kozmos.hr
Astronomija

Nova NASA-ina snimka pomrčine Sunca

'Vatreni prsten' nastao pomrčinom Sunca na snimkama NASA-inog satelita Hinode (©NASA).
autor
objavljeno

Djelomična pomrčina Sunca 25. listopada gledana iz perspektive NASA-inog satelita Hinode izgledala je poput epskog ‘vatrenog prstena’.

Djelomična pomrčina Sunca

Do djelomične pomrčine Sunca dolazi kada se Mjesec nađe između Zemlje i Sunca te jednim svojim dijelom, zaklanjajući Sunce, baca sjenu Zemljinu površinu. Mjesec je tom trenutku u fazi mlađaka. Unutar jedne godine obično dođe do barem dvije pomrčine Sunca, vidljivih s nekog područja na Zemlji. Maksimalno ih može biti pet, no u tom slučaju do prve mora doći ranije u siječnju, a posljednja mora biti koncem prosinca.

'Vatreni prsten' nastao pomrčinom Sunca na snimkama NASA-inog satelita Hinode (©NASA).
‘Vatreni prsten’ nastao pomrčinom Sunca na snimkama NASA-inog satelita Hinode (©NASA).

Prije 10-ak dana, 25. listopada, Mjesečeva se sjena spustila ispred Sunca tijekom posljednje djelomične pomrčine Sunca 2022 godine. Promatrači neba u Europi, na Bliskom istoku i u dijelovima Afrike i Azije vidjeli su od 15% do 85% Sunčeve površine zaklonjen Mjesecom, što je rezultiralo nekim doista sablasnim prizorima pomrčine. Ostatak svijeta, koji se nalazio izvan ove ‘zone’ vidljivosti, nije mogao uživati u prizorima.


Djelomična pomrčina Sunca bila je vidljiva iz Hrvatske 25. listopada, počevši od 11 sati i 20 minuta. Vrhunac je dosegla u 12:21 i trajala sve do 13:24 – ukupno 2 sata i 3 minute.

Velika sjevernoamerička pomrčina Sunca 2024.

NASA-ina nevjerojatna snimka

Ako ste jedan od mnogih koji su propustili pomrčinu sada u njoj imate priliku uživati u novoj NASA-inoj snimci. Koristeći podatke sa satelita Hinode – solarnog opservatorija kojim zajednički upravljaju svemirske agencije u SAD-u, Japanu, Velikoj Britaniji i Europi – NASA je napravila i objavila video pomrčine viđen iz svemira.

Satelit Hinode lansiran je iz Japana u rujnu 2006. godine, a njegova primarna misija jest proučavanje Sunčevog magnetskog polja, kako bi se razumjeli mehanizmi koji pokreću velike solarne erupcije kao što su solarne baklje i koronalna izbacivanja mase.

Dok je Hinode kružio oko Zemlje, uhvatio je tri različita pogleda na pomrčinu tijekom otprilike tri sata. Gledano kroz Hinodeov rendgenski teleskop, Mjesec izgleda potpuno crn, dok Sunce svijetli jarko crveno u pozadini.

Za razliku od pogleda sa Zemlje, Hinodeova točka gledišta u orbiti omogućila mu je da vidi ne samo djelomičnu pomrčinu, već i prstenastu pomrčinu –  to jest, pomrčinu u kojoj Mjesec prekriva središte Sunca, dopuštajući samo tankom vatrenom prstenu zaviriti oko rubova. Ovaj ‘vatreni prsten’ također se naziva annulus od latinske riječi za „mali prsten.“

Sljedeća vidljiva sa Zemlje

Oni koji žele vidjeti prstenastu pomrčinu sa Zemlje trebaju samo pričekati još godinu dana. Naime, ovaj nevjerojatan i specifičan kozmički fenomen trebao bi biti vidljiv već s površine našeg planeta već iduće godine, točnije 13. listopada 2023. godine. Nažalost za pogled na njega morat ćemo ‘spakirati kofere’ – ‘vatreni prsten’ tada će biti vidljiv u zapadnim dijelovima Sjeverne Amerike, kao i dijelovima Srednje Amerike, Kolumbije i Brazila (tj. na našu žalost, ne iz Europe i Hrvatske).


Otkriven prvi sustav sa šest zvijezda u kojem sve zvijezde imaju pomrčine

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Beth Ridgeway (28. listopada 2022.), „Hinode Sees Annular Solar Eclipse from Orbit,“ nasa.gov (pristup 4. studenoga 2022).

Brandon Specktor (1. studenoga 2022.), „Watch a ‘ring of fire’ eclipse play out from space in epic new NASA footage,“ livescience.com (pristup 4. studenoga 2022).

„14. October 2023 — Great American Eclipse (Annular Solar Eclipse),“ timeanddate.com (pristup 4. studenoga 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.