kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Vaonisova Hyperia – 45.000 eura vrijedan futuristički hibrid teleskopa i kamere
Tehnologija

Vaonisova Hyperia – 45.000 eura vrijedan futuristički hibrid teleskopa i kamere

objavljeno

Vaonis je nedavno predstavio jedinstveni hibrid teleskop-kamere, za drugačiji od svega što je trenutno na tržištu. Najbolji dio? U budućnosti će se moći nadograditi.

Za manje od 5 godina, Vaonis je promijenio svijet astronomskih opažanja. Inovativne tehnologije tvrtke predstavile su prvi “inteligentni teleskop” na svijetu-inteligentan i potpuno automatiziran instrument koji kombinira tradicionalno iskustvo promatranja s najnovijim mogućnostima tehnologije 21. stoljeća. Drugim riječima – hibrid kamere i teleskopa.

Vaonisovi uređaji omogućuju nam detaljno promatranje dalekih svemirskih objekata, koje je do nedavno bilo moguće samo velikim profesionalnim teleskopima . A sve što trebate imati je pametni telefon.

Opremljene najboljim komponentama, promatračke postaje jednostavne su za uporabu – samo postavite stativ na podesive noge i uključite ga. To bi se zatim trebalo kalibrirati pomoću GPS-a na vašem uređaju i ugrađene tehnologije za prepoznavanje zvijezda. Pomoću specijalizirane aplikacije odaberite nebeski objekt koji želite nadzirati i on će ga pratiti.


Vaonis je najavio svoj “inteligentni teleskop” nove generacije-Hyperia. Nazvana najmoćnijom svjetskom istraživačkom postajom, Hyperia će vas odvesti na nezamislivo putovanje svemirom, nekada moguće samo uz pomoć najvećih i najmoćnijih teleskopa.

Samo nekoliko minuta nakon objavljene najave, Vaonisova se web stranica srušila zbog neočekivane količine posjeta. Evo što trebate znati o njihovim prethodnim proizvodima i Hyperiji:

Dosadašnji proizvodi: Stellina i Vespera

2018. godine, Francuski ѕtartup je predstavio inteligentni teleskop Ѕtellina s cijenom od 3999 USD. Tijekom eventa CES 2021. godine predstavljen je i jednostavniji model Vespera s cijenom od samo 1499 USD. Uređaj nudi jedinstvene mogućnosti za zaljubljenike koji vole promatrati i snimati zvjezdano nebo.

Inteligentni teleskop Vespera dobio je CES 2021 nagradu za najbolju inovaciju u području digitalne fotografije i obrade fotografija. Koristi optički senzor Ѕоnу ІМХ462, koji je posebno dizajniran da snima u uvijetima s jako malo svjetlosti. Također se koristi specijalizirana visokokvalitetna optika s  minimalnim optičkim izobličenjima.

Stellina je prijenosni teleskop koji se sinkronizira sa pametnim telefonom. Stellina ima visoko osjetljivu optiku i prenosi sliku izravno na zaslon mobilnog uređaja, povezujući se s njim putem Wi-Fi-ja. Kompaktni teleskop možete ponijeti sa sobom u ruksaku. Autonomni rad od nekoliko sati omogućuje vanjsko napajanje kapaciteta 20.000 mAh. Posebnost Stelline je što uz pomoć aplikacije možete automatski odrediti koje je sazviježđe u objektivu teleskopa, kao i voditi povijest promatranja te izravno dijeliti fotografije na Twitteru i Facebooku.

Sve što trebate znati o Vaonis Hyperiji

Materijali

Vaonis Hyperia napravljena je da traje. Tvrtka je odabrala posebno poznat materijal u zrakoplovnoj industriji-Zicral. Time će Hyperia biti otporna čak i na najekstremnije uvjete.

Težina i veličina

Za razliku od Stelline i Vespere, Hyperia će biti teleskop u punoj veličini. S visinom od 2,10 metara kada je otvorena, težit će približno 75 kilograma.


Direct Drive motorizacija

Tehnologija motorizacije Direct Drive, koja se obično koristi u profesionalnim zvjezdarnicama, jamčit će nevjerojatne brzine prikazivanja i sideralno praćenje.

https://kozmos.hr/10-stvari-koje-trebate-znati-o-muskovom-humanoidnom-robotu/

Evolucionarni sustav

Vaonis Hyperia bit će opremljena Sonyjevim monokromatskim senzorom punog formata IMX455, sustavom koji omogućuje buduće nadogradnje bez potrebe za novijim, modernijim teleskopom. Drugim riječima, možete nadograditi Hyperiju najnovijim tehnologijama nakon što one budu objavljene.

Pikseli

Stellina i Vespera već su bile impresivne svojom veličinom i sposobnostima, ali Hyperia će jednostavno biti bez premca. Dok su prethodni instrumenti snimali slike od 2,1 i 6,4 Mpx, Hyperia će imati nezemaljske mogućnosti – definiciju slike od 61 milijuna piksela.

Pametni autofokus

Vaonis Hyperia neće izgubiti trag objekata koje želite fotografirati. Inovativne tehnologije korištene u izradi osigurat će apsolutnu oštrinu slike i prilagodljivost.

Prilagodljivost

Pomoću Hyperije moći ćete promatrati bez obzira na temperaturu ili vlažnost na otvorenom. Instrument će biti opremljen grijaćim i rashladnim elementima koji će u svakom trenutku osigurati optimalne mogućnosti promatranja.

Planirajte zapažanja unaprijed

Zahvaljujući futurističkoj hibridnoj tehnologiji, čak ni ne morate biti prisutni za fotografiranje objekata u svemiru. U aplikaciji možete unaprijed odabrati objekte koje želite promatrati ili fotografirati. To znači da će teleskop obaviti sav posao sve dok ga držite uključenim.

Nenadmašne mogućnosti obrade

Vaonis svoju novu tehnologiju naziva “najnaprednijim autonomnim sustavom za obradu slika na svijetu”. Softver se može prilagoditi u stvarnom vremenu dok istovremeno izvršava bezbroj operacija, stvarajući najpotpunije slike kakve možete poželjeti.

Mobilna aplikacija

Vaonisova aplikacija pokazala se učinkovitom u odnosu na prethodne modele, ali sada će imati još veće mogućnosti. Na temelju vašeg zemljopisnog položaja i doba godine vodit će vas prema najprikladnijim objektima za promatranje.

Po čemu je Hyperia tako jedinstvena?

Vaonisov teleskop Hyperia započet će novu eru u području promatranja, dajući normalnim ljudima priliku vidjeti svemir kao što ga astronomi vide kroz leće profesionalnih opservatorija.

Iako postoje slični uređaji; Stellina, Vespera (obje iz Vaonisa) i eVscope, ništa od toga ne dolazi s izmjenjivim ili nadogradivim hardverskim komponentama. Hyperia to mijenja i omogućuje korisniku da bez napora nadogradi svoje senzore, čineći instrument “jednim za sve vjekove”.

Cijena Hyperije bit će 45.000 eura. Iako će to biti velika cijena za većinu ljudi, čini se da Hyperiju mogu kupiti i koristiti institucije poput škola, sveučilišta i zvjezdarnica diljem svijeta, gdje će ljudi moći isprobati njezine sposobnosti bez da plate bogatstvo.

Ovaj članak nije plaćena recenzija/promocija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

 

 

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.