kozmos.hr
Astronomija

Veliki asteroid proći će pored Zemlje krajem prosinca

autor
objavljeno

Veliki asteroid koji će proći pored Zemlje u prosincu mogao bi uzrokovati uništenje usporedivo s Tunguska eksplozijom iz 1908. godine.

Smrtonosni asteroid?

NASA-in uređaj za praćenje asteroida uočio je divovski asteroid – nazvan asteroid 2018 AH – na putu prema Zemlji. Veličine je oko 190 metara, a vjerojatno će proći pored Zemlje 27. prosinca 2021 godine. Znanstvenici su rekli da je usporediv s asteroidom koji je eksplodirao na rijeci Tunguska u Sibiru prije više od 100 godina. Ima razornu moć veću od razaranja uzrokovanog atomskom bombom.

Hoće li asteroid 2018 AH pogoditi Zemlju u prosincu?

Asteroid 2018 AH ide prema Eartu, ali je malo vjerojatno da će pogoditi planet. Međutim, proći će pored Zemlje na udaljenosti od 4.5 milijuna kilometara. To je otprilike 11 lunarnih udaljenosti (LD), pri čemu je udaljenost između Mjeseca i Zemlje 384 000 kilometara.


Ovo nije prvi put da se asteroid približio planetu. Godine 2018., kada je asteroid 2018 AH tek otkriven, proletio je pokraj Zemlje i bio je na udaljenosti od 0,77 LD ili otprilike 297 000 kilometara. U tom trenutku bio je bliži Zemlji od i prošao je nezapaženo jer je bio toliko prigušen da znanstvenici nisu vidjeli da će doći. Asteroid su primijetili tek dva dana nakon što se približio Zemlji.

Asteroid 2018 AH pripada najčešćoj skupini asteroida, skupini asteroida Apollo. To je također najveći objekt koji je proletio u blizini Zemlje unutar 1 LD od 2011. Štoviše, asteroid je deveti najveći poznati objekt koji je proletio pored Zemlje u povijesti osim dva druga, veća, asteroida koja su prošla blizu planeta 1918. godine.

Od 2018. nijedan asteroid takve veličine nije se približio Zemlji. Međutim, očekuje se da će masivni, gotovo kilometar dug asteroid, 2001 WNS, proći u blizini 26. lipnja 2028. No, kao 2018 AH, ni ovaj neće pogoditi Zemlju i proći će ju na sigurnoj udaljenosti od 249 000 km.

Tunguska eksplozija ‘drugi dio’?

Astronomi su predvidjeli da će udar asteroida 2018 AH biti veći od atomske bombe. Slična stvar dogodila se i prije kada je 17-metarski asteroid eksplodirao u atmosferi neposredno iznad Rusije 2013. No eksplozija asteroida 2018 AH vjerojatno će biti poput događaja u Tunguskoj.

Asteroid koji je udario Tungusku 1908. bio je gotovo identičan ovome te je proizveo ogromnu eksploziju od 12 megatona u zraku nekoliko kilometara iznad tog područja.

S obzirom na to koliko je regija bila udaljena i rijetko naseljena, smatralo se da su u eksploziji poginule samo tri osobe koje žive u tom području. Međutim, ostavila je štetu na oko 80 milijuna stabala koja su bila potpuno sravnjena, a kad se to dogodilo čula se jaka buka. Svjedoci tvrde da su se podrhtavanje i valovi zraka osjetili čak i u Washingtonu, D.C., te Indoneziji.


Nadalje, očevidac koji je živio 30 kilometara od tog mjesta rekao je da se činilo da je Tunguska asteroid uzrokovao da se „nebo podijeli na dva dijela.“ Pričao je o jakoj vrućini do te mjere da je htio strgnuti košulju i baciti je, ali onda se nebo zatvorilo i začuo se snažan udarac. Na kraju je asteroid Tunguska ostavio tragove u tlu nalik na staze te je oštetio njegove usjeve i razbio prozore.

NASA lansira svemirsku letjelicu dizajniranu za razbijanje asteroida

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Margaret Davis (26. studenoga 2021.), „Large Asteroid Heading to Earth in December Could Cause Massive Destruction Greater Than an Atomic Bomb,“ sciencetimes.com (pristup 2. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.