kozmos.hr
Svemir

Veliki asteroid proći će pored Zemlje 27. svibnja

Asteroid
autor
objavljeno

Asteroid četiri puta veći od Empire State Buildinga juri prema Zemlji brzinom od skoro 76 000 km/h i proći će pored našeg planeta 27. svibnja.

Veliki asteroid

Ogroman asteroid četiri puta veći od Empire State Buildinga približit će se Zemlji 27. svibnja obavijestio je NASA-in Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje (Center for Near Earth Object Studies ili CNEOS).

No na sreću ovaj asteroid – nazvan 7335 (1989 JA) – proći će pored našeg planeta na sigurnoj udaljenosti od oko 4 milijuna kilometara. Riječ je o udaljenosti koja je gotovo deset puta veća od prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Međutim, s obzirom na ogromnu veličinu svemirske stijene (1.8 km u promjeru) i relativno blizak prolaz pored Zemlje, NASA je asteroid klasificirala kao potencijalno opasan, što znači da bi mogao nanijeti ogromnu štetu našem planetu ako mu se – nekada u budućnosti usred djelovanja gravitacijskih sila drugih svemirskih tijela – putanja promijeni i usmjeri ga prema našem planetu.

Najveći asteroid u našoj blizini ove godine

Prema NASA-i, asteroid 7335 (1989 JA) je najveći koji će se ove godine približiti Zemlji. Znanstvenici procjenjuju da se asteroid kreće brzinom od oko 76 000 km/h, ili čak 20 puta brže od prosječne brzine metka na našem planetu.

Sljedeći bliski susret ove velike svemirske stijene i Zemlje dogodit će se tek 23. lipnja 2055. godine. Međutim, tijekom sljedećeg prilaska asteroid će proći još dalje od Zemlje, tj. unutar oko 70 puta veće udaljenosti od prosječne udaljenosti Zemlje i Mjeseca.

Ovaj asteroid jedan je od više od 29.000 Zemlji bliskih objekata (near-Earth objects ili NEO) koje NASA prati svake godine. NEO se odnose na bilo koji astronomski objekt koji prolazi unutar oko 48 milijuna km od Zemljine orbite. Većina tih objekata iznimno je mala – asteroid 7335 (1989 JA) je veći od oko 99% NEO-a koje NASA prati.

Apollo-klasa

Asteroid 7335 (1989 JA) također se uklapa u klasu asteroida nazvanu Apollo-klasa što se odnosi na asteroide koji kruže oko Sunca dok povremeno prelaze Zemljinu orbitu, a astronomi znaju za oko 15 000 takvih asteroida.

NASA pomno prati NEO poput ovog, a nedavno je pokrenula misiju testiranja mogu li se potencijalno opasni asteroidi jednog dana skrenuti s kursa sudara sa Zemljom. U studenom 2021., NASA je lansirala letjelicu pod nazivom Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (Double Asteroid Redirection Test ili DART), koja će se u jesen 2022. sudariti direktno s asteroidom Dimorphos koji je širok 160 metara. Sudar neće uništiti asteroid, ali može malo promijeniti orbitalnu putanju stijene. NASA tako namjerava testirati mogućnost blagog skretanja potencijalno opasnih asteroida u budućnosti.

NASA lansira svemirsku letjelicu dizajniranu za razbijanje asteroida

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Brandon Specktor (22. svibnja 2022.), „Asteroid four times the size of the Empire State Building barreling toward Earth on May 27,“ livescience.com (pristup 23. svibnja 2022).

Anonymus (23. svibnja 2022.), „The asteroid 7335 (1989 JA) flashed near Earth on Sunday. It is over a kilometer in diameter,“ world-today-news.com (pristup 23. svibnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube