kozmos.hr
Znanost

Zabilježeni jezivi zvukovi najvećeg živog bića na svijetu

objavljeno

Sada možemo čuti jedno od najvećih i najstarijih živih organizama na Zemlji kako šaptom odzvanja kroz podrhtavanje milijuna listova koji odjekuju kroz njegove korijene.

Šuma sastavljena od jednog jedinog stabla poznatog kao Pando (što na latinskom znači “širim se”) ima 47.000 izdanaka (svi s istom DNK) koji rastu iz zajedničkog korijenskog sustava koji se proteže na preko 40 hektara u Utahu. Ovdje se ovaj jedini muški tremolujući topol (Populus tremuloides) postupno razvio u golemih 6.000 metričkih tona života.

Nakon mogućih 12.000 godina postojanja na Zemlji, ova masivna biljka, čiji se stabljika nalik stablu uzdiže do 24 metra, sigurno ima puno toga za reći. A snimke objavljene ove godine omogućuju nam da je ‘čujemo’ kao nikada prije.

Počelo kao umjetnost

“Otkrića su zanimljiva,” rekao je Lance Oditt, osnivač udruge Prijatelji Pande, kada je projekt predstavljen u svibnju.

“Iako je počelo kao umjetnost, vidimo ogroman potencijal za primjenu u znanosti. Vjetar, pretvoren u vibraciju (zvuk) i koji putuje korijenskim sustavom, mogao bi na nenačin koji ne uništava otkriti unutarnje mehanizme Pandinog ogromnog skrivenog hidrauličkog sustava.”


Zvučni umjetnik Jeff Rice eksperimentalno je postavio hidrofon unutar udubljenja na bazi grane i provukao ga do korijena stabla, ne očekujući čuti mnogo.

“Hidrofoni ne detektiraju zvuk samo u vodi,” rekao je Rice. “Mogu detektirati vibracije s površina poput korijena, a kada sam stavio slušalice, odmah sam bio iznenađen. Nešto se događalo.”

Tijekom grmljavinskog nevremena taj se zvuk pojačao – uređaj je zabilježio jezivo nisko rominjanje.

Vribracije, zvuk milijuna listova

“Ono što čujete, mislim, je zvuk milijuna listova u šumi koji vibrira kroz stablo i prenosi se kroz grane, sve do zemlje,” objasnio je Rice kada je predstavio svoje snimke na 184. sastanku Akustičkog društva Amerike, kako je izvijestio The Guardian.

Hidrofon je također zabilježio udarce izazvane tapkanjem po grani udaljenoj 27 metara, iako taj zvuk nije bio čujan kroz zrak na toj udaljenosti. To podupire teoriju da je korijenski sustav Pande međusobno povezan, ali pravilna eksperimentalna postavka bila bi potrebna da se potvrdi da zvuk nije putovao kroz tlo.

Takvi zajednički korijenski sustavi su česti kod kolonijalnih tremolujućih topola, ali veličina i starost Pande čine je jedinstvenom. Dok tremolujuće topole mogu se razmnožavati putem sjemena, rijetko rastu iz njih jer je oplodnja rijetka budući da su velike skupine topola obično samo jednog spola, budući da su klonovi iste jedinke.

Udruga Prijatelji Pande pozvala je Ricea kao umjetnika na rezidenciji kako bi bolje razumjela ovu čudnu, golemu jedinku. Oditt se nada da će zvuk koristiti za mapiranje Pandine mreže korijena.

“Zvukovi su predivni i zanimljivi, ali s praktične točke gledišta, prirodni zvukovi mogu se koristiti za dokumentiranje zdravlja okoliša,” rekao je Rice. “Oni su zapis lokalne biološke raznolikosti i pružaju osnovu koja se može mjeriti prema promjenama u okolišu.”


Rice je također snimio listove Pande, koru i okolni ekosustav.

“Prijatelji Pande planiraju koristiti prikupljene podatke kao osnovu za dodatne studije o kretanju vode, kako su nizovi grana međusobno povezani, kolonije insekata i dubina korijena, o čemu danas malo znamo,” rekao je Oditt.

Nažalost, ovo veličanstveno stablo se pogoršava, ostavljajući istraživače zabrinute da su dani Pande i sav šumski život koji podržava odbrojani. Ljudske aktivnosti, uključujući krčenje i istrebljenje predatora koji smanjuju broj biljojeda, nagrizaju ovo drevno biće.

Tim je veći razlog da slušamo ‘Drsnog Diva’ dok još uvijek može podijeliti svoje tajne.

Snimke su predstavljene na 184. sastanku Akustičkog društva Amerike.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.