kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Tragovi “modernog” glečera otkriveni na ekvatoru Marsa
Svemir

Tragovi “modernog” glečera otkriveni na ekvatoru Marsa

Fotografija glečera na Marsu. Zasluge: NASA MRO HiRISE, CRISM, Lee et al. 2023.
objavljeno

U revolucionarnom otkriću, znanstvenici su identificirali tragove glečera u ekvatorijalnom području Marsa, izazivajući naše razumijevanje vodene prošlosti crvenog planeta. Ovaj izvanredni nalaz ne samo da podiže mogućnost da se plitki led još uvijek nalazi u tom području, već također ima značajne posljedice za buduće ljudsko istraživanje.

Skriveni glečer na Marsu otkriven: Posljedice za istraživanje Marsa

Do otkrića došlo je na površini Marsa jer su znanstvenici identificirali glečer u ekvatorijalnom području planeta. Ovaj nalaz, koji sugerira nedavnu prisutnost površinske vode, mogao bi imati značajne posljedice za buduće ljudsko istraživanje i naše razumijevanje Marsa kao pogodnog za život. Otkriće je predstavljeno na 54. konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti u The Woodlandsu, Texas.

Relikt glečer: Pogled u vodenu povijest Marsa

Nalazi se istočno od Noctis Labyrinthusa na koordinatama 7° 33′ S, 93° 14′ W, površinska značajka identificirana je kao “relikt glečer”. U geologiji se “relikt” odnosi na strukture ili minerale koji nisu prošli kroz metamorfozne promjene ili su preživjeli destruktivni geološki proces. Glečer je među nekoliko svjetlo-toniranih naslaga (LTD) u regiji, koje obično sastoje od svijetlo obojenih sulfatnih soli. Međutim, ovaj polog također pokazuje karakteristike glečera, poput pukotina i morenskih pojaseva.

Veličina i značaj glečera

Procjenjuje se da glečer ima 6 kilometara duljine i do 4 kilometra širine, s visinom površine koja se kreće od 1,3 do 1,7 kilometara. Njegova prisutnost ukazuje na to da je nedavna povijest Marsa možda bila vodenija nego što se prethodno mislilo, što bi moglo utjecati na naše razumijevanje planetove sposobnosti da podrži život.

Očuvanje otiska glečera

Dr. Pascal Lee, planetarni znanstvenik na Mars Institute i SETI, objašnjava da iako led nije pronađen, polog soli prikazuje morfološke karakteristike glečera. Povijest vulkanske aktivnosti u regiji sugerira kako bi se sulfatne soli mogle formirati, čuvajući otisak glečera ispod. Novo izbiječeni piroklastični materijali, u dodiru s ledenom vodom, mogu formirati sulfatne soli koje se nakupljaju u krhkom, stvrdnutom sloju.

Misterij skrivenog leda na Marsu

Otkriće ovog relativno mladog reliktnog glečera blizu ekvatora otkriva da je Mars imao površinski led u skorije vrijeme. Iako nije sigurno je li vodeni led još uvijek očuvan ispod svjetlosno obojenog pologa, studija povlači analogiju s drevnim otocima leda u slanim jezerima, ili salares, na Altiplanu u Južnoj Americi. Baš kao što drevni glečerski led ostaje zaštićen pod slojevima soli u salaresima, sulfatne soli na Marsu bi potencijalno mogle nuditi zaštitu ledu osjetljivom na sublimaciju na niskim geografskim širinama planeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube