kozmos.hr
Znanost

T. rex je možda bio čak 70% veći nego smo mislili

Uzorak holotipa 'Tyrannosaurusa rexa' u Prirodoslovnom muzeju u Pittsburghu (©ScottRobertAnselmo, WikipediaCommons).
autor
objavljeno

Tyrannosaurus rex jedan je od najvećih i najfascinantnijih dinosaura koji su ikada hodali Zemljom, a znanstvenici sada smatraju da su bili značajno veći nego smo mislili.

Legendarni dinosaur

Ne može se poreći da je Tyrannosaurus rex bio jedan od najvećih dinosaura koji su ikada hodali planetom. No, koliko bi točno mogao biti velik ovaj legendarni dinosaur? U novom istraživanju istraživači su pokušali odgovoriti na to pitanje.

Paleontolozi iz Kanadskog muzeja prirode u Ottawi procijenili su da je najveći T. rex možda težio nevjerojatnih 15000 kilograma, što ga čini težim od prosječnog školskog autobusa (koji teži oko 11000 kg). Znanstvenici su svoja otkrića predstavili 5. studenog na godišnjoj konferenciji Društva za paleontologiju kralježnjaka (SVP) u Torontu. Trenutačno najteži zabilježeni T. rex je primjerak pod nadimkom ‘Scotty’, koji je za života težio oko 8870 kg.


Asteroid koji ubio dinosaure izazvao ‘mega-potres’

Nova studija

Prema novom istraživanju najveći T. rex „bio bi oko 70% veći“ od Scottyja. „To je gotovo udvostručilo veličinu T. rexa,“ rekao je koautor studije Jordan Mallon. Kako bi došli do ovog zaključka znanstvenici su prvo utvrdili da je otprilike 2.5 milijardi jedinki T. rexa nekoć živjelo na Zemlji. Međutim, samo mali dio – 32 fosila – ikada je otkriven, dajući znanstvenicima ograničenu količinu informacija iz kojih mogu izvući zaključke.

Uzorak holotipa 'Tyrannosaurusa rexa' u Prirodoslovnom muzeju u Pittsburghu (©ScottRobertAnselmo, WikipediaCommons).
Uzorak holotipa ‘Tyrannosaurusa rexa’ u Prirodoslovnom muzeju u Pittsburghu (©ScottRobertAnselmo, WikipediaCommons).

Mallon i koautor David Hone promatrali su broj jedinki i prosječni životni vijek kako bi stvorili model najvećeg mogućeg T. rexa. Također su razmatrali varijacije u veličini tijela na temelju spolnog dimorfizma – razlike u veličini između spolova životinja unutar vrste.

„Završili smo s izradom dva modela – jedan koji pokazuje nulti dimorfizam [tj. model u kojem nema razlika između muških i ženskih jedinki] i jedan s jakim dimorfizmom [značajne razlike između muških i ženskih jedinki]. Da je T. rex jako dimorfan procjenjujemo da bi težio do 24000 kg, ali smo odbacili taj model jer da je istinit do sada bismo pronašli još veće jedinke,“ pojasnili su istraživači.

Koji je najveći asteroid koji je pogodio Zemlju?

Modeliranje rasta

Koristeći te podatke, znanstvenici su uspjeli modelirati krivulju rasta T. rexa tijekom života te procijenili koliko bi odrasla jedinka mogla narasti. Mallon je upozorio da su zaključci modela čisto spekulativni sve dok se ne pronađe T. rex koji je po veličini usporediv s onim u modelu. „Ovo je jednostavno misaoni eksperiment iza kojeg stoje neke brojke. To je nešto o čemu je zabavno razmišljati,“ rekao je Mallon.


Doista, istraživanje naglašava koliko je paleontolozima izazovno donijeti zaključke o dinosaurima iz vrlo ograničenih fosilnih zapisa. Ovo istraživanje ujedno nas podsjeća da ono što znamo o dinosaurima podložno značajnim promjenama koje može potaknuti praktički svaki novi fosili ili interpretacija. Točnije, trenutno nismo ni blizu potrebne količine fosilnih dinosaurskih uzorka za donošenje čvrstih zaključaka (posebno ako količinu uzoraka usporedimo s drugim vrstama životinja koje proučavamo).

Možemo zaključiti kako je T.rex mogao biti mnogo veći nego što su znanstvenici do sada smatrali. Možemo se nadati da će pronalazak novih fosila pomoći rasvjetljavanju mnogih pitanja o ovim legendarnim bićima.

Dinosaur s masivnim kandžama pronađen u Japanu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jennifer Nalewicki (17. studenoga 2022.), „T. rex could have been 70% bigger than fossils suggest, new study shows,“ livescience.com (pristup 18. studenoga 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.