kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkriven egzoplanet čija rotacija oko zvijezde traje 15 000 godina
Svemir

Otkriven egzoplanet čija rotacija oko zvijezde traje 15 000 godina

objavljeno

Astronomi su pomoću Hubble Teleskopa otkrili egzoplanet čija je orbita oko matične zvijezde poprilično izdužena. Nebesko tijelo moglo bi pomoći znanstvenicima da pronađu hipotetski Deveti planet u Sunčevom sustavu.

Planet mase 11 puta veće od Jupitera – HD 106906 b –udaljen je 336 svjetlosnih godina od Zemlje. Otkriven je 2013. godine Magellanovim teleskopom u čileanskoj pustinji Atacama, ali astronomi nisu znali ništa o njegovoj orbiti.

Međutim, svemirski teleskop Hubble 14 je godina mjerio kretanje planeta s velikom preciznošću, čak i prije nego što je bio otkriven. Znanstvenici su se koristili podatcima iz Hubbleove arhive, uz pomoć kojih su uspjeli opisati putanju udaljenog nebeskog tijela. Ispostavilo se da je planet izuzetno daleko od svoje dvije matične zvijezde – čak  730 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara udaljenosti od  Zemlje do Sunca). Procjenjuje se da godina na tom planetu traje oko 15 000 zemaljskih godina zbog slabe privlačnosti matičnih zvijezda.


Na slici koju je snimio svemirski teleskop Hubble, isprekidana crta prikazuje vjerojatnu orbitu divovskog egzoplaneta HD 106906 b. Zasluge: NASA, ESA, M. Nguyen (Sveučilište Kalifornija, Berkeley), R. De Rosa (Europski južni opservatorij) i P. Kalas (Sveučilište Kalifornija, Berkeley i SETI institut)

Astronomi su otkrili izduženu orbitu planeta, odmaknutu od središta mase sustava. Orbita se proteže izvan diska krhotina, koji se nalazi približno na istoj udaljenosti od zvijezde kao i Kuiperov pojas u Sunčevom sustavu. Krhotine izgledaju neobično, vjerojatno zbog gravitacijskog privlačenja udaljenog planeta. Na temelju dobivenih podataka, istraživači su predvidjeli potencijalni mehanizam za stvaranje takvih nebeskih tijela. Prema astronomima, planet je nastao dovoljno blizu svojih matičnih zvijezda – oko 3 astronomske jedinice. Kao rezultat, zbog učinka gravitacijskog katapulta, planet je izbačen iz sustava u vrlo izduženoj orbiti. Zvijezda koja je slučajno prolazila stabilizirala je orbitu planeta, dajući mu karakteristike koje ima sada.

Slika prikazuje vjerojatni scenarij savijanja HD 106906 u svojoj neobičnoj orbiti. Zasluge: NASA, ESA i L. Hustak (STScI)

Ovo otkriće moglo bi pomoći istraživačima u potrazi za Devetim planetom u Sunčevom sustavu čija bi prisutnost pak objasnila anomaliju u raspodjeli orbita transneptunskih objekata. Deveti planet bi mogao biti vrlo sličan HD 106906 b. Vjerojatno je nastao u ranim fazama razvoja Sunčevog sustava, a kasnije ga je Jupiter izbacio na periferiju daleko od Plutona. Zvijezda koja slučajno prolazi također bi mogla stabilizirati orbitu planeta, dajući mu neobične karakteristike. Do danas astronomi imaju samo neizravne dokaze o postojanju Devetog planeta. Otkrili su skup malih nebeskih tijela iza Neptuna koji se kreću u neobičnim orbitama s obzirom na druge objekte u Sunčevom sustavu. Neki astronomi tvrde da se to može objasniti prisutnošću prilično velikog nevidljivog planeta.

Ova teorija ima alternativu, a to je da je razlog neobičnih karakteristika orbita nekih trans-neptunskih objekata gravitacijski utjecaj mnogih mnogo manjih tijela. Neki vjeruju da Deveti planet uopće ne postoji, a neobična putanja objekata oko Neptuna samo je statistička anomalija. Na ovaj ili onaj način, pitanje ostaje otvoreno i astronomi se nadaju da bi ovaj egzoplanet mogao biti odgovor.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.