Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Što trebate znati o najbližem izravno snimljenom vanzemaljskom svijetu

COCONUTS-2b je najbliži egzoplanet koji se mogao izravno promatrati, a ujedno je i najudaljeniji takav objekt od vlastite zvijezde.

Znanstvenici s Instituta za astronomiju na Sveučilištu Hawaii u Sjedinjenim Državama otkrili su egzoplanet na udaljenosti od samo 35 svjetlosnih godina-ovo je najbliži egzoplanet Zemlji koji je ikada pronađen i opisan. Dobio je naziv COCONUTS-2b.

Udaljeni egzoplaneti gotovo su uvijek premali i prigušeni za izravno gledanje. Gotovo svi oni se detektiraju posrednim znakovima – na primjer, slabim vibracijama zvijezde uzrokovanim privlačenjem planeta koji se okreće oko nje ili zamračenjem zvjezdanog diska kada planet prolazi u njegovoj pozadini.

Samo u nekim rijetkim slučajevima egzoplanet se može vidjeti izravno. Kao što je primijećeno na Sveučilištu u Havajima, COCONUTS-2b do sada je druga hladna egzoplaneta koja je snimljena.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kako su astronomi otkrili, promatrali i snimili COCONUTS-2b?

Dvije su okolnosti pomogle razlikovati egzoplanet COCONUTS-2b: prvo, pristojna udaljenost od matične zvijezde, koja je više od 6000 puta veća od radijusa Zemljine orbite; drugo, blizina cijelog sustava nama.

COCONUTS-2b udaljen je samo 35 svjetlosnih godina od Sunca, što ga čini najbližom egzoplanetom ikad snimljenom.

COCONUTS-2 sam je mlada, aktivna i relativno hladna zvijezda, njegova starost ne doseže ni milijardu godina, a dimenzije su mu oko tri puta manje od sunca.

Ovo je prva izravna slika egzoplaneta koji kruže oko udaljene zvijezde slične Suncu

Planet COCONUTS-2b nalazi se na tako velikoj udaljenosti od njega da, kada je prvi put primijećen, astronomi nisu vjerovali da je vezan za zvijezdu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Novi radovi havajskih znanstvenika pokazali su da je planet gravitacijski vezan za zvijezdu. Astronomi procjenjuju da COCONUTS-2b dovršava punu revoluciju u svojoj ogromnoj orbiti za 1,1 milijun godina-rekord među svim poznatim egzoplanetima.

Izravni snimak zvijezde COCONUTS-2 i egzoplanete COCONUTS-2b. Izvor: Zhang i sur., 2021

COCONUTS-2b ledeni je plinski div otprilike šest puta masivniji od Jupitera. Budući da je na velikoj udaljenosti od zvijezde, prima vrlo malo zračenja i zagrijava se uglavnom toplinom vlastite unutrašnjosti.

Temperatura na COCONUTS-2b je 160 ° C, što ga čini jednim od najhladnijih egzoplaneta koji su izravno promatrani.

Treba dodati da naziv COCONUTS-2 nije povezan s engleskom riječi “coconuts”, to je kratica za naziv istraživanja COol Companions ON Ultrawide orbiTS (“Hladni partneri u ultraširokim orbitama”), na na temelju kojih je došlo do otkrića.

Općenito, astronomi su već otkrili tisuće egzoplaneta, ali samo su od rijetkih uspjeli dobiti slike. Činjenica je da je egzoplanete jako teško vidjeti teleskopima. Gotovo svi se detektiraju posrednim znakovima: oscilacijama zvijezde u blizini planeta, pomrčinom zvjezdanog diska pri prolasku planeta ispred nje itd.

Kako se pokazalo, egzoplanet je prvi put primijećen još 2011. godine zahvaljujući satelitu Wide-field Infrared Survey Explorer, no tada su znanstvenici odlučili da se radi o slobodno plutajućem objektu koji se ne okreće oko zvijezde.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u  našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• O’Neill, M. (2021, July 30). Massive coconuts exoplanet discovery: Giant planet just 35 light years from earth. SciTechDaily.
• Starr, M. (n.d.). This newly discovered world is the closest directly imaged exoplanet ever. ScienceAlert.
• University of Hawaii. (2021, July 27). Massive coconuts exoplanet discovery led by uh grad student.
• Zhang, Z., Liu, M. C., Claytor, Z. R., Best, W. M. J., Dupuy, T. J., & Siverd, R. J. (n.d.). The Second Discovery from the COCONUTS Program: A Cold Wide-orbit Exoplanet around a Young Field M Dwarf at 10.9 pc. The Astrophysical Journal Letters.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Pakleni egzoplanet WASP-76b toliko je vruć da na njemu isparava željezo koje se zatim kondenzira na noćnoj strani planeta te pada s neba poput...

Astronomija

Pomoću podataka s većeg broja teleskopa, znanstvenici su otkrili oblake u atmosferi plinskog diva, udaljenog 520 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o opažanjima...

Astronomija

Astronomi su identificirali novu klasu egzoplaneta koja bi mogla uvelike pospješiti potragu za životom u svemiru.  ‘Hycean’ egzoplaneti Astronomi su navikli tražiti planete slične...

Svemir

Astronomi su otkrili tisuće egzoplaneta, ali rijetki su izravno snimljeni jer ih je izuzetno teško vidjeti s postojećim teleskopima. Student Instituta za astronomiju Sveučilišta...

Astronomija

Znanstvenici nisu potvrdili nijedan mjesec u drugim planetarnim sustavima. Unatoč brojnim pokušajima, astronomi još uvijek nisu potvrdili postojanje egzomjeseca – prirodnog satelita koji kruži...

Svemir

Ovaj egzoplanet okruži oko svoje zvijezde, ultrahladnog patuljka, svakih 3,14 dana. Svemir je nevjerojatno mjesto. Čini se da svakog dana saznajemo koliko malo znamo...

Svemir

Egzoplanet Proxima Centauri b možda i nije najugodnije mjesto za život. Prilikom promatranja Crvenog patuljka Proxima Centauri 2019. godine, astronomi su primjetili bljesak, za...

Svemir

Exoplanet Gliese 486b rijedak je egzoplanet koji je zadržao atmosferu unatoč blizini svoje zvijezde. Pojavom novih alata za lov na egzoplanete, broj otvorenih svjetova...

Oglas