kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • VIDEO: Evo kako Elon Musk planira pretvoriti čovječanstvo u višeplanetarnu vrstu
Svemir

VIDEO: Evo kako Elon Musk planira pretvoriti čovječanstvo u višeplanetarnu vrstu

Ilustracija Starship-a iznad Marsa. Zasluge Elon Musk/X.
objavljeno

Izvršni direktor SpaceX-a, Elon Musk, vjeruje da bi čovječanstvo moglo kolonizirati Mars u sljedećih tridesetak godina. U nedavno objavljenom videozapisu, Musk ističe kako njegov projekt ‘Starship’ ima potencijal učiniti ljudski život višeplanetarnim prvi put u 4,5 milijardi godina postojanja Zemlje. Prateći video prikazuje viziju putovanja čovječanstva do Crvenog planeta, označavajući novu eru u svemirskim istraživanjima.

Musk objašnjava kako će ključna komponenta misije, Super Heavy booster, omogućiti češća lansiranja zbog svoje sposobnosti brzog povratka i pripreme za nove misije. Za razliku od toga, svemirska letjelica Starship zahtijeva precizno planiranje orbite i putanje za ponovnu upotrebu, što može ograničiti njenu frekvenciju lansiranja. Musk naglašava potrebu za značajnim povećanjem proizvodnje letjelica, predviđajući potrebu za stotinu, pa čak i tri stotine Starship-ova godišnje, kako bi se ostvarila vizija kolonizacije Marsa.

U kontekstu dosadašnjih testiranja, SpaceX-ov Starship je do sada izveo samo dva testna lansiranja, s ciljem demonstriranja sposobnosti i testiranja ključnih aspekata misije. Iako ni jedan od testova nije u potpunosti postigao zacrtane ciljeve, Musk ističe važnost naučenih lekcija i kontinuiranog razvoja tehnologije. S nestrpljenjem se očekuje daljnji razvoj i potencijalni treći let, koji bi mogao uključivati demonstraciju prijenosa goriva u orbiti.

Iako su tehnički izazovi i regulatorna pitanja još uvijek predmet rješavanja, napredak Starship projekta ključan je za Musk-ovu viziju svemirske budućnosti. S obzirom na ambiciozne ciljeve i SpaceX-ovu posvećenost inovacijama, svijet pažljivo prati razvoj događaja, s nadom da će prvi koraci prema višeplanetarnom životu postati stvarnost krajem ovog desetljeća.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.