kao TON 618. Gotovo svaka galaksija ima supermasivnu crnu rupu u sredini s masom zbog koje naše Sunce izgleda poput male zvijezde igračke.

Znanstvenici svake godine otkrivaju brojne nove supermasivne crne rupe, ali godinama je najveća poznata crna rupa TON 618, smještena u udaljenom kvazaru s istim imenom.Pomoću  istraživanja i promatranja zaključili su da crna rupa u kvazaru mora imati masu od barem 66 milijardi Sunčevih masa. Znanstvenici, međutim, očekuju da će u bliskoj budućnosti pronaći još veće crne rupe.

7. Shapleyjev superklaster – Najveća koncentracija galaksija

Shapley Supercluster izravno je povezan s našom Mliječnom stazom na vrlo zanimljiv način. Znanstvenici već desetljećima znaju da našu galaksiju privlači udaljeni dio svemira, ali trebalo je mnogo godina prije nego što su uspjeli locirati izvor tog privlačenja.

Sadrži više od 8000 galaksija i mase je oko 10 000 Mliječnih puteva. Shapleyev superklaster najveća je koncentracija galaksija poznatih znanosti i privlači našu brzinom od 2,2 milijuna kilometara na sat.

Shapley Supercluster, najveći objekt ove vrste. Izvor: ESA i Planck Collaboration / Rosat / Digitalizirano nebesko istraživanje

SDSS J0 + 2802 – Najveći kvazar

2015. godine znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni otkrili su najveći kvazar na rubu vidljivog svemira, smješten u blizini supermasivne crne rupe. Objekt je dobio ime SDSS J0 + 2802. Po prvi puta su kvazari otkriveni sredinom prošlog stoljeća, a to su najsvjetliji objekti u Svemiru, koji nastaju nakon završetka životnog ciklusa zvijezde. Kraj životnog ciklusa zvijezde može slijediti dva scenarija. Može se smanjiti do veličine super guste zvijezde ili se proširiti i postati kvazar.

Otkriveni kvazar ima više od sto tisuća sunčevih masa, a pokreće ga divovska crna rupa. Znanstvenici nisu samo proučavali sam kvazar već su mjerili i masu crne rupe smještene uz njega. Objekt se nalazi više od 6 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.

9. GQ Lupi b – Najveći egzoplanet

Prije nego što razgovaramo o GQ Lupi b, moramo spomenuti da postoje i drugi mogući kandidati za ovaj naslov, ali to ostaje nepotvrđeno.

Tajanstveni objekt GQ Lupi b, koji je udaljen oko 500 svjetlosnih godina od Sunca, otkrili su znanstvenici 2005. godine teleskopom VLT (Very Large Telescope) na zvjezdarnici Paranal u Čileu.

Problem je u tome što je GQ Lupi b u orbiti oko dva i pol puta dalje od Sunca od Plutona i čini se da je ili planet ili smeđi patuljak (u biti mala zvijezda).

Do danas to još nije jasno, ali većina astronoma obično smatra GQ Lupi b egzoplanetom. Nebesko tijelo ima radijus otprilike 3,5 puta veći od radijusa Jupitera – najvećeg planeta u našem sustavu, ali će se smanjivati kako se razvija.

Usporedba veličina između Jupitera i GQ Lupi b. Izvor: Open Exoplanet Catalogue

10. Veliki zid Hercules-Corona Borealis – najveća struktura

Najveći planeti, zvijezde i galaksije sigurno su dobra stvar, ali što je s nečim zaista ogromnim? Upoznajte Veliki zid Hercules-Corona Borealis – najveći poznati objekt u svemiru.

To je ogromna ravna superstruktura galaksija preko deset milijardi svjetlosnih godina daleko, koja čini oko 10% promjera cijelog svemira. Najveća struktura otkrivena je u studenom 2013. na temelju rezultata promatranja eksplozija gama zraka.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

– t.me/kozmoshr

Izvori:
 Caelum Supercluster – Wikipedia. (2021, January 04).
 Choi, C. (2020, September 18). ‘Stupendously large’ black holes could grow to truly monstrous sizes.
• Diodati, M. (2020, April 11). IC 1101, the Largest of All Galaxies.
• GQ Lupi b – Wikipedia. (2020, November 12).
• Hercules–Corona Borealis Great Wall – Wikipedia. (2021, January 16).
• Jones, J. (2019, January 06). 10 Largest Objects in the Universe.
• Mann, A. (2019, October 04). Cosmic Record Holders: The 12 Biggest Objects in the Universe.
• McCracken, J. (n.d.). Next Stop: Voids.
• NGC 2070 – Wikipedia. (2021, January 19).
• Redd, N. (2018, July 26). What Is the Biggest Star?
• Shapley Supercluster.
• Wide-field view of the Tarantula Nebula and its surroundings (ground-based image).
• Wu, X., Wang, F., Fan, X., Yi, W., Zuo, W., Bian, F., . . . Beletsky, Y. (2015, February 25). An ultraluminous quasar with a twelve-billion-solar-mass black hole at redshift 6.30.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.