kozmos.hr
Jeste li znali?

Što je baricentar?

moon from atmosphere
objavljeno

Ukratko: U astronomiji, baricentar je središte mase dvaju ili više nebeskih tijela koja kruže jedno oko drugoga ili točka u kojoj su tijela uravnotežena.

Kažemo da planeti kruže oko zvijezda, ali to nije cijela istina. Planeti i zvijezde zapravo kruže oko njihovog zajedničkog centra mase. Ovaj zajednički centar mase naziva se baricentar. Baricentri također pomažu astronomima u potrazi za planetima izvan našeg sunčevog sustava!

Što je centar mase?

Svaki objekt ima centar mase. To je točan centar svih materijala od kojeg je objekt napravljen. Centar mase objekta je točka na kojoj se može uravnotežiti.

Ponekad je centar mase izravno u središtu objekta. Na primjer, lako možete pronaći centar mase ravnala. Pokušajte držati prst ispod sredine ravnala na nekoliko različitih mjesta. Pronaći ćete mjesto gdje možete uravnotežiti cijelo ravnalo na samo jednom vrhu prsta. To je centar mase ravnala. Centar mase također se naziva centar gravitacije.


Ali ponekad centar mase nije u centru objekta. Neki dijelovi objekta mogu imati više mase od drugih dijelova. Na primjer, klasičan čekić ima većinu svoje mase na jednom kraju, pa je njegov centar mase mnogo bliže teškom kraju.

U svemiru, dva ili više objekata koji kruže jedan oko drugog također imaju centar mase. To je točka oko koje objekti kruže. Ova točka je baricentar objekata. Baricentar je obično najbliži objektu s najvećom masom.

Baricentri u našem sunčevom sustavu

Gdje je baricentar između Zemlje i sunca? Pa, sunce ima puno mase. U usporedbi, masa Zemlje je vrlo mala. To znači da je sunce poput glave čekića. Stoga je baricentar između Zemlje i sunca vrlo blizu centru sunca.

Jupiter je puno veći od Zemlje. Ima 318 puta više mase. Kao rezultat, baricentar Jupitera i sunca nije u centru sunca. Zapravo je odmah izvan površine sunca!

Naš cijeli sunčev sustav također ima baricentar. Sunce, Zemlja i svi planeti u sunčevom sustavu kruže oko ovog baricentra. To je zajednički centar mase svakog objekta u sunčevom sustavu.

Baricentar našeg sunčevog sustava stalno mijenja položaj. Njegov položaj ovisi o tome gdje su planeti u svojim orbitama. Baricentar sunčevog sustava može se kretati od mjesta blizu centra sunca do mjesta izvan površine sunca. Dok sunce kruži oko ovog pokretnog baricentra, ljulja se.


Kako nam baricentri pomažu pronaći druge planete?

Ako zvijezda ima planete, zvijezda kruži oko baricentra koji nije u njenom središtu. To uzrokuje da zvijezda izgleda kao da se ljulja.

Planeti oko drugih zvijezda – nazivaju se egzoplaneti – vrlo su teško kako bi iih izravno vidjeli. Sakriveni su sjajnom svjetlošću zvijezda oko kojih kruže. Otkrivanje “ljuljanja” zvijezde jedan je način da saznate postoje li planeti koji je kruže. Proučavajući baricentre – i koristeći nekoliko drugih tehnika – astronomi su otkrili mnoge planete oko drugih zvijezda!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.