kozmos.hr
Jeste li znali?

Što znamo o „zrakoplovima za sudnji dan“?

Američki E-4B.
objavljeno

„Zrakoplov za sudnji dan“ (engl. doomsday plane) neslužbeno je ime koje su mediji dodijelili specijalnoj klasi zrakoplova koji nekom državnom vrhu mogu služiti kao zračni zapovjedni centar u slučaju nuklearnog rata, katastrofe ili nekog drugog velikog konflikta koji prijeti vojnoj i državnoj infrastrukturi zemlje. Jedine države koje za sada imaju takve zrakoplove su SAD i Rusija.

Zadaća zrakoplova

Glavna ideja „zrakoplova za sudnji dan“ je ta da u slučaju izravnog rata ili neke druge izvanredne situacije koja prijeti američkom (ili ruskom) vrhovnom zapovjedništvu, predsjednik kao zapovjednik vojnih snaga, zajedno s generalima, vojnim analitičarima, stratezima i komunikacijskim posrednicima, ima opciju korištenja tog posebno dizajniranog zrakoplova. Odnosno, korištenja jednog od tih zrakoplova, jer radi se ne o jednoj specifičnoj letjelici nego o manjoj klasi aviona.

U slučaju Sjedinjenih američkih država, radi se o Boeingu E-4B, modificiranoj verziji Boeingovog 747-200B, i on je službeno nazvan Nacionalnim zračnim operativnim centrom (National Airborne Operations Centers ili NAOC). Izgrađena su i dostupna ukupno 4 takva zrakoplova. Prvi su put osmišljeni, dizajnirani i stavljeni u funkciju 1970-ih, dakle usred Hladnog rata, u slučaju da dođe do nuklearnog konflikta između SAD-a i Sovjetskog saveza. Zadaća im je jednostavna: državnim vođama omogućiti vođenje rata iz zraka ako to bude potrebno. U tu svrhu, dizajnirani su kao svojevrsne ratne sobe, za razliku Air Force Onea, koji je dizajniran ceremonijalno i s komforom na prvom mjestu.


Američki E-4B u Bruxellesu.
Američki E-4B u Bruxellesu. Izvor: Getty Images.

Uz pružanje vojne operativnosti, NAOC-i imaju i širok spektar obrambenih mehanizama ugrađenih u sebe. Značajno, mogu podnijeti udar elektromagnetskog pulsa (koji se javlja prilikom svake nuklearne detonacije), a leteći instrumenti koje koristi osoblje aviona analognog su tipa, i time izvan dohvata potencijalnog cyber-napada. Uz to, sva oprema na zrakoplovu navodno je ojačana, a s vanjske strane nalazi se sloj termalne zaštite. Na posljetku, ti zrakoplovi mogu bez prestanka letjeti 12 punih sati, a uz dolijevanje goriva taj period može se razvući i do dva tjedna.

Boeingu E-4B, koji nosi i nadimak „Noćna straža“ (engl. Nightwatch), u održavanju vojne operativnosti asistira i Boeing E-6 Mercury, kojem je pak zadaća da održava komunikaciju i prenosi informacije između Ministarstva obrane i američke mreže nuklearnih podmornica.

Ti zrakoplovi, iako formalno gledano nisu tajna, vrlo se rijetko spominju u javnoj korespondenciji američke vlade.

Ruska varijanta

Ruska federacija isto tako ima svoju verziju „zrakoplova za sudnji dan“. Trenutno tu ulogu u Ruskom zrakoplovstvu drži Ilyushin Il-80, nadimka Maxdome, inače modificirana verzija komercijalnog Ilyushina Il-86. Glavne značajke koje Il-80 dijele od svog komercijalnog brata su manji broj prozora, zaštita od elektromagnetskog pulsa te komunikacijska nadogradnja na vrhu prednjeg dijela trupa, kao i dodatne antene na stražnjem dijelu trupa.

Najnoviji izvještaji, iz ljeta 2021., govore da se trenutno razvija novi ruski zrakoplov tog tipa. Za sada se ne znaju detalji, no znamo da se radi Ilyushinu Il-96-400VPU, vojnoj verziji trenutno aktivnog Il-96-400.

Ilyushin Il-80
Ilyushin Il-80, ruski “zrakoplov za sudnji dan”. Izvor: iNews.

Novo stanje pripravnosti

Početkom ožujka 2022., samo jedan dan nakon što je Vladimir Putin stavio ruske nuklearne snage na visoki stupanj pripravnosti, jedan američki E-4B poletio je na probni let iz vojne baze pokraj grada Lincoln u saveznoj državi Nebraski. Odletio je sjeverozapadno prema Chicagu, gdje se okrenuo i vratio prema Lincolnu istim putem. Let je trajao ukupno 4 i pol sata, i uz njega su letjela i dva Boeinga RC-135, vojna zrakoplova sposobna detektirati balističke projektile.


Inače, sva četiri američka zrakoplova E-4B u normalnim uvjetima stoje u Nebraski. Kada predsjednik leti izvan teritorija SAD-a, jedan od njih uvijek se prebaci u relativnu blizinu predsjednikovog odredišta u slučaju da dođe do iznenadne krize. Najrecentniji primjer toga dogodio se prije samo tjedan dana kada je E-4B pratio predsjednika Bidena u Ujedinjenu Kraljevinu na četverodnevni sastanak oko trenutnog rata u Ukrajini. E-4B ponekada se može koristiti i kao putni zrakoplov za visoke američke državnike, pa je tako s njim u Zagreb u ljeto 2018. doputovao tadašnji američki Ministar obrane James Mattis.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Bunyan, Rachel. „America’s $200m ‘Doomsday’ plane that protects VIPs in the event of a nuclear conflict was sent on-four hour training flight hours after Putin’s threats“. Daily Mail, 2022. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10569671/Americas-200m-doomsday-plane-sent-four-hour-training-flight-Putins-threats.html (3.4.2022.).

Paleja, Ameya. „The Ilyushin Il-80: Here’s all we know about Russia’s doomsday plane“. Interesting Engineering, 2022. https://interestingengineering.com/the-ilyushin-il-80-heres-all-we-know-about-russias-doomsday-plane (3.4.2022.).

Finnis, Alex. „How is the Doomsday Plane ‘nuke proof’? Features of US Boeing 747 Nightwatch explained after it flies to UK“. iNews, 2022. https://inews.co.uk/news/world/doomsday-plane-nuke-proof-us-boeing-747-nightwatch-uk-explained-1539393 (3.4.2022.).

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.