kozmos.hr
Astronomija

Webb otkriva spektakularnu gravitacijsku leću kvazara RX J1131-1231

Fotografija galaksije iskrivljene gravitacijskom lećom u prigušeni prsten. Na vrhu prstena nalaze se tri vrlo svijetle točke s difrakcijskim šiljcima koji se protežu iz njih, smještene jedna pored druge: ovo su kopije jednog kvazara u lećastoj galaksiji, duplicirane gravitacijskom lećom. U središtu prstena, eliptična galaksija koja vrši lećenje pojavljuje se kao mala plava točka. Pozadina je crna i prazna. Kredit: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Nierenberg.
objavljeno

Svemirski teleskop James Webb nedavno je snimio zadivljujuću fotografiju gravitacijske leće kvazara RX J1131-1231, smještenog otprilike šest milijardi svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Pehar. Ovaj kvazar se smatra jednim od najimpresivnijih otkrivenih do danas, jer prednja galaksija iskrivljuje njegovu sliku u svijetli luk i stvara četiri zasebne fotografije kvazara.

Fenomen gravitacijske leće

Gravitacijska leća, koju je prvi predvidio Albert Einstein, omogućuje rijetku priliku za proučavanje područja blizu crne rupe u udaljenim kvazarima. Djelujući kao prirodni teleskop, povećava svjetlost iz tih izvora. Sva materija u svemiru iskrivljuje prostor oko sebe, a veće mase stvaraju jači učinak. Oko vrlo masivnih objekata, poput galaksija, svjetlost koja prolazi blizu prati ovaj iskrivljeni prostor, izgledajući kao da se savija od svoje izvorne putanje za jasno vidljiv iznos. To povećava udaljene astronomske objekte, omogućujući astronomima proučavanje objekata koji bi inače bili previše slabi ili predaleko.


Mjerenja rendgenskog zračenja iz kvazara mogu pružiti naznake o tome koliko brzo se središnja crna rupa vrti, što istraživačima daje važne tragove o tome kako crne rupe rastu tijekom vremena. Promatranja su pokazala da se crna rupa u ovom kvazaru vrti brzinom većom od polovice brzine svjetlosti, što sugerira da je ova crna rupa rasla putem spajanja galaksija, a ne privlačeći materijal iz različitih smjerova​​.

Webbov MIRI instrument

Ova fotografija je snimljena Webbovim MIRI (Mid-Infrared Instrument) kao dio promatračkog programa za proučavanje tamne tvari. Tamna tvar je nevidljivi oblik materije koji čini većinu mase svemira. Webbova promatranja kvazara omogućuju astronomima istraživanje prirode tamne tvari na manjim skalama nego ikad prije. Ovi rezultati pružaju vrijedne uvide u strukturu i razvoj svemira, omogućujući nam bolje razumijevanje složenih procesa koji oblikuju naš kozmos​​. Ova otkrića predstavljaju važan korak naprijed u astronomiji, omogućujući dublje razumijevanje gravitacijske leće, tamne tvari i rasta crnih rupa u svemiru.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.