kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkriveni uzorci u svemirskim signalima zbunjuju znanstvenike
Svemir

Otkriveni uzorci u svemirskim signalima zbunjuju znanstvenike

objavljeno

Znanstvenici su otkrili najprecizniji uzorak brzih radio rafala do danas.

Brzi radijski rafali (FRB) kratki su, obično kraći od milisekunde, impulsi dugovalnih zračenja koje generiraju udaljeni astronomski izvori. Ti vanzemaljski signali prvi su put slučajno otkriveni tijekom obrade arhiviranih podataka 2007. Od tada su znanstvenici otkrili stotine takvih rafala, od kojih je većina jednom bljesnula i ugasila se. Drugi se, međutim, ponavljaju u čudnim obrascima koje znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti.

Znanstvenici otkrivaju uzorak u brzim radio rafalima koji dolaze iz daleke galaksije

Sada je tim astronoma napravio revolucionarno otkriće – pronašli su pravi uzorak brzih radio rafala. Ne samo da su otkrili učestalost pojave rafala, već su se i novootkriveni impulsi ponavljali na mikrosekundnim vremenskim skalama. Novo proučeni podaci omogućili su timu do danas najprecizniji uvid u brze radio rafale. Ovo bi otkriće moglo dovesti do mnogih drugih u bliskoj budućnosti!


Astronomi su koristili podatke European Very Long Baseline Interferometry Networka. Ovo je jedna od najnaprednijih mreža teleskopa smještenih na četiri kontinenta.

Tim je primijenio nove tehnike proučavanja koje su usredotočene na proučavanje takvih vanzemaljskih signala u vrlo kratkim vremenskim intervalima. Ova metoda omogućuje sofisticiraniji pogled i otkriva više informacija o radioimpulsima i njihovom izvoru.

U stvari, znanstvenici su zapravo pronašli izvor FRB 180916 – objekt smješten 457 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Oni ne znaju što je zapravo taj objekt, ali to bi se uskoro moglo otkriti zajedno sa stvarnim ciklusom rotacije koji uzrokuje brze radio-rafale.

https://kozmos.hr/istrazivaci-navode-da-svaki-dan-na-zemlju-stigne-cak-120-000-vanzemaljskih-signala/

Također su uspjeli pratiti točan uzorak iz FRB 180916 za koji se pokazalo da se ponavlja svakih 16 dana. Zanimljivo je da se to ne događa jednom u 16 dana kako sugerira posljednja rečenica. U stvari, brzi radio rafali nastavljaju se po četiri dana, nakon čega slijedi 12 dana bez ijednog impulsa.

Znanstvenici su također predstavili najvjerojatniji scenarij zasnovan na ovom novootkrivenom uzorku. Oni sugeriraju da FRB potječu iz binarnog sustava u kojem neutronska zvijezda kruži oko masivnijih zvijezda. Uzorak sugerira da je njihovo orbitalno razdoblje točno 16 dana, a brzi radioi rafali događaju se kad su dva objekta najbliža.

Iako većina radio-rafala otkrivenih u posljednjih nekoliko godina potječe od mnogo više od 457 milijuna svjetlosnih godina, tako sofisticirani pogled na impulse s ove udaljenosti apsolutno je impresivno postignuće.

Odakle dolaze takvi vanzemaljski signali?

Za sada astrofizičari neutronske zvijezde smatraju glavnim izvorom brzih radio rafala u svemiru. Njihova hlapljiva priroda je ono što im daje sposobnost da eksplodiraju na tako ekstreman način i dospiju na Zemlju.

umjetnički dojam neutronske zvijezde u binarnom sustavu koja bi mogla uzrokovati vanzemaljske signale koje otkrivamo ovdje na Zemlji. Izvori: Nacionalna zaklada za znanost / LIGO / Državno sveučilište Sonoma / A. Simonnet

Primjerice, prošle godine znanstvenici su uspjeli locirati izvor slabijih FRB-a koji su se dogodili u Mliječnoj stazi – magnetaru (vrsta neutronske zvijezde) koji se nalazi oko 30 000 svjetlosnih godina od nas.


Brzi radio rafali također se razlikuju po vrstama. Znanstvenici imaju nekoliko teorija o tome kako nastaju. Prema ovoj novoj studiji, određeni impulsi potječu iz magnetosfere objekta ili, kako se drugačije kaže, izravno iz neutronske zvijezde. Vjeruje se da drugi FRB potječu od udarnih valova koji se javljaju daleko od neutronske zvijezde.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Ferreira, B. (n.d.). Scientists have discovered a new pattern in a repeating signal from space.
• Nimmo, K., Hessels, J., Keimpema, A., Archibald, A., Cordes, J., Karuppusamy, R., . . . Paragi, Z. (2021, March 22). Highly polarized microstructure from the repeating frb 20180916b.
• Tangermann, V. (2021, March 23). Scientists find new patterns in mysterious radio pulses from distant galaxies.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.