kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Zagonetno slabljenje svjetlosti masivne zvijezde RW Cephei
Svemir

Zagonetno slabljenje svjetlosti masivne zvijezde RW Cephei

RW Cephei. Zasluge. Georgia State University / The CHARA Array
objavljeno

Astronomski tim sa Sveučilišta u Georgiji, koristeći CHARA Array, uspio je snimiti prve detaljne slike ogromne zvijezde RW Cephei, koja je nedavno zabilježila neobično slabljenje svjetlosti. Ove vrijedne slike otkrivaju intrigantne detalje o događanjima u okolini ove masivne zvijezde, smještene oko 16.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Istraživanje, koje kombinira detaljne snimke, promatranja i sofisticirane algoritme razvijene od strane znanstvenog tima, upućuje na veliku erupciju koja je iz zvijezde izbacila oblak plina. Taj događaj je rezultirao blokadom značajnog dijela zvjezdanog svjetla. Ova nova otkrića predstavljena su na 243. skupu Američkog astronomskeg društva u New Orleansu, a rezultati su objavljeni u The Astronomical Journal.

Znanstvena zajednica bila je iznenađena prošlogodišnjim slabljenjem svjetlosti RW Cepheia, impresivnog primjera “hladnog hipergiganta”. Ova zvijezda, koja je u fazi približavanja kraju svog životnog ciklusa, toliko je velika da bi njeni vanjski slojevi, smješteni umjesto Sunca, dosezali orbitu Jupitera.


“Napravili smo prva promatranja pomoću CHARA-e u prosincu 2022., neposredno prije zimskih zatvaranja, ali rezultati su bili toliko zapanjujući da smo odlučili nastaviti s dodatnim promatranjima čim je zvijezda ponovno postala dostupna,” objašnjava astronom Sveučilišta u Georgiji Narsireddy Anugu, voditelj međunarodnog tima znanstvenika.

Promjene u svjetlosti starih zvijezda obično su povezane s varijacijama u njihovim vanjskim slojevima, no u ovom slučaju, znanstvenike je iznenadilo drastično slabljenje svjetlosti RW Cepheia, koje su 2022. godine zabilježili astronomi Wolfgang Vollmann i Costantino Sigismondi. Do prosinca iste godine, zvijezda je izblijedila na samo trećinu svoje uobičajene svjetlosti, što je predstavljalo ogroman pad svjetline.

Unatoč njezinoj ogromnoj veličini, RW Cephei je toliko daleko da se čak i kroz najveće konvencionalne teleskope vidi kao jedva primjetna točka. Detaljno promatranje zvijezde bilo je moguće zahvaljujući izvanrednim sposobnostima teleskopa CHARA Array, smještenih na Opservatoriju Mount Wilson u Kaliforniji. Ovih šest teleskopa, raspoređenih po vrhu planine, djeluje zajedno poput jednog velikog teleskopa, omogućavajući zapanjujuće detalje na nebeskim tijelima.

Kako bi se stvorila detaljna slika zvijezde, bili su potrebni specijalizirani računalni programi koje je razvio docent astronomije na Sveučilištu u Georgiji, Fabien Baron. “Zbog razmaka između teleskopa CHARA postoji određena neizvjesnost u točnosti slika, stoga su nam potrebni napredni algoritmi za rekonstrukciju cjelokupne slike,” pojašnjava Baron.

Konačne slike prikazuju zvijezdu koja proživljava turbulencije u svojim vanjskim slojevima, što rezultira stvaranjem tamnijih i svjetlijih područja na njezinoj površini. Također, primijećene su značajne promjene u izgledu zvijezde tijekom desetomjesečnog razdoblja promatranja, koje je obuhvatilo prijelaz od njenog najslabijeg stanja do polaganog povratka prema uobičajenoj svjetlosti.

Dodatna promatranja RW Cepheia, koja je provela diplomantica Sveučilišta u Georgiji Katherine Shepard na Opservatoriju Apache Point u Novom Meksiku, otkrila su da je slabljenje bilo izraženije u vidljivom spektru u odnosu na infracrveni. To upućuje na to da je svjetlost zvijezde bila blokirana mikroskopskim oblakom prašine.


Ovi nalazi ukazuju na to da je RW Cephei doživjela ogromnu erupciju koja je izbacila veliki oblak plina, a kako se oblak udaljavao i hladio, stvorio je rojeve prašine koji su učinkovito blokirali značajan dio zvjezdanog svjetla. Sada, kako se oblak širi, ponovno postajemo svjedoci zvijezde i njenog nemirnog okruženja.

Douglas Gies, direktor CHARA-e, smatra da je ovo mogla biti jedna od nekoliko velikih erupcija koje su pogodile RW Cephei tijekom prošlog stoljeća i da će takve erupcije i dalje imati značajnu ulogu u gubitku mase zvijezde prije njezine smrti. “Ova erupcija bila je posebna jer je oblak izbačen u smjeru Zemlje, omogućavajući nam da u potpunosti svjedočimo učincima ove kataklizme,” zaključuje Gies.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.