kozmos.hr
Jeste li znali?

Tko je bio profesor Stephen Hawking?

Crtani prikaz Stephena Hawkinga
objavljeno

Stephen Hawking jedan je od najvažnijih znanstvenika novijeg doba. Doprinosi fizici koje je on ostvario doveli su do otkrića koja su se prije smatrala neostvarivima. Međutim, koliko zapravo znamo o profesoru Stephenu Hawkingu?

Rođenje i obrazovanje

Stephen Hawking rođen je 8. siječnja 1942, igrom slučaja 300 godina nakon smrti Galilea Galileija – astronoma koji će ga kasnije inspirirati svojim radom. Svoj bitan dio obrazovanja započeo je studijem fizike u University College Oxford. Kasnije, počeo se baviti istraživanjem kozmologije u Cambridgeu. Međutim, ranije 1963. godine zadesila ga je neizlječiva amiotrofična lateralna skleroza, koja mu je ubrzo spriječila skoro svaku vrstu kretanja. Kasnije je izgubio i glas. Doktori su tada procijenili da su mu preostale samo 2 godine života, no takva budućnost nije očekivala Hawkinga.

University College Oxford, vanjski prikaz
University College Oxford, vanjski prikaz. Izvor: Depositphotos

Početak akademske karijere

Nakon diplomiranja, Stephen je primljen u Kraljevsko društvo – jednu od najstarijih i najprestižnijih akademija na svijetu – kako bi nastavio svoj interes prema istraživanju. Hawkingovo područje interesa nije bilo specifično kao takvo, već je obuhvaćalo cijeli svemir i temeljna razumijevanja o fizici. Počeo se baviti osnovnim načelima i zakonitostima u svemiru, a posebnu pažnju mu je privukla generalna teorija relativnosti Alberta Einsteina. U radu s kolegom Rogerom Penroseom, Hawking je ukazao kako teorija relativnosti sugerira da su dimenzije prostora i vremena započele nastankom svemira. Završetak svemira bi se dogodio kada crne rupe privuku svemirski prostor i vrijeme. Ovime su Hawking i Penrose spojili teoriju relativnosti s kvantnom teorijom. Tadašnji teoretski radovi zapravo su u Hawkingu pobudili interes prema nečem drugom: crnim rupama.


 

Hawkingova radijacija

Vjerojatno jedno od njegovih najprepoznatljivih otkrića bilo je vezano za tajanstvene crne rupe. U Hawkingovo vrijeme, vjerovalo se kako se ništa ne može saznati o crnim rupama jer njihova interakcija s okolinom protivi se svemu što se tada poznavalo u fizici. Prema njemu, crne rupe nisu samo hladne praznine, već prostori koji emitiraju radijaciju. Kako bi objasnio takvu teoriju, Hawking se 1974. godine koristio temeljnom kvantnom teorijom koja predlaže da u svemiru konstantno nastaju subatomske čestice koje se međusobno poništavaju. Pošto parovi takvih čestica drukčije djeluju na rubovima crnih rupa, ovakva anomalija ne bi samo stvarala radijaciju, već bi postupno oduzimala masu crnim rupama dok naposljetku ne eksplodiraju. Zbog njegovog doprinosa, radijacija koja proizlazi iz crnih rupa naziva se Hawkingova radijacija.

Crne rupe su ubrzo postale Hawkingov glavni predmet istraživanja. Izvor: NSF

Ostala postignuća

Uz sav svoj znanstveni rad, Stephen Hawking primio je brojne nagrade, priznanja i akademske titule tijekom svog života. Također je autor knjiga poput “A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes” (1988.), “The Universe in a Nutshell” (2001) itd. Bio je inspiracija za film “The Theory of Everything” 2014. godine, koji se bavi njegovim cijelim životom. Njegovom smrću 14. ožujka 2018. – slučajno na isti datum Einsteinovog rođenja – ostavljen je veliki trag u svijetu znanosti i akademije. Bilo bi tek blago reći da su njegova postignuća imala velik utjecaj na današnja razumijevanja svemira oko nas.

Hawking je cijeli svoj život protivio se tadašnjim saznanjima i spoznajama – svojim dugim životom bez obzira na smrtonosnu bolest i svojim radom na slabo istraženim područjima. Otvorio je put za kojeg se mislilo da ne postoji, zbog čega je nadahnuo mnoge akademike i znanstvenike te zaslužio neizmjerno poštovanje diljem svijeta.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram t.me/kozmoshr


Izvori:

  • Encyclopaedia Britannica (4. siječnja 2022.). Stephen Hawking
  • Space.com (1. prosinca 2021.). Stephen Hawking biography: Life, theories, books & quotes
  • Stephen Hawking. Biography

Ja sam Marko Matas. Diplomirao sam studij pedagogije i nastavničkog smjera anglistike u Zadru. Bez obzira, vrlo sam znatiželjan te obožavam istraživati i druge znanosti. U slobodno vrijeme najviše proučavam astronomiju, povijest i biologiju te pronalazim manje poznate činjenice o istima.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.