kozmos.hr
Jeste li znali?

Što je Spektroskopija?

Što je Spektroskopija?
objavljeno

Spektroskopija je znanstvena metoda proučavanja objekata i materijala temeljena na boji. Konkretnije, spektroskopija uključuje analizu spektra: detaljnih uzoraka boja (valnih duljina) koje materijali emitiraju, apsorbiraju, prenose ili reflektiraju.

Zajedno s izradom slika (tj. fotografijom), spektroskopija je jedna od najčešćih i najkorisnijih tehnika u astronomiji. Dok slike pružaju informacije o veličini, obliku i strukturi materije u svemiru, spektri otkrivaju ključne detalje poput temperature, sastava i gibanja.

Osim u astronomiji, spektroskopija se koristi u raznim poljima, uključujući znanost o materijalima, znanosti o Zemlji, medicinu, forenziku, nacionalnu sigurnost i sigurnost hrane.

Ako vam spektroskopija već nije poznata, vjerojatno je razlog što se spektri (koji se često prikazuju u obliku grafa) obično ne smatraju vizualno privlačnima. No, iako možda ne dominiraju naslovima, spektri su neprimjetno prisutni iza nekih od najzanimljivijih otkrića u astronomiji.

Spektroskopija nam omogućava identificirati plinove u planetarnim atmosferama i minerale na površinama planeta; odrediti od čega su zvijezde sastavljene i koliko brzo rotiraju; otkriti i karakterizirati planete koji kruže oko udaljenih zvijezda; mjeriti temperaturu i brzinu plinova u središtu aktivne galaksije; zaključiti prisutnost crnih rupa i tamne materije; razotkriti interakcije između sudarajućih galaksija; te pomoći izračunati stopu širenja i starost svemira.


Evo četiri ključne točke o spektroskopiji:

  1. Spektroskopija je znanstvena metoda proučavanja objekata i materijala temeljena na detaljnim uzorcima boja (valnih duljina).
  2. Spektroskopija se koristi za određivanje sastava objekata, njihove temperature, gustoće te brzine kretanja u svemiru.
  3. Spektroskopija je učinkovita jer svjetlost i materija međusobno djeluju na vrlo specifične i predvidljive načine.
  4. Različiti materijali emitiraju i reagiraju s različitim bojama svjetla na različite načine, ovisno o svojstvima poput temperature, sastava i gibanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.