kozmos.hr
Svemir

Sunčev maksimum mogao bi izazvati probleme za satelite

Erupcija, Sunce (Depositphotos_317801944_L)
objavljeno

Značajno povećanje atmosferske temperature zbog niza geomagnetskih oluja nagovještava nadolazeći “sunčev maksimum”. Ovo bi moglo uzrokovati probleme za satelite u Zemljinoj orbiti u narednim godinama. To je važno jer moramo bolje razumjeti kako svemirsko vrijeme funkcionira kako bismo bolje pripremili naše buduće satelite i svemirske letjelice za svemirsku eksploraciju. Ali kako mjerimo temperaturu u svemiru?

“Sunčev makimum” i kako NASA mjeri temperaturu termosfere

Termosfera, koja se prostire otprilike 85 kilometara od tla do 600 kilometara iznad nas, vrata su prema svemiru. NASA je više od dva desetljeća pratila temperaturu ove regije kroz infracrveno zračenje iz ugljikovog dioksida i dušičnog oksida. Koristeći satelit TIMED, znanstvenici pretvaraju prikupljene podatke u indeks klime termosfere (TCI), izmjeren u terawattima (TW).

“10. ožujka, TCI je dostigao vrhunac na 0,24 TW,” rekao je Martin Mlynczak, vodeći istraživač misije TIMED u NASA Langley Research Center u Virginiji, dodajući da je posljednji put indeks bio ovako visok krajem prosinca 2003.

Geomagnetske oluje potiču termosferu

Kako objašnjava Space Weather, nedavni porast temperature izazvale su tri geomagnetske oluje u siječnju i veljači. Ovi veliki poremećaji u Zemljinom magnetnom polju, pokretani solarnim vjetrom i magnetiziranom plazmom (CME), oslobađaju svoju energiju u termosferu, što dovodi do značajnog zagrijavanja, objasnio je Mlynczak.

“Obično infracrveno zračenje nakon oluje hladi termosferu. Ali kada oluje udare jedna za drugom, temperatura ostaje povišena,” dodao je. Od vrhunca, dvije su oluje pogodile Zemlju, jedna 24. ožujka, a druga 24. travnja, jednako potentne i označavajući najintenzivnije solarne oluje u više od šest godina.

Posljedice “Sunčevog makimuma”

Geomagnetske oluje intenziviraju se i postaju češće tijekom “sunčevog maksimuma”, 11-godišnjeg ciklusa kada je Sunce najaktivnije. To zauzvrat dovodi do toga da i termosfera slijedi sličan ciklus. Znanstvenici NASA-e i NOAA-e predviđaju da će sljedeći “sunčev maksimum” nastupiti 2025. godine. To sugerira da će trend zagrijavanja termosfere nastaviti još nekoliko godina. “Promjene u termosferi mogle bi utjecati na satelite na niskoj Zemljinoj orbiti na gornjoj granici termosfere,” upozorio je Mlynczak.

Kako termosfera raste zbog zagrijavanja, sateliti doživljavaju povećani otpor, što ih približava Zemlji. To potencijalno može dovesti do sudara satelita ili potpunog izlaska iz orbite, kao što se dogodilo sa SpaceX Starlink satelitima u veljači 2022.

Moguće je i raniji “sunčev maksimum”. Nedavno objavljena studija u časopisu Frontiers in Astronomy and Space Sciences predviđa da bi vrhunac solarne aktivnosti mogao nastupiti krajem 2023. godine i biti intenzivniji od očekivanog, povećavajući rizik od satelitske katastrofe.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube